9 квітня п’ять мереж супермаркетів Львова відмовляться від поліетилену

У вівторок, 9 квітня, протягом цілого дня п’ять найбільших мереж супермаркетів міста відмовляться від використання поліетиленових пакетів і одноразової пластикової тари. Натомість покупці зможуть обрати альтернативу цим шкідливим виробам і придбати паперовий пакет чи багаторазову екоторбинку. Про це сьогодні, 28 березня, розповів заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко, передає кореспондент Львівського порталу.

Таку акцію «Без поліетилену» у місті організовуть за підтримки екоактивістів Zero Waste Lviv, аби привернути увагу львів’ян до проблеми забруднення довкілля та показати, що купити у супермаркеті продукти можна без численних поліетиленових пакетів.

«9 квітня у найбільших торгових мережах ми відмовляємося на один день від використання поліетилену, який є дуже шкідливим для довкілля. Що буде натомість? Натомість будуть багаторазові екоторбинки, паперові пакети. Відмовляючись від поліетилену, ми хочемо показати тим компаніям, інституціям і стартапам, які можуть пропонувати його якісну заміну, що ринок відкритий, а супермаркети готові до цього», – розповів Андрій Москаленко.

Як наголошують екоактивісти, найбільша небезпека поліетиленових пакетів у тому, що розкладаються вони більше ста років. Відтак львів’ян закликають якомога швидше відмовитися від їхнього використання.

«Ми дуже просимо містян 9 квітня підтримати цю акцію і прийти зі своїми торбинками та тарою в магазин, супермаркет. Ми повинні розуміти, що поліетиленові пакети є шкідливими і надлегкими. Після використання вони потрапляють на сміттєзвалище, де не розкладаються роками. Їх легко розвіює вітер, забруднюючи дику природу, такі пакети можуть забивати каналізації та робити ще багато різної шкоди. Саме тому ця акція направлена на те, щоби ми мали змогу з легкістю від них відмовитися, а не потім робити це через те, що іншого шляху вже не буде», – підкреслили активісти Zero Waste Lviv.

До акції «Без поліетилену» долучились такі мережі супермаркетів і гіпермаркетів Львова: «Ашан», «Сільпо», «Арсен», «АТБ», «Близенько», а також магазини мережі FEST.

Покупцям пропонуватимуть на касах замість поліетиленових кульків паперові пакети або багаторазові екосумки, одноразові рукавички замінять на щипці та лопатки. У відділах випічки також можна буде обрати паперовий пакет, а в «Ашані» у відділі кулінарії пластиковий одноразовий посуд замінять на паперовий.

«Після такого дня без поліетилену наступним заходом буде проведення великого екоярмарку. Також ми працюємо над тим, щоб максимально збільшувати культуру мешканців щодо поліетилену, запускатимемо інформаційні ролики, в тому числі й у соцмережах. Потрібно максимально використати цей рік, аби поетапно, але повноцінно відійти від використання поліетилену у Львові», – додав Андрій Москаленко.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини