“Родинна ікона Богоматері врятувала бабусю від недуги” – Ярина Винницька

Видавниця і колекціонерка зі Львова Ярина Винницька розповіла історію родинної ікони Богоматері, яка колись врятувала її бабусю від недуги.

– Це літографія 1920-30-тих років. Такі ікони має не одна родина. Вони увійшли в моду в 20-30-ті роки і витіснили мальовані хатні ікони. Але наша ікона має свою родинну історію.

Моя прабабця не мала довго дітей. Завагітніла досить пізно, в 35 років, що на той час було безпрецедентно, і дуже плекала свою доньку, мою бабусю.

Бабця у 7 років захворіла на скарлатину. Ліків не було. Лікар сказав: або переборе сам організм, або ні. Була вирішальна ніч, в яку вона мала вижити. Так виглядало, що бабця вже помирає, навіть прийшли її однокласники маленькі попрощатися з нею. Бабця лежала на столі. Ще довго пам’ятала, як діти плакали, як вони клякнули, щоб помолитися.

А її мама дуже молилася і пообіцяла цій іконі, що якщо її донька виживе, вона буде кожну середу і суботу, в богородичні дні, палити лампадки. Бабця вижила, попросила пити. І поки прабабця була жива, вона дотримувалася свого слова. З цією іконою родина і переїхала в Україну. Вважаємо цю ікону родинною чудотворною, вона вже намолена. Хоча вона написала не сільським богомазом, а вважається масовим продуктом, бо є літографією.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини