Не зачиняємо дверей, у які ввійшла надія: львівські письменники підтримали Порошенка

26 березня, львівські письменники виступили із зверненням на підтримку Петра Порошенка на виборах Президента України. Директор Львівської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Романа Іваничука Тетяна Пилипець, письменниці Галина Вдовиченко і Наталія Гурницька поділилися, що спонукало їх виступити із таким зверненням, під яким підписалися відомі літератори.

Про це повідомляє ZIK

«У Львівській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Романа Іваничука відбулася зустріч літераторів: вони поділилися страхом, і навіть панікою, що багато речей, щойно народившись, можуть зникнути. Звикла довіряти цим людям… Хочу залишитись у цій державі. Зараз з’явилося багато українських книг від Українського інституту книги, хочу продовжувати працювати – проводити презентації, зустрічі, обговорення. Під цією відозвою підписалися відомі люди – Андрій Содомора, Юрій Винничук, які творять культуру в українському просторі. Давайте послухаємося їх і дамо надію усім, хто 1 квітня сподівається рухатися у визначеному тепер напрямку», – зазначила директор Львівської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Романа Іваничука Тетяна Пилипець.

«Мені певний час здавалося, що кожна думаюча людина, робить самостійно певні висновки. Ми ж усі маємо рівні можливості – порівняти, що відбувається, хто що говорить, в кого який бекґраунд. Але в останні тижні побачила, що мовчати не можна. Ми стоїмо перед відповідальним вибором – можемо справді втратити те, чого вже досягли. Особливо, коли розумні начебто люди раптом перестають бачити очевидне, вони надають значення тому, що насправді є «мильною бульбашкою». У Фейсбуці я написала про свій вибір, не ідеалізуючи людину, за яку буду голосувати, – Петра Порошенка. Багато людей теж відкрито говорять про свою позицію і свій вибір, я підписала звернення, в якому висловлено думки, які поділяю, – про те, що поразка України може настати не на фронті, а на виборчих дільницях, аргументовано – чому саме», – сказала Галина Вдовиченко.

«Я підписала відозву за Петра Порошенка. Ще до Майдану написала історичний роман про події 100-річної давнини, які виявилися дуже схожими на події, що відбувалися у 2014 році в Києві. Ми знаємо, що 100 років тому Україна втратила державність, бо людям не вистачило розуму, вони повелися на обіцянки. В історії нема нічого нового. Зараз важливо уникнути отих національних танців на граблях. Будьмо уважніші, думаймо, для чого нам знову ці граблі», – зазначила Наталія Гурницька.

«Не зачиняймо дверей, у які ввійшла надія», – так розпочинається звернення львівських письменників із закликом голосувати на виборах за чинного президента Петра Порошенка.

«Наше звернення зумовлене тривожною ситуацією, яка склалася напередодні президентських виборів в Україні. Знову й знову нас атакують «вовки в овечій шкурі», різні перевертні, пристосуванці, клоуни, просто нечесні та нечисті на руку люди. Нас змусила звернутися до вас непевність і подекуди розгубленість, за кого ж віддавати свій голос…Українські письменники не менше від інших потерпають від надмірних платежів за комунальні послуги, росту цін, дорожнечі найелементарнішого…За таких умов хочеться бачити на посту Президента людину, яка миттєво вирішить усі наші проблеми. І тут криється головна причина наївності. Ми наївно сподіваємося на прихід месії, коли все буде полагоджено за лічені дні. Кажемо вам відверто – такого не буде. Це дешевий популізм, розрахунок на людську наївність та довірливість. … Заклики до миру загрожують повною капітуляцією перед Росією. Нам потрібен мир, але не мир переможених, а мир переможців. З обранням Петра Порошенка справи в оборонній галузі почали покращуватися… Це заява письменників Львівщини йде від чистого серця і переконаності дати шанс президенту на другій каденції завершити те, що він розпочав», – йдеться у зверненні.

Серед підписантів звернення Ігор Калинець, Марія Людкевич, Олександр Гордон, Оксана Думанська, Наталя Іваничук, Галина Вдовиченко, Наталя Гурницька та інші. Також відозва письмеників на підтримку Петра Порошенка оприлюднена у газеті «Літературна Україна» на початку березня.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини