У Львові запустили дуже культурний веб-комікс «Мавпа»: де почитати

Десять персонажів-мавп, які стали героями коміксів, розповідатимуть читачам про літературу, музику, філософію та кіно.

Журналісти 032.ua поспілкувалися з арт-директором кінотеатру «Копернік», кінознавцем, а також автором ідеї створення сатиричного веб-коміксу «Мавпа» Станіславом Тарасенком та дізналися, чому ж львів’янам варто «вподобати» нову комікс-сторінку у Facebook.

«Все розпочалась з того, що у мене з’явився задум створити веб-комікс. Мені захотілося спробувати поекспериментувати саме з цим форматом. Я познайомився з чудовим ілюстратором та автором коміксів Ярком Філевичем. Разом ми вирішили робити якісний україномовний комікс. У процесі роботи першочергова ідея не раз змінювалось. Так, спочатку головним персонажем мав бути орк, якого вигадав я, але Ярко запропонував, щоб це була саме мавпа», — розповідає Станіслав Тарасенко.

«Однією з основних мотивацій для створення «Мавпи» було бажання «ділитися» чимось справді якісним. Крім того, мені здається дуже вдалим спосіб розповідати про культуру за допомогою тої чи іншої мейнстрімної розважальної форми, на кшталт того ж «Гуся», подаючи її під незвичайним ракурсом. Це основне завдання, яке ми перед собою поставили. Так, ми бачили «Гуся» та багато інших коміксів, але захотіли використати цю форму, аби розказувати про літературу, філософію, релігію та інше».

«Простіше кажучи, наш формат виглядатиме так: у коміксі, присвяченому, наприклад, кінематографу, дві мавпи обговорюватимуть фільм «Стежки слави» Стенлі Кубрика. Їх діалог закінчуватиметься кумедною фразою, прочитавши яку, читач обов’язково усміхнеться, а, поміж іншим, дізнається й про існування такого фільму. Наступного дня ми публікуватимемо інформацію про це ж кіно, розповідаючи, що саме і чому про нього варто знати. Це буде крутий просвітницький проект, зроблений не гірше, ніж будь-який розважальний комікс», — додає Станіслав Тарасенко.

Пояснюючи неординарну назву, в описі до коміксу автори зазначають: «Мавпи часто асоціюються з чимось нерозумним та навіть відсталим. Але хіба ми самі завжди розумні та далекоглядні? У кожному з нас сидить своя мавпа».

Комікс роблять троє: автором ілюстрацій є Ярко Філевич, тексти для «Мавпи» створює Станіслав Тарасенко. Автором фотографій виступає Ірина Похила.

Стежити за оновленнями та дізнаватися більше про культуру як таку можна на сторінці «Мавпи» у Facebook.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини