Як Вакарчук знизив рейтинг Зеленського: Тарас Чорновіл про звернення співака до шоумена

“Перемога – це не персональна амбіція, вона вимагає надійної команди, а не випадкових людей, зібраних на хайп. Вибори президента України для мене не “прикол”, – заявив у відеозверненні, випущеному за кілька днів до президентських виборів, співак Святослав Вакарчук і закликав своїх шанувальників голосувати відповідально.

Він не назвав імені кандидата, який, з його точки зору, заслуговує на довіру, і все ж де-факто він агітував проти шоумена Володимира Зеленського, – сказав UAportal політичний експерт Тарас Чорновіл.

Вакарчук уникає прямої причетності до виборчої кампанії, прямої прив’язки до когось з кандидатів, хоча, з певних тез, з певних позицій можна зрозуміти, що його політичні погляди трохи ближче до Порошенка і трохи далі від Тимошенко. Але він вирішив відсторонитися від протистояння в цій парі.

Його звернення, власне, містить дві категорії. Перша категорія абсолютно персоніфікована – вона стосується саме Зеленського. Це настільки прозоро, що тут не треба нічого розшифровувати. “Не голосуй по приколу, не голосуй за людину, яка грається в політику, не голосуй за маріонеток, яких підвішує на ниточках олігарх, Путін або хто завгодно”.

Другий момент – все-таки він висловив своє бачення щодо того, як робити вибір, які речі є принциповими. Він акцентував увагу на тому, що не можна виходити тільки з міркувань симпатії або антипатії, що треба думати головою. Тобто другий посил – важливість виборів і серйозного підходу до свого вибору.

Що стосується цього звернення загалом, то ми знаємо, що з Вакарчуком працює багато серйозних політтехнологів міжнародного рівня, низка міжнародних команд. Його намагаються підготувати до серйозної політичної життя.

Якби це було зроблено на найближчі вибори, то Вакарчук для цього був неймовірно сирим, про що я говорив UAportal. Наприклад, те, як він висловлювався щодо судової реформи, було просто жахливо, профанаційно, непрофесійно тощо.

Але я думаю, що найближчі 5 років – достатній термін, щоб підготувати його на хороший рівень. Політиків готують. У нормальних країнах політиками не стають казна-хто. Це тільки в Україні може з’явитися Зеленський і мати найвищі рейтинги. Тільки в Мадагаскарі може з’явитися діджей, який раптово стає президентом країни. Щоправда, довго на посаді він не пробув.

Тому ми опинилися на певному дні через те, що ми не розуміємо: політик – це дуже серйозна підготовка, це практика, це проходження від низу до верху. Видно, що Вакарчук не надто рветься проходити цю складову – спочатку депутат місцевої ради, потім мер невеликого міста, потім щось більше. Все-таки він хоче піти іншим шляхом.

Інший шлях теж прийнятний, хоча без першого він буде грішити певною поверховістю – він хоче пройти через серйозну доктринальну підготовку. Він вчиться політичній практиці в кращих університетах Америки. Це також добре.

І не виключено, що в 2024 році Вакарчук стане реальним кандидатом в президенти.

Але на сьогоднішній день він абсолютно не готовий до державного управління. У нього була лише одна сфера, в якій він дійсно був одним з перших, одним з найбільш харизматичних і показових. Це роль не політика, а роль старійшини, символу, людини, яка може говорити нехай і прописні, але дуже важливі моральні істини. Цю роль він має право виконувати, вона для нього як написана.

І в цій ролі він проявляє себе добре. Він добре розставляє акценти між добром і злом, між відповідальністю і дурістю. В тому, що він зробив, він був у своїй тарілці, тому він не виглядав смішно і жалюгідно, як в попередніх своїх заявах, а дуже серйозно і достойно.

Якщо він навчиться добре говорити і розуміти судову реформу, адміністративну реформу й інші речі, то в 2024 році цікаво почути його думку з цього приводу. Поки що про це йому нічого сказати.

Чи може звернення Вакарчука знизити рейтинг Зеленського? Я можу допустити, але наскільки це буде відбиватися в результатах, сказати складно.

Необхідно зрозуміти одну річ. Все-таки Вакарчук апелює до людей думаючих, до людей, у яких є почуття відповідальності. Вони могли десь заплутатися, закрутитися, чогось не зрозуміти, в чомусь не розібратися.

Зеленський не є кандидатом думаючих людей. Зеленський – кандидат людей, які безвилазно дивляться один телеканал, які досі не можуть пробачити владі заборону на показ російського телесеріалу “Свати”. Я не впевнений, що для них Вакарчук є авторитетом.

Зараз штаб Зеленського дуже активно перейшов на проросійську риторику. Заяви Сергія Лещенка, Дмитра Разумкова – це вже просто якийсь сюр. Лещенко розповідає, як Зеленському треба буде поїхати на окуповані території і там апелювати до людей, як треба буде вибудовувати відносини з Москвою. Куплена через VIP-зону російського банку квартира, напевно, вимагає якоїсь віддачі. Що поробиш.

Аудиторія Зеленського – це така космополітична аудиторія. Такі люди кажуть: а мені все одно, Україна незалежна, Україна в Євросоюзі або десь іще. Головне, щоб у мене були хороші гроші, і щоб за це не треба було надто багато працювати. Щоб можна було трохи вкрасти, і мені б за це нічого не було.

Я не думаю, що для цього середовища Вакарчук є дуже показовим.

Можливо, 1-2-3% Вакарчук у Зеленського все-таки відбере, але мені здається, важливіше не цей момент, а той, що він говорив про необхідність думати.

Автор Тарас Чорновіл

Джерело

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини