На допрем’єрному показі «Міфу» у Львові глядачі сиділи навіть на сходах

Фільм про Василя Сліпака виходить на великі екрани 8 лютого

У Львові показали документальний фільм «Міф». Це про українця, оперного співака Василя Сліпака, який покинув французьку сцену і повернувся на батьківщину, на фронт – захищати Україну.

Про це розповідає ZAXID.NET.

Василь Сліпак на псевдо «Міф» давав мініконцерти, їдучи на бій, в окопах, співав, чистячи зброю. Тихенько арії Василя лунали й на передовій. Чому цей соліст Паризької Ґранд-опери тричі приїздив на фронт? Це дізнатися прийшли на передпрем’єрний показ стрічки понад 300 львів’ян. Рідні знали, що співак волонтерить, та про те, що він кулеметник на передовій, дізналися вже по смерті Василя.

«Останній раз, коли він їхав на фронт, то чомусь замовив бронежилет. Прийшов додому якийсь хлопець і приніс його. Це мене насторожило. Я запитав: «А нащо? Ти ж не будеш там лише допомагати…?» Він каже: «То просто для безпеки», – поділився спогадами брат Василя Сліпака Орест Сліпак.

Стрічку впродовж року у Львові, Франції, на сході знімали Іван Ясній та Леонід Кантер. Вони показали, як юнак, котрий жив у Львові, співав у хоровій капелі «Дударик» і брав музичні нагороди, полонив усіх, і не лише голосом.

«Я не знав, що таке контратенор. Взагалі про оперу, чесно кажучи, я нічого не знав. От так! Я раз в житті тільки в опері був до цього фільму. А потім Орест Сліпак приніс нам відео зі співом Василя –це відео є в фільмі. Коли ми почули це відео, я раптом збагнув, чому він вигравав всі конкурси. Бо коли людина «валить» таким голосом, не можливо не виграти», –розповів режисер фільму «Міф» Леонід Кантер.

Дорога до Франції, де співак прожив останні 19 років, була очевидною. Бо ще у Львові Василь здивував усіх, співаючи в кантаті Карла Орфа «Карміна Бурана». Не лише свою партію Смаженого Гуся, а й партію Монаха – баритоном, виконавець якої захворів за день до вистави.

«Захворів баритон. Концерту, певно, не буде, думаю. А Микола Кацал, тодішній засновник «Дударика» каже: «Концерт буде! Буде співати Сліпак!» – «Як Сліпак, контра тенор, котрий співає жіночим голосом, буде співати баритоновим голосом? Це неможливо!» – «Прийдіть, послухаємо!», – поділився спогадами завідувач кафедри диригування Музичної академії ім. Лисенка Іван Юзюк.

В час російсько-української війни вже у Франції Василь Сліпак організовував французький Майдан. З допомогою їздив на фронт, воював – стріляти навчився за тиждень. А поміж тим повертався в Європу концертувати, бо мав контракти в Італії, Франції, Швейцарії. Задля фільму друзі Василя надсилали режисерам всі відео з ним, навіть кількасекундні. На жаль, одне, з французької сцени, знайшлось запізно, розповів режисер фільму «Міф» Іван Ясній: «Вже на біс його кличуть. Він виходить в костюмі, бо в ролі, виходить з прапором на плечах. З українським прапором. В Франції. Я ніколи не бачив, щоб оперні співаки виходили з прапором своєї країни. Як спортсмени, як переможці. От Василь так представляв свою країну».

Фільм переплетений анімацією від співака Юрія Журавля. Це така аналогія Василя Сліпака з казковим Джельсоміно Джанні Родарі, що знищив країну брехунів.

«Завдяки своєму чарівному голосу Джельсоміно зробив революцію. Вигнав короля і в цій країні почалося справжнє щастя. Повна аналогія з Україною. Єдине, що в нас поки що цей процес іде, а в казці це вже щасливий кінець», – пояснив автор анімації Юрій Журавель.

Василь загинув від кулі снайпера на Світлодарській дузі влітку 2016-го.

Стрічка про нього вийде в прокат вже цього четверга, 8 лютого.

«Декому із нас життя Василя – це величезне натхнення. Після цього фільму, після загибелі його, я підписала взагалі контракт зі Збройними силами України. Я просто зрозуміла мотивацію його, чому Василь був на фронті», – додала Галина Клемпоуз під псевдо Перлинка, яка воювала з Василем Сліпаком.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини