На Тернопільщині відкрили найглибше підземне озеро

Невеличка спочатку, від 2 км забитих глиною ходів, щорічною працею спелеоекспедицій під керівництвом Львівського спелеоклубу “Циклоп” печера досягла статусу найдовшої печери Європи, а серед гіпсових печер вона найдовша у світі.

Розгалуження ходів ретельно виміряні та досягають 260 км. Відкрили її неподалік села Королівка, що на Борщівщині, повідомляє tenews.org.ua .

На Тернопільщині відкрили найглибше підземне озеро

У свій ювілейний рік печера, яку раніше вважали майже зовсім безводною,подарувала своїм дослідникам багато підземних озер.

Дослідження велись у напрямку “Північ”. Одне за одним відкривались озера Мрія, Частинка Бога, П’ятикутне, Пермске, Фріке, Містік, Кишенька і озеро Мікрон, яке за оцінками спеціалістів претендує на звання найбільшого підземного озера України.

На Тернопільщині відкрили найглибше підземне озеро

Глибиною 5, а можливо і 6 метрів з кришталево чистою водою температурою 7 градусів за Цельсієм і площею поверхні біля 500 м кв. Вікрив озеро луцький спелеолог Троцюк Ігор у квітні місяці.

За словами дослідника, цей хід зараз можна проходити тільки навколішках протягом двох годин. Вперта праця навесні принесла свої неочікувані результати – раптом відкрився отвір у новий зал. Практично спелеолог “вивалився” на берег недоторканого озера.

На Тернопільщині відкрили найглибше підземне озеро

Це перше така велика водойма у печері. Сьогодні печерне озеро досліджують люди дуже рідкісної спеціальності –спелеодайвери. З ходовиками, у гідрокостюмах та з кисневими балонами пробуютьпройти озеро під водою.

Фото з відкритих джерел

Джерело Сома

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини