Стань іконописцем: львівські музейники розробили віртуальну гру “Створи ікону

У Національному музеї імені Андрея Шептицького у Львові розробили віртуальну гру “Створи ікону”. Музейники хочуть аби кожен зміг відчути себе іконописцем. До того ж, колекція музею має найбільшу у світі збірку давньої західноукраїнської ікони.

“Ми хочемо цим показати, щоби кожна дитина, кожен відвідувач, навіть дорослий, практично міг відчути себе іконописцем, побачити всі етапи, як ікона малюється. Тому що ікона створюється довго”, – розповіла завідувачка сектору науково-освітньої роботи музею Марія Кузьміна.

Відвідувач має можливість вибрати, яке із 6 зображень малюватимемо – Миколая, Христа Пантократора, Богородицю та інші. А далі віртуально проходить кожен етап іконопису, пише ZAXID.NET.

“Спочатку беремо дошку, вибираємо, яка вона буде. Це липова? Чому липова? Для чого і що таке шпуги, як їх вставляється. Далі вирізається ковчег. І так, крок за кроком, малюємо до кінця. Після такої гри дитина вже пам’ятатиме, як створюється ікона”, – показав етапи роботи керівник експозиційно-виставкового відділу музею Роман Зілінко.

На інтерактивний проект отримали грант від Українського культурного фонду. І такими іграми музей виховує собі глядача.

“Я давно казав, щоб ми виховали собі глядача, його треба собі завойовувати від дитини. Якщо ми навчимо дитину маленьку ходити до музею і дитині щось цікаве дати, щоб її зацікавило, то вона прийде з садочку і вона в неділю візьме тата і маму, і скаже: йдемо, я вам покажу, там є дуже цікаво. Вона і батьків навчить”, – розповів директор музею Ігор Кожан.

Нині гра доступна на моніторах посеред експозиції давніх ікон. Згодом її викладуть на сайт музею і буде можливість встановити собі мобільний додаток.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини