Смачні та корисні зимові напої від Пані Стефи

ТЕПЛІ, СМАЧНІ І КОРИСНІ ЗИМОВІ НАПОЇ – ЦЕ ТЕ, ПРО ЩО КОНЧЕ ТРЕБА НАПИСАТИ.

Якщо щиро, то я цей текст починала виключно заради знимок, бо страшно вони мені подобаються. Фактурна шипшина, мій улюблений кримсько-татарський чайничок, структура дерева – все як я люблю. Але я зрозуміла, що дуже рідко, майже ніколи, не пишу про напої, а зараз зима і теплі, корисні зимові напої – це те, про що конче треба написати.

Почну з шипшинового, за Дарією Цвєк, а далі, як завжди кілька моїх.

50 г шипшини, 3 склянки води, 4 ложки меду.

Плоди шипшини перебрати, помити, залити кип’яченою водою і поставити на повільний вогонь (не кип’ятити), поки не напаряться. Тоді напій перецідити, додати за смаком мед і ще гарячий чай налити до маленьких склянок.

Я зазвичай роблю шипшиновий чай в термосі. Беру шипшину з розрахунку 2 ложки на горнятко, промиваю в зимній воді від бруду, засипаю в термос і заливаю дуже горячою водою, але не окропом – тобто даю хв 5 вистигнути після закипання – це якісь такі мої кухонні забобони, не зважайте 🙂 Чай в термосі я запарюю з вечора, щоб випити вранці, і зранку запарюю другий раз ті самі ягоди, щоб випити ввечері. Третій раз не запарюю вже.

Ще я дуже люблю бурятський чай, який мене навчила варити одна пані, котра ще дитиною з батьками була виселена десь в ті краї.

Правильний бурятський чай вариться довго і є ритуальним напоєм, я ж тут напишу значно спрощений перепис “для чайників”, який, однак, смачний, поживний і чудово пасує в нашу рубрику “зимові напої”. А якщо ви ще й любите чай з молоком, як його люблю я, то просто мусите спробувати такий варіант.

На 1.5 літри готового напою треба:

Літра молока (смачного, високої жирності, але не вершки)
Півлітри води
6-7 чубатих чайних ложечок доброго чорного чаю без сторонніх домішок, без ароматизаторів, і тп. Можна теж брати зелений, але тоді 5 ложечок. *
2-3 ложки вершкового масла (не спреду!!!)
2-3 ложки муки
сіль, цукор або мед **
* Взагалі чай тут має бути специфічний, але я використовую той, який є, але він має бути якісний, а не якась тирса.
** Цукру або меду в правдивий бурятський чай теж не дають, але я даю, мені так смачніше і звичніше.
*** Крім чаю ще можна додати 2 ложечки сухого чебрецю – воно додасть особливого запаху.

В банячок наливаю воду, всипаю чай, на маленькому вогні доводжу до кипіння і варю хв 10-15. Тим часом на пательні розтоплюю масло, вмішую туди муку і трошки просмажую, як на бешамель. Тоді доливаю трохи молока, щоб масло з мукою розварилося. В банячок, де вариться чай вливаю молочно-масляно-мучну суміш, решту молока, додаю чайну ложечку солі, все перемішую і ще проварюю на маленькому вогні хв 10. Потім закриваю покришкою і даю настоятися хв 20.
В горнятко даю ложечку меду або цукру, і через ситечко наливаю готовий бурятський чай. Також, можна зверху дати дрібку цинамону, це вже зовсім не true, але смачно 🙂

Ще одне моє зимове збочення – Гаряча чоколяда з перцем – солодке, гаряче, пряне, нямням, одним словом.

На 2 горняточка треба тако-во:

тафля чорної чоколяди (75-100 грам)
півтори шклянки молока
на кінець ножа цинамону
дрібка меленого кардамону
третина ложечки перцю чілі (я беру пластівці) – тут взагалі дивіться за своєю любов’ю до перцю, бо я люблю.

Тафлю чоколяди подрібнити і розтопити в молоці, постійно помішуючи. Додати усі спеції, довести до кипіння, але не кип’ятити. Зверху можна дати збитих вершків, наприклад, або кульку морозива, наприклад 🙂

Ну, а про всілякі ґроґи, глінтвейни і інше всіляке тке я писати не буду, бо ви і без мене все знаєте, правда ж?

Ну і наприкінці – ше знимка шипшинки 🙂

Джерело: Пані Стефа

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини