Буде рекорд: синоптики розповіли, якої зими чекати

Американські синоптики днями порадували українців прогнозом на зиму. На їхню думку, всі три зимові місяці в Східній Європі будуть тепліші, ніж зазвичай.

Українські метеорологи з колегами з далекого зарубіжжя згодні, і ця зима дійсно обіцяє бути трохи теплішою, ніж попередня, повідомляють Вести.

Народні синоптики попереджають, що варто готуватися до затяжних морозів, які триватимуть періодами всю зиму і будуть перевіряти українців на холодостійкість навіть в березні. Зате, за їхніми прогнозами, Різдво і Новий рік українці зустрічатимуть з помірним морозом і пухнастим снігом.

Найтепліший рік в історії

Синоптики американської The Weather Company заявили, що зима в східній частині Європи (в тому числі і в Україні) буде досить теплою. А ось в Західній Європі середня температура буде близькою до норми або трохи нижче її, причому холодніше буде в першій половині зими.

Нагадаємо, раніше британські кліматологи приголомшили світ страшним віщуванням, заявивши, що Європу чекає найхолодніша і затяжна зима за останні 100 років – морози часто будуть досягати -30 ° С і триватимуть з листопада до кінця квітня. Тоді наші експерти з ними не погодилися, зазначивши, що зараз все ж спостерігається тенденція до потепління, а не похолодання.

Це, до речі, підтвердили і спостереження фахівців Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО). За їхніми прогнозами, поточний 2017 рік стане одним з найспекотніших в історії планети, як і попередній, а період з 2013 по 2017 рік – найтеплішим п’ятирічним періодом. За даними ВМО, середня температура на планеті з січня по вересень 2017 року була на 0,47 градуса Цельсія вища, ніж за період з 1981 по 2010 рік. Рекордно тепло було на півдні Європи, на півночі і сході Африки, в азіатській частині Росії.

Те мороз, то відлига

Як розповів заступник директора Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко, за попередніми прогнозами, зима буде трохи тепліша норми. «Ми керуємося різними моделями, в тому числі американськими і європейськими. За нашими розрахунками, температурний режим в грудні буде близький до норми, а січень і лютий – трохи вище норми, але це не означає, що весь цей період буде плюсова температура. Безумовно, в деякі періоди будуть похолодання, але вони не будуть затяжними », – пояснив Прокопенко.

Втім, вітчизняні народні синоптики думки офіційних метеорологів не поділяють. Так, на думку погодного провісника Леоніда Горбаня, Новий рік і Святки українці зустрінуть зі снігом, а морози будуть атакувати нас в кожен з місяців і навіть в перший тиждень березня. «Дуже холодним буде лютий – майже з середини місяця стоятимуть затяжні морози, але до цього буде багато відлиг», – розповів Леонід Горбань.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини