Побачити Львів за добу: Детальний гід пам’ятками Львова

Львів

Львів – культурна столиця України. Мандрівники люблять в цьому місті все, починаючи з бруківки затишних вуличок з красивими будинками, закінчуючи гостинними жителями міста і доброзичливими офіціантами в легендарних і оригінальних кафе.

Здавалося б, кожен українець бував тут десятки, сотні разів, але ми знову і знову повертаємося в цю колиску красивої архітектури, щоб опинитися в прекрасній атмосфері цього міста. Якщо раптом до тебе приїжджають гості, які ніколи не були у Львові і просять провести експрес-екскурсію, або ти сама, на свій сором і жаль, ніколи не гуляла львівською бруківкою.

Де зупинитися у Львові
Львів, напевно, одне з небагатьох міст України, де багато не тільки дорогих готелів, але і затишних бюджетних хостелів. А взагалі, варіантів оселитися десь – море: квартири подобово, хостели, готелі, заміські комплекси. Головне – пам’ятай, що житло потрібно бронювати заздалегідь, особливо перед великодніми і різдвяним святами, а також на День Незалежності.

Для більшості туристів з Києва, які прибувають до Львова на поїзді, головна проблема – як скоротати час до заселення в готель. Звичайно, після дороги захочеться підкріпитися, тому в нашому гіді найбільш “смачними” місцями Львова ти можеш вибрати той заклад, який тобі до душі і по кишені, і там перекусити перед прогулянкою по місту.

10:00 – 13:00 – гуляємо центром Львова
Перш за все, зайди у туристичний інформаційний центр, що на площі Ринок, 1, за пам’ятником Нептунові, й попроси у них безкоштовну карту міста. Озброївшись, вирушаємо на екскурсію центром Львова.

Перша пам’ятка міста Лева, яку ми відвідаємо – Латинський Катедральний костел (Площа Катедральна, 1). У ньому ідеально поєдналися архітектурні риси минулих епох. Шкода, що жоден із майстрів-будівників так і не побачив своєї праці до кінця, настільки довго будувався собор. Цікаво, на стінах Катедри зі східного боку висять ядра, які не дозволяють забути про найгрізнішу турецьку облогу Львова 1672 року. Найбільше ядро розповідає про це надписом: “Ex obsidione turcica”, що означає “З турецької облоги, року Божого 1672, дня 28 вересня”.

Навпроти на розі з площею Ринок не можна не помітити один із найстаріших ренесансних будинків Львова – кам’яницю родин Шольц-Вольфовичів. Він майже не змінився із 1570 року.

Ліворуч від будівлі Катедри розташована каплиця Боїмів – пам’ятка ренесансу, схожих на яку немає в усій європейській архітектурі. З боку вулиці Галицької на стіні каплиці можемо побачити оригінальні портрети початку XVII століття багатого купця Георга Боїма та його дружини Ядвіги.

Пройшовши далі, в нішах фасаду бачимо фігури апостолів Петра і Павла. Цікаво, що при створенні таких фігурних композицій як моделей використовували звичайних людей. Тому тут можна максимально наблизитися до часу тієї епохи.

Обійшовши Катедру, перед входом із боку трамвайної колії бачимо Каплицю Кампіанів. Зайди до Катедри всередину і побачиш мальовничо розписані стіни, склепіння, вкриті фресковим живописом Строїнського, й вітражі за ескізами Мегоффера та Матейка ХІХ століття. Насолодившись красивим інтер’єром, виходимо з Катедри і прямуємо вулицею Театральною.

Ліворуч зверни увагу на костел Петра і Павла ордену єзуїтів, який розташований під номером 13 на вулиці Театральній. Це барокова святиня XVII століття, один із найбільших храмів Львова. Нині він закритий, і всередині міститься книгосховище.

Мандруємо далі до Театральної, 18. За готелем “Леополіс” ви побачите Природничий музей, що колись був палацом відомого зоолога та археолога Дідицького. Тут розміщений один із найдавніших у Європі механічних ліфтів.
З Театральної площі маршрут іде Вірменською, а потім – Краківською вулицями. Тут ми бачимо знаменитий Вірменський Катедральний собор – унікальну пам’ятку східної культури на європейському ґрунті XIV-XV століття.

Надзвичайно привабливий інтер’єр храму з різьбленими фігурами, віконними розписами та декоративною мозаїкою. На особливу увагу заслуговує купол, що спирається на пустотілі ребра, викладені з глиняних глечиків. Виходимо з храму, повертаємо ліворуч, потім знову ліворуч, а далі звертаємо на вулицю Вірменську й через арковий прохід дзвіниці ідемо до Південного дворика. Унікальне місце, що наштовхує на невимовні емоції. Тут збереглися залишки вірменського цвинтаря, деяким плитам понад 600 років. Іще одна родзинка комплексу – дерев’яна різьблена каплиця XVIII століття на подвір’ї.

Далі від перехрестя з вулицею Друкарською бачимо будинок “Пір року”(Вірменська, 23). Фасад будинку відповідає назві. У 70-х роках скульптор Гавриїл Красуцький оздобив будинок, образно кажучи, різними порами року. Маршрут пролягає вулицею Вірменською, потім праворуч звертаєш на площу Музейну – і твоїй увазі відкривається захоплюючий Домініканський собор.

Виходимо з храму і прямуємо ліворуч маленьким сквером до пам’ятника Іванові Федорову – українському першодрукареві. Тут на невеличкій площі розташований базарчик букіністичної літератури. За символічні гроші тут можна придбати книги класиків світової літератури. А найголовніше, що сторінки таких книг бережуть неповторну атмосферу львівських вуличок та базару.

Далі йдемо сходами вниз до входу на подвір’я православної Успенської церкви, або Волоської, розташованої на вулиці Руській, 5/7.

Після цього переходимо вулицю Руську, прямуємо вулицею Підвальною. Проходимо Міський арсенал, тепер тут розташований єдиний в Україні музей зброї.

Далі переходимо вулицю Валову, доходимо до площі Соборної, 1, і захоплено вдивляємося у красу монастиря бернардинів.

Потім через браму монастиря – Глинянську браму з боку Митної площі – потрапляємо на монастирське подвір’я. Здається, що час тут зупинився 400 років тому. Далі від монастиря Бернардинів прямуємо вулицею Сербською в бік площі Ринок. Виходимо на площу Ринок на найцікавішу сторону – східну, де розташовані найславетніші кам’яниці Львова. Це Палац Бандінеллі (Площа Ринок, 2), Чорна Кам’яниця (Площа Ринок, 4), і, звичайно, Палац Корнякта (Площа Ринок, 6).

Ну і нарешті прямуємо до Львівської ратуші, що розташована в центрі ринкової площі. Нині, як і в давні часи, в її приміщенні діє міськрада Львова. Проте не думай, що такий офіційний статус може перешкодити побувати в ній. Ти можеш пройтися коридорами ратуші й вибратися на найвищу точку. Подолай 350 дерев’яних сходинок, і з оглядового майданчика побачиш всю неймовірну красу давнього міста.

13:00 – 15:00 – піднімаємося на найвищу точку Львова – Високий замок
413 метрів над рівнем моря. Парк Високий замок розташувався на горі, яку штучно насипали наприкінці ХІХ століття на честь річниці Люблінської унії. Таким чином, Львів отримав незрівнянний оглядовий майданчик. Дуже зручно, що за 10-15 хвилин пішки з будь-якого напрямку з гамірних вулиць міста ти потрапляєш в затишок віковічних дерев.

15:00 – 16:00 – обід
Насправді варіації і різноманітність львівських кафе і ресторанів вражають. Давно відомо, що Львів – столиця кави і шоколаду. Їх ти можеш куштувати на кожному розі – львів’яни знають толк в гастрономії.

16:00 – 19:00 – гуляємо львівськими галереями й антикварними крамничками
Безкоштовно можна прогулюватися галереями і крамничками на вулиці Вірменській. У галереї “Дзиґа”, що на вулиці Вірменській, 35, наприклад, кожні два тижні – нова виставка сучасних митців. Тут можна побачити цікаве фотомистецтво, живопис, інсталяції та перформенси, відпочити в кав’ярні.

Як альтернативу – можеш обрати екскурсію на Личаківський цвинтар. Відоме меморіальне кладовище, що розташоване на площі 40 га. Заснований він іще 1876 року. Личаківський некрополь – цінна пам’ятка природи історії та культури. Можеш затриматися тут довше та скористатися нововведенням – нічною екскурсією кладовищем.

22:00 – 00:00 – нічна екскурсія Львовом
Ви побачили культурний Львів з усіх боків, відкрили арт-столицю Лева та наїлися досхочу в оригінальних львівських кав’ярнях. Тепер настав час побачити Львів нічний, пригодницький і містичний. Якщо тобі такий варіант до душі, то замовляй тур-екскурсію “Нічна варта Львова”. Разом із бургомістром та “працівниками нічної служби Львова” ви перевірятимете місто, дізнаєтеся, чи не загубив бургомістр ключ, та що станеться, коли проб’є годинник на міській Ратуші.

Якщо такий варіант тобі не підходить – просто прогуляйся нічним Львовом. Дуже часто тут проходять open-air концерти, вечори живої музики, а коли тепло, на свіжому повітрі на площі влаштовують танці.

Львів – те саме місто-казка, місто-мрія, про яке співається в популярній пісні. Кожна людина обов’язково повинна побувати тут. Побувай і ти!

Фото з відкритих джерел

Джерело: Львів – місто натхнення

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини