Львів’янка організувала сортування сміття у 325-квартирному будинку

— Сусіди розкладають на 11 купок макулатуру, скло, алюмінієві та жерстяні бляшанки, пет-пляшки, кришечки, пластик різних видів, кольорові та прозорі пакети. Важко повірити, але це правда, — каже 27-річна Афіна ЧЕРКЕЗОВА зі Львова. Вона організувала сортування сміття у 325-квартирному будинку на вул. Княгині Ольги, в якому орендує житло, пише Gazeta.ua.

Афіна Черкезова переїхала до Львова з Хмельницького 2016‑го. Працює журналістом-фрілансером. Улітку 2017 року, коли після пожежі на Грибовецькому сміттєзвалищі з міста кілька місяців не вивозили сміття, почала вдома його сортувати. Поради про це дає у своєму блозі в “Інстаграм”.

Пов’язане зображення

— Спочатку всі відходи збирала на балконі, — розповідає. — Коли назбирувалалося багато, викликала кур’єра “Зеленої коробки” — фірми, яка займається переробкою вторсировини. Потім дізналася, що на сусідній вулиці весь будинок сортує сміття. Разом із головою нашого ОСББ пішли подивитися. Тоді ж написала пост в групі будинку у “Фейсбуку”. Розповіла про сортування і пояснила, як це працює. Поставила це питання на голосування. 50 людей мою ідею підтримали. Коли голова ОСББ побачив результати голосування, пообіцяв допомагати.

Сміття перебирають у двох комірчинах.

— Вони є біля кожного під’їзду, — говорить Афіна Черкезова. — Там зазвичай зберігають візочки та велосипеди. Деякі використовують за призначенням, в інших комендант тримає інвентар для прибирання. Два невеликі приміщення, площею менш як 6 “квадратів” були вільні. Зробили в них ремонт, поставили кілька картонних ящиків, на які почепили картки з написами — що куди класти. Писала пости в нашу групу, зняла відео з роз’ясненням, малювала плакати і вивішувала їх у комірчинах. Сортують не всі мешканці. Ті, кому ліньки мити і стискати використану тару, викидають усе в загальні смітники. Та все ж більшість людей готові до такого кроку. Тільки треба створити для цього умови.

Зібрані відходи здають фірмам із переробки вторсировини.

— Поки що здавали лише раз, — каже Афіна. — Майже до стелі заповнили “Мерседес Спрінтер”. За 13 “кубів” відходів отримали 574 гривні. Тішить, що цю суму отримали за сміття, яке за інших умов потрапило б на вічне звалище. А так планета буде чистіша, а ми ще й гроші маємо для ОСББ. Відклали їх. Поки що не вирішили, на що витратимо. Фірма, яка купує у нас вторсировину, не приймає боксів із-під кулінарії та пакети, які шуршать, від чіпсів, наприклад. Тепер таку продукцію стараюся взагалі не купувати. Відмовилася і від одноразових пакетів. Щоб не брати їх у магазинах, пошили з мамою еко-торбинки. Для м’яса ношу з собою спеціальний контейнер.

Автор: Софія ТКАЧУК

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини