Львівський мандрівник Орест Зуб – про те, куди варто поїхати, скільки грошей брати із собою і на чому економити не слід

Львів’янин Орест Зуб відвідав всі країни Європи і понад 100 країн на 5 континентах загалом.

В інтерв’ю 032.ua він розповів, у якій країні Європи сподобалось найбільше, скільки з собою варто брати грошей, а також порадив, на чому варто і НЕ варто економити під час подорожей.

Досьє.

Орест виріс у Львові, навчався на юридичному факультеті ЛНУ ім. Івана Франка. Зараз є онлайн-підприємцем та мандрівником; веде свій блог, де розповідає про подорожі, саморозвиток і онлайн-бізнес. Нещодавно видав книгу “Формула Продуктивності” про тайм-менеджмент, самомотивацію, а також персональну продуктивність. Має ціль відвідати усі країни світу і допомогти почати або розвинути бізнес 1970 людям.

Оресте, розкажіть, яка країна в Європі Вас вразила найбільше і чому?

Кожна країна мене чимось вразила, але першою на думку спала Албанія. Дуже цікава країна. Про неї є багато стереотипів, але під час нашої автомобільної мандрівки по Балканах я просто кайфанув від Албанії. Там чудова їжа, приємні люди, надзвичайна природа, міста. Це невеличка країна з просто величезним різноманіттям того, що вона може запрезентувати в туристичному плані. Албанія мені дуже сподобалася.

Нині існує багато туристичних агенцій, які пропонують тури в Європу. На Вашу думку, краще і безпечніше подорожувати самому чи з туристичною агенцією?

Обидва варіанти є хорошими. Питання – як ви хочете подорожувати. Якщо ви користується послугами туристичних агенцій, то багато питань вже є вирішені за вас – це, до прикладу, логістика, проживання, харчування та інше. Натомість, якщо ви хочете взяти на себе частину організаційних моментів, як у моєму випадку (мені це дуже подобається), тоді можна обрати варіант подорожувати самостійно. Знову ж таки, це питання хто чому надає перевагу.

Я подорожував, як з агенціями, так і особисто, і в обох випадках в мене завжди був дуже позитивний досвід.

А у який період року найкраще вирушати у подорож?

Це залежить насамперед від того, у яку країну ви плануєте їхати. Найбільш сприятливий час для подорожі у більшості країн Європи – це, як правило, з травня по вересень. Виняток становить тільки відпочинок на Середземному морі у липні-серпні. У ці місяці там високий сезон і дуже багато людей. А так, загалом – від весни до осені – це найкращий час для подорожі Європою. Водночас, у країнах Південно-Східної Азії, де я теж часто буваю, найкраще відпочивати взимку – з лютого по березень.

Ви відвідали усі країни Європи. Скільки часу на це Вам знадобилось?

На відвідування усіх країн Європи мені знадобилося 10 років. Це в спокійному режимі. Я відвідував по декілька країн в межах одної поїздки, маючи ціль – відвідати до 30 років всі країни старого континенту.

А як гадаєте за скільки часу всі країни Європи може відвідати львів’янин, якщо поставить собі це за ціль?

Якщо поставити собі таку ціль, то її можна втілити в реальність за одне літо в межах однієї поїздки. Для цього треба сісти в автомобіль і проїхатися всюди. Зараз усі країни є безвізовими, візу треба лише зробити у Великобританію, що буде включати в себе також візит в Ірландію. Тому з цим проблем немає. За три місяці всі країни можна об’їхати. У моєму випадку, це був тривалий процес. Останнього року я спеціально летів в Португалію, щоб “закрити” усі країни. Літав також і у Фінляндію, і в Ірландію.

Скажіть, після того, як між Україною та Європейським союзом почав діяти безвізовий режим подорожувати стало легше?

Тепер просто вирішити і поїхати подорожувати Європою, коли ти хочеш, насправді легко. Для цього не потрібно додаткового попереднього планування і вирішувати візові питання. Звісно, що це є простіше і знову ж таки – це великий моральний бар’єр, який зник перед більшістю українців. Зараз люди, які раніше не мали візи, можуть потрапити в Європу без проблем. Для цього треба мати біометричний паспорт. Але той, хто хотів подорожувати, подорожував і без цього.

А як щодо грошей? Скільки їх знадобиться, щоб відвідати усі країни?

Питання дуже відносне. Особисто, за моїми підрахунками, я витратив приблизно 17 тисяч доларів. Але ця сума є приблизною, бо раніше витрати я не рахував.

Можу сказати, що середня ціна бюджетного перебування в країнах Європи складає приблизно 50 євро на день.

Взагалі принцип такий, що чим далі ви рухаєтеся на північний захід, тим стає дорожче. Золота серединка – це умовно Чехія і Німеччина. Десь від цього можна і відштовхуватись. Тим часом, такі країни, як Скандинавія, Ісландія, Великобританія є вже дорожчі.

Також з досвіду, можу сказати, що тижнева поїздка в якусь окрему країну Європи на одного буде коштувати приблизно тисячу доларів. Але це включно зі всім – з перельотом, проживанням, харчування і т. д. Це такий варіант: трохи більш бюджетний, ніж середні витрати типового мандрівника.

Які країни в ЄС, на Вашу думку, є найбільш бюджетними?

Держави Східної Європи. За винятком, Греції. Якщо перераховувати, то у цей список потрапляють такі країни: Україна, Болгарія, Румунія, Польща, Чехія. Можна сюди і віднести Португалію. Все решта – не вважається бюджетними країнами.

Як щодо неєвропейських країн. Яка країна Вам сподобалась найбільше і чому її обов’язково слід відвідати?

Всі країни мені дуже подобалися. Виділити я можу Іран, Малайзію, Тайланд, Тайвань, Аргентину, США, Мексику і багато інших. В кожній із них є що глянути. Іран – це перш за все чудові історичні міста і неймовірні люди. США – це природа і надзвичайні національні парки. Тайланд – це класний пляжний відпочинок. Малайзія – чудовий приклад розвинутої азійської держави.

Ви відвідали понад 100 країн. Розкажіть, яка із них була ювілейною і що там можна побачити цікавого?

Це була Коста-Ріка – держава в Центральній Америці, так звана Швейцарія Центральної Америки. Через те, що вона є значно стабільнішою за інші країни регіону, туди часто приїжджають американські туристи. Там все дуже комфортно і класно організовано. Коста-Ріка – це одна із небагатьох держав світу, яка не має власної армії. І одна із країн з найдовшим середнім життям мешканців (середня тривалість життя в Коста-Ріці – 79 років). Там сподобається тим, кого цікавить напрямок екотуризму. Можна подивитися на вулкани, джунглі, Тихий океан і Карибське узбережжя.

Оресте, на чому можна заощадити під час подорожі в Європі, а на чому економити НЕ варто?

Не варто переживати за кожну копійку. Краще поїхати на більш короткий проміжок часу у подорож, але отримати більше задоволення, ніж розтягувати поїздку і десь в чомусь себе обмежувати.

З досвіду можу сказати, що найкращий спосіб зекономити – це не їсти у дорогих ресторанах. Під час подорожі ми, зазвичай, перебуваємо у туристичних районах міста, а там у ресторанах доволі дорогі ціни. Тому найзручніший варіант – це не їсти у туристичних закладах харчування, а у ресторанах, які відвідують місцеві. Для цього просто подивіться, де сидить найбільше людей. Там швидше за все будуть і лояльні ціни, і смачна їжа. Також ви можете купувати харчі в магазинах. Наприклад, снідати завжди можна в готелі або в хостелі чи у вашій орендованій квартирі, придбаними продуктами, а обідати і вечеряти – в ресторані.

Економити не варто, і я б сказав є сенс переплатити трохи більше за рахунок економії на харчуванні, за місце, де ви живете. Ви там відпочиваєте, відновлює свої сили і проводите третину свого часу.

Також буває, що зручніше замовити таксі, ніж пробувати добиратися складними шляхами до місця, яке хочете відвідати. Це також впливає на якість подорожі. Замість того, щоб витратити пів дня на добирання, візьміть собі таксі – ви доберетеся швидше і зекономите час на отримання вражень від самого напрямку, куди їдете.

Ще один важливий аспект – це лоукости, які зараз є дуже популярні. Їх завжди варто розглядати в комплексі з мандрівкою, бо ціна з країни А в країну Б може коштувати 10 євро, а потім значно дорожче буде коштувати час вашого прибуття. Наприклад, якщо ви дуже пізно приїдете в аеропорт, то замість автобуса, доведеться брати таксі, яке може коштувати, до прикладу, 50 євро. Треба дивитися комплексно на свою подорож і врахувати це.

Розкажіть, а як, зазвичай, Ви подорожуєте? Літаком, власним автомобілем, автостопом?

Зазвичай, літаком. Це швидко і зручно. Якщо це країни Європи – то доволі часто подорожую на авто і часто орендую автомобілі в тих країнах, куди я приїхав. Також я користуюся громадським транспортом у тих країнах, де перебуваю. Автостоп – це не мій стиль подорожі. Я пробував його кілька разів, але це окремий напрям, який також заслуговує на увагу. Знаю багато автостоперів та й мій досвід був лише позитивним, але я, зазвичай, люблю планувати все. Окрім цього, я працюю, подорожуючи по світу, тому я все таки планую собі наперед і вже в аеропорту перед літаком можу відправляти е-мейли, провести скайп-дзвінок з колегами по роботі тощо. Якщо говорити про пріоритетність, то на першому місці – поїзд, потім літак і вже після цього автомобільний транспорт. Автостоп – це крайність. Поїзд я ставлю на перше місце, бо ти пересуваєшся по землі. Не треба їхати в аеропорт, проходити усі зони контролю. Ти, зазвичай, з центру міста потрапляєш в інший центр міста. Бачиш регіон по якому пересуваєшся, можеш пройтися.

Чи багато багажу Ви берете з собою?

Я намагаюся подорожувати завжди виключно з ручною кладдю. Це є рюкзак на 34 літри, якого мені повністю вистачає.

Якщо ми з дружиною їдемо вдвох і на довший період, то кожен із нас бере по невеличкому рюкзаку до 30 літрів і одну валізку на двох.

Яких основних правил, на Вашу думку, варто дотримуватися під час подорожі?

Бути відкритим до можливостей, щирим і добрим. Починати спілкування з людьми підходити до тої чи іншої ситуації із позитивом і тоді він до вас повертатиметься.

А як щодо мовного бар’єру?

Я вільно спілкуюсь англійською. В світі люди теж, як правило, говорять англійською. В країнах Латинської Америки я покращив знання іспанської і там вже міг пару слів зв’язати. Коли я був у Західній Африці, то там люди спілкуються французькою, якої я практично зовсім не знаю. То там можна на пальцях пояснити. Єдиний мінус – коли ви не знаєте мови, то не можете вибудувати тісніші зв’язки і провести бесіду чи дискусію, бо це вже буде складніше зробити. А кудись добратися чи десь переночувати з цим проблем немає.

Оресте, що порадите тим, хто вирушає у подорож в Європу вперше?

Я пораджу просто рослабитись і насолоджуватися процесом. В Європі дуже гарно і приємно. Насолоджуйтесь, привозьте враження в Україну та діліться ними з іншими.

Автор: ІРИНА ТРУШ.

Всі фото з особистого архіву Ореста Зуба

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини