Як активістки зі Львова надихнули жінок відрізати волосся заради дітей

Жінки і дівчата обрізають довге волосся та віддають його на виготовлення перук онкохворим дітям. В Україні з грудня триває акція Hair for Share (в перекладі – “ділитися волоссям”).

Стартувала вона зі Львова. Її вигадали шестеро дівчат, які волонтерили у відділенні гематології Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру, повідомляє BBC Україна.

Вони помітили, що маленькі пацієнтки дуже важко переживають втрату волосся під час лікування хіміотерапією. Саме тому вирішили започаткувати благодійну акцію і допомогти дітям отримати перуки.

Учасниці акції фотографуються з відрізаним волоссям та постять фото у соцмережах з хештегом #HairForShare. Уже зібрали понад 8 кілограмів волосся й виготовили шість перук.

У Львові щотижня стрижуть волосся 5-8 учасниць акції. Організатори домовляються з перукарнями, аби цих жінок обслуговували безкоштовно. Поштою їм надсилають вже відрізане волосся з Рівного, Тернополя, Дніпра, Харкова, Житомира, Івано-Франківська.

“Ні хвилинки не вагалася”

Львів’янка Стефанія Приймак чотири роки відрощувала довге волосся/Ольга Швед

У львівську перукарню Стефанія Приймак прийшла із донькою та онучкою, хоче взяти участь в акції. У жінки – довге світле волосся.

“Про акцію розповіла внучка, вона побачила її в соцмережах. Я ні хвилинки не вагалася”, – каже жінка.

“За фахом я медсестра, зараз вже на пенсії. Волосся відрощувала чотири роки, воно у мене гарне, міцне. Сподіваюся, якісь дівчинці вийде красива перука, яка буде її тішити”, – додає вона.

Перукарка заплітає косу, відрізає 30-35 см волосся, миє голову жінці й робить стрижку “під каре”.

“Волосся не шкода”

Студентка Анна Устінова відрізала понад 30 см білявого волосся. Стрижку й зачіску їй у перукарні зробили безкоштовно/Ольга Швед

На черзі – студентка Анна Устінова. Вона теж білявка. Її безкоштовно стрижуть.

“Волосся не шкода, воно швидко відросте. Одразу розмістила фото (нової зачіски. – Ред.) на свої сторінки в Instagram і Facebook. Маю багато вподобань. Пишуть, що нова зачіска мені дуже личить і дякують за добру справу”, – каже Анна.

“Класно, що моє волосся комусь знадобиться”, – зазначає вона.

Кампанію зі збору волосся розпочали у грудні. За цей час своє волосся на благодійність віддали понад 150 жінок. Назбирали на 10 повноцінних перук, усього – 8 кілограмів.

Організаторки співпрацюють із двома благодійними фондами, які опікуються дітьми з онкологічними недугами. Це львівський фонд “Крила Надії” та київський “Таблеточки”. Їм передають готові перуки. Фонди віддають їх дівчатам, які про це просили.

“Першими постриглися самі – показали приклад”

Ольга Швед

Перукарка збирає відрізане волосся в пакети, маркує, пише дату й місто, передає одній з організаторок акції – Людмилі Крижановській. Щотижня вона передає його в Київ майстрині з виготовлення перук.

“Коли дівчатка втрачають волосся під час хіміотерапії – це для них морально важко. Особливо для старших дівчаток, підлітків. Їм здається, що усі навколо бачать, що вони хворі”, – каже Людмила Крижановська.

Навіть після успішного лікування потрібен час, аби своє волосся відросло, додає вона. А перуки додають їм впевненості, допомагають почуватись красивими, і вони швидше одужують.

“Придбати якісну перуку для дитини не у всіх батьків є можливість – їх ціна понад 10 тисяч гривень. Штучні перуки неякісні – синтетичний матеріал може викликати алергічні реакції, під такою перукою погано відростає волосся. Першими постриглися ми самі – показали приклад”, – розповідає пані Крижановська.

З чотирьох хвостиків – одна перука

Одна із організаторок акції Людмила Крижановська разом із директоркою благодійного фонду “Крила надії” Наталією Ліпською. В руках – перша перука, яку виготовили під час благодійної акції/Hairforshare

Найважче організаторкам акції було знайти постижера – майстра з виготовлення перук. Вартість виготовлення перуки коливається від 8 до 15 тисяч гривень.

Погодилася це зробити за собівартістю матеріалів майстриня з Києва Інна Костьолова. Разом із сімома помічницями вже виготовила шість перук для дівчаток, які втратили волосся.

“З чотирьох хвостиків робимо одну перуку. Третину волосся із хвостика доводиться викидати – воно коротке чи ламке”, – каже постижерка.

Потім, розповідає вона, вручну спеціальними інструментами треба прикріпити волосини до основи перуки. Щоб зробити лише одну – майстер працює два тижні. Перуки існують трьох розмірів – із стрижкою під каре і довше. Колір – натуральний, русявий або світло-русявий.

“У перші тижні акції було багато короткого волосся – від 20 см, найбільше зараз потребуємо довгого – від 35 сантиметрів. Волосся може бути фарбоване, але не пошкоджене”, – додає Інна Костьолова.

Безкоштовно роблять стрижки дівчатам, які жертвують волосся для онкохворих дітей і в трьох київських салонах краси. Власниця мережі перукарень “КОКО – nail room” Ноа Кременчуцька каже, що акція викликала ажіотаж серед клієнток закладу.

“З першого дня акції отримуємо понад 20 дзвінків на день”, – каже пані Кременчуцька.

Жінки домовляються про стрижки, стають в чергу, віддають готове накладне натуральне волосся, перуки, зазначає вона.

“Нещодавно забігла дівчина, вона живе у Лондоні. Перед поїздкою постриглася – відрізала довжелезне світле волосся. Дівчата знають, що могли б продати це волосся за немалу суму – від тисячі гривень і більше – але радо жертвують”, – каже Ноа Кременчуцька.

Наймолодшій учасниці акції Hair for Share – 4 роки, найстаршій – понад 70.

Акція – безстрокова, адже до фондів звернулися понад 300 дітей та їхніх батьків, які б хотіли отримати перуку. Також просять перуку і жінки з онкозахворюваннями, генетичними чи імунними хворобами.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини