В Україні скасували список із понад 450 заборонених для жінок професій

В Україні скасували перелік із понад 450 професій, заборонених для жінок. Відтепер дівчата зможуть обрати будь яку професію: наприклад, керувати літаками, поїздами метро, автобусами тощо.

Що це за список?

Наказ Міністерства охорони здоров’я №256 ухвалили у грудні 1993 року. У ньому затвердили перелік небезпечних, шкідливих та важких робіт, на яких заборонили застосування жіночої праці.

“Список заборонених професій з’явився не так вже й давно. Наприклад, заборона жінкам працювати в шахтах з’явилася в середині 1980-х. Навіть тим жінкам, що хотіли допрацювати пару років, аби мати нормальну шахтарську пенсію, не дали цього зробити. Відтоді жінки на шахтах працювали на тих роботах, що не передбачали спуску в шахту. Але ті роботи не були менш не безпечними. Ризиковані роботи часто оплачуються добре. Цікаво, що є небезпечні професії поза цим списком, на яких жінки працюють. І заробітна платня там невисока.

Скажімо, працювати медсестрою чи санітаркою в інфекційному відділені лікарні. Ви ж розумієте ціну помилки в медицині. Оцей список вказує українським жінкам на те, що вони мають виконувати свою “святу місію” – народжувати здорову дитину. Таке ставлення дуже споживацьке щодо жінок. І це поширене не лише в нас.

Є країни, де жінкам заборонено їздити на велосипеді чи водити автомобіль. Але навіть у таких країнах жінок у парламенті більше, ніж в Україні. У Саудівській Аравії в парламенті жінок 13,5%, а в нас менше 12%”, – розповіла гендерна експертка, Марія Дмитрієва.

В списку забороненого були, зокрема:

  • водіння великогабаритних машин (пожежні, водолазки тощо);
  • професії у сферах металообробки;
  • електротехнічного та хімічного виробництва;
  • лісозаготівельних робіт;
  • тощо.

Скасування списку “нежіночих” професій сприятиме захисту прав людини

Більшість цивілізованих країн давно відмовилися від кар’єрних заборон за статевою ознакою.

“Українські жінки не мали права працювати в цілих галузях економіки, і це таким чином звужувало їх економічну діяльність і, звичайно, вони не могли далі просуватися в своїй кар’єрі. Наприклад, жінка не мала права водити автобус, поїзд метро. В літакобудуванні були заборони. Жінка могла працювати лише стюардесою, а керувати літаком не могла.

Ми маємо не забороняти професії для жінок,  а створювати умови для того, щоб вони могли працювати. І вони мають самі вибрати, чи вони хочуть водити літак, чи вони хочуть працювати в підземному транспорті”, – розповіла одна з ініціаторок скасування заборони.

Київський метрополітен одразу відреагував на це у Фейсбуці:

Дівчата, ви уже збираєтесь спати, а у нас тут топ-ньюз. Тепер поїзд метро може бути в ваших руках!Ставте плюсик в коментарях, хто готовий

Gepostet von КП "Київський метрополітен" am Donnerstag, 21. Dezember 2017

Джерело: lviv.com

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини