У Львові збираються штрафувати вуличних музикантів

У Львові напрацьовують нову концепцію по врегулюванню вуличного мистецтва в місті.

Про це в коментарі Tvoemisto.tv повідомила начальниця управління культури ЛМР Наталя Бунда.

Подібну концепцію вже випробовували у Львові минулого року. Тоді для музикантів впровадили дозволи для вуличних виступів і визначили дозволені місця та час. Зараз цю концепцію планують удосконалити. Зокрема, ввести систему штрафів за недотримання вимог.

«Ми готуємо рішення, де чітко пропишемо покарання. Раніше все діяло на системі довіри. Втім, коли немає штрафних санкцій – немає і стимулу працювати в межах закону. Для музикантів діятимуть покарання на виступи без дозволу. Усі вони будуть прописані згідно з кодексом про адміністративні правопорушення», – повідомила  начальниця управління культури ЛМР Наталя Бунда.

Щодо репертуару, то дозвіл на виконання пісень у кожному випадку розглядатимуть індивідуально. За словами Наталі Бунди, точно не погоджуватимуть тільки російський шансон. Також триває дискусія щодо заборони використання підсилювачів у центральній частині міста, зокрема на площі Ринок. Щоправда, на прилеглих вулицях підсилювачі будуть дозволені, але з допустимою нормою шуму. Контроль здійснюватимуть і за часом виступів, аби вони тривали до десятої вечора.

Разом з тим, для музикантів планують розробити окрему онлайн-платформу, де вони могли би подати заявку на отримання дозволу. До цієї заявки музиканти прикріплятимуть аудіо- чи відеофайл з фрагментом виступу, а також вказуватимуть бажаний репертуар, місце і час.

«Процедура триватиме 2-3 дні замість двох тижнів, коли документи потрібно було подавати через ЦНАП. Контроль за всім здійснюватиме муніципальна варта, яка питатиме дозвіл на виступ. Для працівників також планують закупити пристрої, що вимірюватимуть рівень шуму», – пояснює Наталя Бунда.

Заявки музикантів розглядатиме спеціальна експертна комісія, до якої ввійдуть представники мистецького середовища міста, громадські діячі і журналісти. Точного складу комісії поки що немає, проте за словами Наталії Бунди, до її складу точно не запрошуватимуть представників міської ради. Вона додає, що практика регулювання діяльності вуличних музикантів для міст не нова і взята з досвіду Відня, Мілана і Мадрида. Нова концепція повністю має запрацювати до травня.

Андрій Костюк

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини