Штраф за їзду без світла вдень – незаконний

1 жовтня усім водіям за межами населених пунктів у світлу пору доби обов’язково потрібно рухатись з увімкненими денними ходовими вогнями або, за їх відсутності, ближнім світлом фар. Це чітка вимога Правил дорожнього руху, яка діє уже не перший сезон.

За виконанням цієї норми ПДР, як і за іншими, слідкує патрульна поліція, співробітники якої, у випадку виявлення відповідного порушення, накладають на порушника штраф.

Як показує практика, за рух у світлу пору доби без ближнього світла фар поліцейські притягують водіїв до адміністративної відповідальності згідно частини другої статті 122 Кодексу про адміністративні правопорушення. Дана норма передбачає відповідальність у виді штрафу, який становить 425 грн., за порушення правил користування зовнішніми освітлювальними приладами або попереджувальними сигналами при початку руху чи зміні його напрямку.

Чи дійсно поліцейські можуть накладати такий штраф? Чи справді зазначена норма кодексу передбачає відповідальність за рух без світла за межами населеного пункту? Я не раз оскаржував такі постанови поліцейських в суді. Тому відповідально можу заявити, що штраф, передбачений частиною другою статті 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення, не може застосовуватися до водіїв, які здійснюють рух за межами населених пунктів у світлу пору доби без увімкнутих денних ходових вогнів.

Пункт 9.8 Правил дорожнього руху передбачає, що з 1 жовтня по 1 травня на всіх механічних транспортних засобах поза населеними пунктами повинні бути ввімкнені денні ходові вогні, а в разі їх відсутності в конструкції транспортного засобу — ближнє світло фар. У випадку її не виконання це буде дійсно порушенням вимог ПДР, що надасть патрульному поліцейському як мінімум підставу для того, щоб зупинити автомобіль і перевірити наявні документи на право керувати авто і на користування цим автомобілем.

Втім накласти штраф поліцейські не мають права. Стаття 122 Кодексу передбачає відповідальність за порушення правил користування зовнішніми освітлювальними приладами або попереджувальними сигналами при початку руху чи зміні його напрямку.

При детальному аналізі Правил дорожнього руху та частини другої статті 122 Кодексу, вбачається, що Кодекс передбачає відповідальність за порушення правил користування зовнішніми освітлювальними приладами або попереджувальними сигналами лише при початку руху чи зміні його напрямку, а з Правил дорожнього руху (та й із самих Постанов в справі про адміністративне правопорушення, згідно яких накладають штраф) вбачається, що водіїв обвинувачують за порушення правил користування попереджувальними сигналами під час самого руху.

Фактично, рух без увімкнених фар у вищезгаданих випадках буде порушенням, але відповідальність за це порушення настає згідно статті 125 Кодексу про адміністративні правопорушення, як за «інші порушення правил дорожнього руху» і тягне за собою лише попередження.

Ще раз наголошую, що наш висновок нам вдається постійно успішно підтверджувати в судах.

Однак не забувайте, що увімкнене світло фар – це не лише вимога правил дорожнього руху, а наша з Вами безпека, яка хоч мінімально, але сприятиме збереженню життя на дорозі. Давайте робити все, щоб не опинитися серед тих 5 тис., які щороку гинуть на автодорогах. Тому вмикайте ближнє світло фар, щоб зробити свій автомобіль більш помітним!

Джерело: АвтоЦентр

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини