Річка, що тече під вулицями міста: захоплива історія про львівську Полтву

ЇЇ не знайти посеред вулиць Львова, вона не позначена на жодній карті, і попри це вона існує. Справжня річка, що має назву Полтва, розміщується просто посеред центру міста Лева.

Про це повідомляє 24 канал

Понад сотню років тому річка Полтва була окрасою Львова, хоча фахівці стверджують, що і бідою.

Полтва не була повноводною річкою, та все ж іноді траплялись такі повені, що її хвилі забирали з собою вирвані з корінням дерева, хатні меблі і навіть свійських тварин. Був ще один малоприємний фактор – оскільки місто не мало окремої каналізації, у Полтву направляли усі відходи і стічні канави.

Річка Полтва пролягає центром Львова

У львів’ян урвався терпець, тож постало рішення закувати річку в бетонний колектор. Виявляється, у Європі ця практика не була новою. Незвична для українців технологія вже було давно випробувана німцями, тож львів’яни не експериментували.

Проте зведення склепіння розтягнулось на кілька десятків років. 1870 року у місті закрили перші 15 кілометрів річки. Але згодом будівельникам довелося зупинити роботи. От-от мала розпочатись Перша світова війна, і місту вже було не до колектора.

Вже у 1920-му році львівські інженери взялися з новим ентузіазмом.

Після Першої світової війни будівництво колектора продовжили

На час будівельних робіт русло скеровували на кілька метрів убік, а тим часом прокладали колію для підвезення будматеріалів, укріплювали дно, зводили опори і нарешті підвозили бетономішалки. Склепіння колектора було доволі високим.

Ось фото – як колектор виглядав на фінальному етапі, коли річка була накритою, і як все було всередині.

Колектор ззовні та зсередини

У роки Другої світової війни колектор став схованкою для заможної львівської родини євреїв. 16 людей більше року жили під землею. Згодом цю історію порятунку висвітлили у стрічці “У темряві”.

Так, заховані під землю притоки з часом перетворювалася на дороги, а навколо почали зводити будинки. Тому саме Полтві Львів завдячує лабіринтами своїх вуличок.

Загалом протяжність каналізаційної системи Львова складає 150 кілометрів. І хоча річка вже понад століття захована під бетонними мурами, львів’яни продовжують мріяти про набережну.

 

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини