Наймасштабніший живий ланцюг в історії України 21 січня 1990 року

Наймасштабніший живий ланцюг в історії України 21 січня 1990 року
Наймасштабніший живий ланцюг в історії України 21 січня 1990 року

В Україні найбільша така подія відбулася у неділю 21 січня 1990 року, коли близько трьох мільйонів людей взялися за руки, з’єднавши Львів і Київ у день 71-річчя Злуки УНР і ЗУНР. Цей живий ланцюг був одним з наймасштабніших у світовій історії та став ще одним кроком до здобуття незалежності Україною.

Акцію «живий ланцюг» Львів — Київ було організовано Народним Рухом України. Попри нав’язуваний комуністичними засобами масової інформації штамп у назві, ланцюг був на 170 кілометрів довшим: починався в Івано-Франківську, йшов через Стрий, Львів, Рівне, Житомир до Києва. Початок ланцюга в Івано-Франківську зумовлений тією обставиною, що саме Івано-Франківськ (тодішній Станіслав) у 1919 році був столицею ЗУНР. У ланцюзі взяло участь за офіційними даними (КПСС) близько 450 тисяч чоловік (за неофіційними — від 1 до 5 мільйонів), пише Історична правда.

21 січня 1990 року в переддень свята Злуки в Києві на Софійському майдані i у Львові біля пам’ятника Іванові Франкові відбулися мітинги-молебні.

Виїзд зі Львова в бік Києва. Тарас Гордієнко і Олена Тимчишин – студенти Львівського університету. Фото надіслала Олена ГОРДІЄНКО (istpravda.com.ua)

За раннього Брежнєва Тернопільська область разом із іншими регіонами УРСР отримала орден Леніна, про що нагадує стела обабіч траси “Львів-Тернопіль”. Машина з тернопільськими номерами і прапором з вікна – ВАЗ-2101. Фото: Олександр ФРАНЧУК (istpravda.com.ua)

Київ, проспект Перемоги. Жовтий “запорожець”, повний ентузіастів, їде на живий ланцюг в сторону Житомира. Прикрасити особисту машину “бандерівськими” прапорами – на початку 1990-го це ще вимагало певної хоробрості. Фото Дмитра КОВАЛЬОВА (istpravda.com.ua)

Рівне. Активісти львівського Товариства Лева Дзвінка Калинець-Мамчур, Ярослав Кашуба, Марія Фалач. Фото надіслала Звенислава МАМЧУР (istpravda.com.ua)

Київ, ріг проспекту Перемоги і вулиці Семашка біля кінотеатру “Екран” (Академмістечко). Наталя Ковальова з сином Юрієм. Фото надіслав Дмитро КОВАЛЬОВ (istpravda.com.ua)

Pухівська делегація з Чернігова в Києві. Серед учасників Валерій Сарана (7-й зліва на право, сидить), Лариса Куровська (9-а зліва направо стоїть), Олександр Котенко (10-й зліва направо стоїть), Володимир Кузьменко (12-й зліва направо стоїть), Володимир Єрмак (6-й зліва направо, сидить). Фото надіслав Володимир СТУПАК (istpravda.com.ua)

Залучені траспортні засоби дають можливість оцінити розмах події. Фото: Олег МУШОРА (school.dobromyl.org)

Зарваниця на Тернопільщині. Перед автобусом, звідки зроблене фото, їде “Волга” з номерами ЛВА. Це львівські номери, і, здається, не приватного автотранспорту (istpravda.com.ua)

21 січня 1990 року. Софіївська площа – через 71 рік після Акту Злуки на тому ж самому місці відбувся мітинг. Фото Радіо “Свобода”

Київ, Оперний театр. Фото – Сергій Марченко, надіслав Богдан НАГАЙЛО (istpravda.com.ua)

Буковинці теж приєдналися до акції за єдність. Фото: Георгій Манчуленко – активіст УГС і НРУ, згодом – депутат ВР 2-4 скликань (istpravda.com.ua)

Київ (здається, вулиця Володимирська). Надіслав Богдан НАГАЙЛО (istpravda.com.ua)

Живий ланцюг у 2013 році

У 2013 році, 29 листопада, у день саміту у Вільнюсі на честь підписання договору між Європою та Україною 11 молодих людей вирішили створити ще один ланцюг єдності, який мав би проходити від Києва до Польщі. Маршрут відбувся від Києва через Житомир, Рівне, Львів, Шегині, через кордон і до польського прикордонного пункту Медика. На акцію вийшло близько 300 тисяч людей різного віку. Найактивнішою виявилась Львівська та Рівненська область. Організаторами живого ланцюга стали група молодих людей (переважно студенти), які без жодної фінансової підтримки забезпечили людьми усі проблемні ділянки між населеними пунктами.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини