21 грудня – день зимового сонцестояння

21 грудня – найкоротший день у році.

Час зимового сонцестояння настає тоді, коли вісь, відносно якої обертається наша планета, за напрямком від Сонця приймає максимальну позначку. В наслідок цього і буде найкоротший день у році. В залежності від зсуву календарних днів, період зимового сонцестояння в Північній півкулі настає або 21, або 22 грудня, а в Південній 20 або 21 червня. І ми вирішили розповісти вам трохи більше про це явище.

День зимового сонцестояння в Україні 2017

У 2017-му році День зимового сонцестояння в Україні буде 21 грудня. Саме цей день буде найкоротшим. Світлий час триватиме не більше 7 годин. Після цього в Північній півкулі настане астрономічна весна – світловий день почне зростати. Триває це буде досить повільно, і до 31 грудня світловий день триватиме приблизно на 6 хвилин довше.

З точки зору астрономів, цей день означає початок астрономічного літа в Північній півкулі. Після зимового сонцестояння світловий день тут почне рости, а в Південній півкулі – скорочуватися.

День зимового сонцестояння 2017: традиції

Звичайно, настільки значні дати завжди відзначалися в народі. Традицій дня зимового сонцестояння до нашого часу залишилося небагато, але ми вирішили розповісти вам про найцікавіші.

Раніше, у стародавніх слов’ян у цей день відзначали Новий рік, або Коляду. З дуба або сосни люди розпалювали ритуальне вогнище, яке символізувало відродження Сонця. Головною прикрасою святкового столу був коровай у формі сонця. Крім цього, дівчата у цей день часто ворожили на судженого, а всі інші колядували. Найцікавіше, що після прийняття християнства, ці традиції збереглися. Їх просто перенесли на інші дати.

Так, вважається, що якщо ви займетеся новими справами в день зимового сонцестояння, то у вас обов’язково все вийде.
Крім цього було прийнято займатися духовними практиками, медитувати – потужний потік енергії, який іде з неба на Землю, багаторазово підсилює вплив медитації.

Джерело: znaj.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини