Українські традиційні напої, які готували взимку

Андрія, день Святого Миколая, Новий рік, Різдво… здається саме час починати згадувати українські традиції, а не ві дкладати на потім 🙂

Чомусь у нас не прийнято при підготовці до зимових православних свят приділяти особливу увагу святковому меню. А адже кожне православне свято передбачає подачу суто специфічних страв, багато рецептів яких загублені, що стосується і ароматних різдвяних напоїв.

Приготувати пиріг і подати до нього гарячий чай або узвар із сухофруктів або щось більш зігріваюче — хіба не запам’ятається таке частування?

Символічний напій Нового року — пляшка шампанського! Ну як зустрічати Новий рік без келиха ігристого вина? А якими традиційними напоями потрібно зустрічати Різдво? Різдво, мабуть, у всіх людей асоціюється з чимось світлим, сніжним, морозним. Різдвяні казки, різдвяні фільми — сповнені чудес і доброти! І що може бути приємніше, ніж закутавшись в затишний і теплий плед, дивитися чудовий добрий фільм — або читати книгу — і неспішно, з насолодою потягувати гарячі, ароматні різдвяні напої? Або сидіти за святковим столом з коханими і близькими людьми і насолоджуватися запахами червоного вина і кориці?

Стародавні напої для святкування Різдва

Узвар

Узвар — напій прохолодний, проте, його прийнято готувати на церковні свята — в тому числі і на Різдво. Узвар — майже ритуальний напій, який прийнято подавати у Святвечір.
Інгредієнти для узвару знайдуться практично в кожному будинку. Обов’язковими є сушені яблука, груші, чорні родзинки і мед. А далі вже можна за своїм бажанням додати корицю, цедру апельсинову або лимонну або сік цих цитрусових.

Відмінністю узвару від компоту є те, що його не потрібно кип’ятити — лише довести до кипіння і вимкнути. В окріп сухофрукти додаються тільки в певному порядку: спочатку яблука, п’ять хвилин по тому — груші, а слідом — родзинки та інші інгредієнти. Напій доводиться до кипіння і лише після охолодження до 30-40 градусів в нього додають мед.

Готовий узвар подають до столу тільки в охолодженому вигляді.

Медовуха

Улюбленим алкогольним напоєм в Київській Русі була, звичайно ж, медовуха. Що не свято — то з нею на столі! Так чому б і нам не створити цей чудовий напій і пригостити улюблених людей за різдвяним столом? Правда, готувати треба починати заздалегідь — тижні за два до свята. Зате медовуха прекрасно впишеться в реєстр різдвяних напоїв — не надто міцна, ароматна, смачна, п’ється легко — можна і підігрівати перед подачею на стіл, якщо день видався морозний.

Інгредієнти прості і доступні практично всім: мед, шишечки хмелю, спеції (ті ж, що для глінтвейну) і дріжджі. І два тижні терпіння — поки медовуха перестане грати і відстоїться.
У киплячу воду додаємо мед і кип’ятимо пару хвилин, потім — шишки хмелю і спеції. Накриваємо кришкою і даємо настою охолонути до температури 30-35 градусів, і тільки тоді висипаємо в нього звичайні або пивні дріжджі. Медова маса при кімнатній температурі повинна побродити п’ять діб. Потім видаляємо з неї шишки хмелю і знімаємо пінку, і ще п’ять діб залишаємо на дозрівання медовухи. Аромат в будинку при цьому неперевершений!

Чудові напої з різних країн світу

У Європі та Сполучених Штатах Різдво — одне з найбільших і улюблених свят. Прикрашені яскраво будинки, сяючі ялинки, шкарпетки з подарунками, Санта-Клауси, запечені індички і, звичайно ж, чудові традиційні алкогольні напої, що зігрівають душу і тіло і привносять в сімейні посиденьки романтику і затишок.

Глінтвейн

Найвідоміший нектар Різдва — глінтвейн. В ідеалі, він робиться на основі червоного вина — обов’язково сухого! Для тих, кому складно або не хочеться шукати інгредієнти для глінтвейну, в кожному супермаркеті на полиці зі спеціями розташовуються пакетики з набором спецій спеціально для цього напою. Складові глінтвейну можуть варіювати залежно від смакових уподобань його творця, але, як правило, це кориця (Не перемелена — паличками), гвоздика, висушена цедра лимона і апельсина. Можна додавати родзинки, мед, мускатний горіх, кардамон, цукор — звичайний або тростинний. У кожному разі, напій, у складі якого є сухе вино і кориця, жодну дорослу людину не залишить байдужою!

Вино необхідно підігріти до дев’яноста градусів в емальованій каструлі (стежимо, щоб вино не закипіло!), Потім додаємо в нього всі спеції. Накриваємо нектар кришкою і настоюємо чверть години. Подаємо в спеціальних кухлях для глінтвейну.

Пунш

Наступний чудовий напій — це пунш! Його варіацій існує така велика кількість, що навіть їх перелік зайняв би масу часу. Він може бути гарячим і холодним, алкогольним (міцним і слабким) і безалкогольним … А кількість можливих інгредієнтів просто не піддається обчисленню — вино, горілка, бренді, ром, чай чорний, цукор, лимонний, апельсиновий сік, бутони гвоздики, палички кориці, шматочки фруктів і багато-багато іншого.

У пуншу є своя раціональна риса: його варіації без алкоголю можна готувати для дітей, що неодмінно призведе останніх у захват!

Найбільш популярний алкогольний пунш готуватися з 2 частин чаю, 1 частини рому і добавки лимонного соку, меду і кориці. У гарячий чай додається ром, мед, сік лимона і спеції і пунш стоїть на слабкому вогні близько 15-20 хвилин. Вживати можна відразу, а можна в охолодженому вигляді.

Безалкогольний пунш готується так само, тільки ром слід замінити на будь-який фруктовий сік.

Грог

Ще один нектар Різдва — грог. Стихійно винайдений англійськими моряками в середині 16 століття, грог був привезений в Україну через три століття і тут же припав до смаку і міцно прижився.

Класичний грог — це суміш рому з окропом. Але як не облагородити алкоголь перед подачею на стіл? Вода і ром беруться в пропорції один до одного. Додається цукор, лимон з шкіркою або його цедра, апельсинова цедра, все та ж кориця і гвоздика. Готується напій буквально кілька хвилин — треба тільки закип’ятити — і зразу подається до трапези!
Грог, чи чай, чи коньяк, чи узвар — які б напої не стояли на різдвяному столі, головне, щоб вони створювали затишну гармонійну обстановку в будинку, давали привід побути довше з коханими людьми і приємно провести день або вечір за спокійними довірливими бесідами.

Джерело: ukraine-is.com

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини