Бита мізерія від пані Стефи

Чує моє серце, що я за “биту мізерію” буду бита – просто бачу, як надмір поважно налаштовані читачі моїх дописів ґдирають про неканонічність, причім подвійну. Але нічо, я це переживу, бо салатка смачна.

Бита мізерія – це моя варіація на тему китайських битих огірків pai huang gua, така галицько-китайська салатка. На автентичність не претендую, але смачно, гостро і хрумко.

На 1 мисочку (2 невеликі порції) я взяла –

2 середніх огірка “з прищиками”
1/4 червоного солодкого перцю
1/8 червоного гострого перцю
букетик кінзи
сіль
1 ложка соєвого соусу
1 ложка сезамової олії
1 ложечка меду
1 ложка чищеного товченого арахісу

Огірки помила, відрізала дупки і носики, і чистилкою легенько почистила, не повністю, а так тільки.. “прищики позрізала”. Розразіла навпіл і ложечкою вибрала насіння. Поклала зрізом вниз і побила пласкою стороною широкого ножа, так щоб вони потріскалися на довільні шматки (через це вони і “биті”). Потім порізала впоперек, посолила і лишила на 5 хв щоб потекли, сік злила. Приготувала заправу х соєвого соусу, сезамової олії і меду. Порізала досить грубо кінзу і обидва перці.

Змішала огірки з зелениною і перцями, полила заправою, посипала арахісом.

До речі, про автентичність і канонічність: перед тим як робити ці огірки я передивилася біля 10ти відео, які претендують на правильність приготування pai huang gua, і в кожному були відмінності – десь в салатці тільки огірки, часник і олія, десь, так як в мене – кінза і чилі, десь вибирають насіння, а десь ні, хтось дає солодкий перець, а хтось пластівці гострого і все…

Одним словом, кожен робить як йому смакує – точно як з нашою рідною мізерією. Так що не будьмо занудами: бита мізерія? ок, чому б ні!

А в Ґварі ми зробили таку “биту мізерію” гострою і пряною, і з соленими цитринами в заправці. І це теж дуже добре!

Джерело: пані Стефа.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини