Як храм УГКЦ процвітає в американському місті-привиді (фото)

Репортаж про американське містечко Централія, в якому живе лише дев’ятеро людей, однак діє храм УГКЦ, зробили журналісти ВВС.


Фото: ВВС

Колись це місто було жвавим центром вугільних шахт, – починають розповідь журналісти ВВС. Але одного дня усе змінилося, адже шахти спалахнули в 1962 році і з того часу пожежа не припинялася. На думку влади, вогонь може не згасати до сотні років.


Фото: ВВС

Тепер населення міста – лише дев’ятеро людей, що є найменшим числом мешканців серед міст штату Пенсильванія. Один з тих, хто лишився, Джон Мейернік Ірс, що народився і все життя прожив у містечку, розповів журналістам про церкву, у якій хрестилася вся його родина. Як виявилося, це храм Української греко-католицької церкви, зведений 1911 року. Коли пожежа почалася, у місті було п’ять церков, залишилася ж – лише ця.


Фото: ВВС

При такій малій кількості мешканців церква має близько 50 постійних парафіян, її відвідував навіть Блаженніший Святослав Шевчук. Він був дуже вражений церквою, а вона стала місцем паломництва. Перше паломництво відбулося в серпні 2016 року з 500 – 600 відвідувачами з усіх куточків США.


Отець Михаїл Гуцко. Фото: ВВС

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини