УКУ очолив рейтинг вишів з найрозумнішими абітурієнтами

За матреіалами: LVIV.COM

Абітурієнти з найкращими результатами ЗНО вступають у виші Львова, Києва та Харкова. Рейтинг уклав керівник напрямку журналістики даних сайту Texty.org.ua Анатолій Бондаренко. В трійку перших входять УКУ, КНУ ім. Шевченка та Могилянська академія.

ТОП-10 вишів за балами вступників:

  • Вищий навчальний заклад “Український католицький університет” – середній бал ЗНО студентів 182.5;
  •  Київський національний університет імені Тараса Шевченка – середній бал ЗНО студентів 181.3;
  •  Національний університет “Києво-Могилянська академія” – середній бал ЗНО студентів 181;
  •  Національний медичний університет імені Богомольця – середній бал ЗНО студентів 173.3;
  •  Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького – середній бал ЗНО студентів 171.8;
  • Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» – середній бал ЗНО студентів 171.3:
  • Львівський національний університет ім. Івана Франка – середній бал ЗНО студентів 170.7;
  • Харківський національний медичний університет – середній бал ЗНО студентів 170;
  • Державний заклад “Дніпропетровська медична академія Міністерства охорони здоров’я України” – середній бал ЗНО студентів 169.7;
  • Харківський національний університет імені Каразіна – середній бал ЗНО студентів 167.7.

“Ми вирішили рейтингувати ВНЗ по тому, який рівень ЗНО у її студентів. Ми виходили з простої думки, що чим вище рейтинг ЗНО у студентів, тим вище рівень ВНЗ. …Група першого місця – це Український католицький університет, Національний університет ім. Тараса Шевченка і Національний університет “Києво-Могилянська академія”. Далі йде група з таких ВНЗ – Університет ім. Богомольця, Львівський медичний університет, Київський політехнічний університет, Харківський університет. Є основні три центри освіти, це те, що можна було побачити і в 2011 році. Це Київ, Львів і Харків”, – сказав Бондаренко.

При складанні рейтингу також враховували кількість публікацій співробітників ВНЗ в Scopus за останній рік в перерахунку на 1000 вступників (бакалаврів і магістрів), та кількість цитувань на 1 публікацію (Scopus) за даними 2017 року. Ще в рейтингу вказано кількість зарахованих у 2017 році студентів, кількість заяв на одне місце, вартість контракту.

Вартість навчання в рік у ВНЗ вирахувалася на основі середньої вартості по ТОП-10 найбільш популярних спеціальностей 2017 року: економіка, право, філологія, середня освіта, комп’ютерні науки, інженерія програмного забезпечення, менеджмент, медицина, туризм, психологія.

В ході дослідження опрацьовувалися дані системи “Вступ” та порталу “Osvita”.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини