Рецепт кави по-турецьки від львів’янки, яка увійшла до п’ятірки найкращих обсмажувачів кави у світі

Готувати каву в горнятку, запарюючи свіжозмелену водою, або за допомогою кавоварки – звичне діло для кожного. Проте є такі гурмани, хто любить інший, насиченіший та густіший смак – каву приготовану у джезві, або ж турці. Такий напій, зазвичай, пропонують в кав’ярнях, і то нечасто, а вдома його готують лише одиниці. Він не потребує багато часу чи устаткувань, як здається на перший погляд. Всього лиш джезву та гарячий пісок, який господині часто замінюють на звичайний вогонь. Проте саме пісок має свій особливий шарм і додає аромату – переконують експерти. Як правильно приготувати каву в турці та як найкраще підібрати для цього устаткування – розповідає львів’янка Юлія Сайчук, яка нещодавно зайняла п’яте місце на світовому чемпіонаті з обсмажування кави.

“Найголовніший атрибут – джезва – повинна бути конусоподібної форми”, – зауважує Юля – “Вона повинна бути звужена до верху, щоб масла з кави не випаровувались”.

Таку каву, каже дівчина, не варять, з неї дістають всі корисні речовини, які є всередині. Адже саме за рахунок звуження піна утворює щільну пробку.

Важливим є матеріал, з якого виготовлена джезва. Це повинна бути мідь або бронза, покрита оловом або ж сріблом. Для приготування кави по-турецьки не варто обирати глиняні джезви, адже глина забирає аромат напою, вона легко б’ється і її важко перевозити.

Для приготування кави по-турецьки варто обирати лише свіжообсмажені зерна, розмелювати їх потрібно тільки перед приготуванням. “Кисень вбиває каву. На каві, яка була відкрита довший час, піна не утвориться. А піна – це візитівка кави по-турецьки”, –розповідає дівчина.

На 6 мл води відмірюємо 8 г кави. Саме на Сході прийнято готувати з такої кількості води, в нас, зазвичай, додають більше. Беремо, для прикладу, ефіопію. Кавові гуру кажуть, що у ній найкращий баланс солодкості і ягідної кислинки. До речі, коли представляла Україну на Світовому Чемпіонаті з приготування кави в джезві, то до авторського напою, основою якого була кава по-турецьки, додавала мед, м’яту та імбир.

Всипавши в турку каву та заливши її водою, ставимо джезву на розпечений до 300 градусів пісок. Потім ретельно її пересуваємо. Коли по краях стінок з’являються потемніння, кава майже готова – через декілька секунд її можна забирати з піску або ж вогню та наливати у філіжанки.

Дещо незвичний та дуже насичений смак напою, а особливо, його густота, не всім припаде до смаку, проте розсмакувавши, справжні гурмани знайдуть для себе нову любов – каву по-турецьки.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини