Львів’янам по-новому нараховують плату за газ. Що відбувається?

У соцмережах почали скаржитись на нові квитанції за газ, в яких незрозумілою мовою описана зміна принципу оплати за газ. Фактично, тепер доведеться платити не лише за спожите паливо, а й за втрати при його доставці. У квитанціях це описується двома термінами – об’ємом газу у робочих умовах (те, що фактично спожили) і об’ємом газу у стандартних умовах (скільки мали б спожити, якби не було втрат).

В п’ятницю НКРЕКП заборонила постачальникам газу проводити донарахування, однак це рішення тимчасове. ZAXID.NET розібрався з новими квитанціями і пояснює, що змінилося і наскільки збільшиться плата за газ.

Що сталося?

У листопаді українці почали отримувати квитанції за газ, в яких нарахована до оплати сума враховує не тільки фактично спожитий об’єм, а й втрати при його доставці до житла. Оскільки встановлені у більшості українців лічильники самі не враховують ці втрати, то у квитанції прописаний спеціальний коефіцієнт, який застосовується при формуванні остаточної плати за газ.

Те, скільки ви фактично спожили, у квитанціях вказано як об’єм у робочих умовах. Те, за скільки потрібно буде платити, – як об’єм у стандартних умовах. При цьому стандартні умови передбачають облік газу при температурі повітря у 20 °C та тиску у 760 мм ртутного стовпчика (це держстандарт (ГОСТ), що прописаний в українському законодавстві).

Зважаючи на те, що близько 85% споживання газу на Львівщині припадає на зимовий період, коли температура повітря далека від 20 °C , то платити за газ доведеться більше, ніж раніше.

Наскільки більше я платитиму?

Насправді різниця невелика. Загалом можливі випадки, коли ви насправді платитимете навіть менше. Але це буде дуже-дуже рідко, наприклад, влітку.

Існує шість груп коефіцієнтів перерахунку об’єму спожитого вами газу до стандартних умов. Ці коефіцієнти залежать від двох речей: де встановлений ваш лічильник (зовні/всередині приміщення + за скільки метрів від виходу газопроводу) та за який місяць вам нарахована плата.

У компанії «Львівгаз збут», яка постачає газ більшості споживачів на Львівщині, опублікували таблицю розрахунку коефіцієнтів, яка дозволяє перевірити, чи правильно вам порахували коефіцієнт.

Коефіцієнти коливаються у діапазоні від 0,978 до 1,07. Тобто максимальне збільшення об’єму газу після врахування коефіцієнтів – це 7%.

Припустимо, за якийсь місяць ви спожили 100 кубометрів газу. При розрахунку об’єму цього газу при стандартних умовах ці 100 кубометрів множитимуть на 1,07. У результаті ми отримуємо, що додатково вам потрібно буде оплатити 7 м3 газу, а це близько 60 грн.

Щоправда ці коефіцієнти розраховувалися ще у 2004 році і з ними пов’язана одна правова колізія: коефіцієнти встановлювалися виключно для юридичних осіб та підприємців, а не для населення.

Нащо таке взагалі робити?

Зміни у квитанціях зумовлені особливостями розрахунку між НАК «Нафтогаз України» та компаніями, які постачають газ кінцевим споживачам. Усі розрахунки між ними проводяться за об’єми газу у стандартних умовах.

Все ж було добре, чого саме зараз змінюють?

Бюджетні установи та промислові споживачі вже три роки розраховуються за таким самим принципом і введення цієї системи для звичайних споживачів постійно відкладали. Однак запровадження цієї системи тепер зумовлено боргами обласних компаній перед НАК «Нафтогаз України».

Всередині жовтня Кабмін прийняв постанову, яка регулює взаємодію постачальників газу із НАК «Нафтогаз України». В одному із пунктів цієї постанови вказано, що борги постачальників перед «Нафтогазом» не можуть перевищувати суму, що була на початок жовтня 2018 року. У випадку із «Львівгаз збут» йдеться про 175 млн грн (або – 28 млн м3 газу).

При цьому в самій компанії заявляють, що ці 175 млн грн боргу виникли саме через неоплачену населенням різницю між об’ємом газу у робочих та стандартних умовах.

Це дійсно настільки великі обсяги втрати газу?

Вважається, що при зниженні температури на кожні 10 градусів фактичний обсяг газу зменшується на 3,6%. Наприклад, ті самі 100 м3 газу, які ми маємо при 20 °C, перетворюються на 92,8 м3, якщо температура знизиться до 0 °C. Тобто втрати газу при доставці дійсно є. Але є дуже важливий нюанс: компенсація за ці втрати вже закладена в тариф.

Тобто ми двічі платимо за одну річ?

По суті так. На цей момент вказують, наприклад, начальник департаменту енергоефективності «Нафтогаз України» Олексій Хабатюк та голова Нацкомісії з держрегулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Оксана Кривенко.

За словами Хабатюка, запроваджуючи новий коефіцієнт для населення, облгази фактично змушуватимуть споживачів двічі платити за одну й ту ж річ, оскільки у тарифи вже закладені так звані виробничо-технологічні витрати.

Оксана Кривенко також заявила, що втрати при доставці газу уже враховані в тарифі, але попри це у квитанціях за жовтень облгази внесли ці втрати як додаткову плату. Зважаючи на це НКРЕКП у п’ятницю, 23 листопада, заборонила операторам газорозподільної системи додавати в квитанціях будь-які нарахування.

У НКРЕКП заявили, що цю проблему вирішать по-іншому: змінять закон «Про ринок природного газу», в якому стандартними умовами вважатиметься температура 0℃.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини