День залізничника: 156 роки тому до Львова прибув перший поїзд

Сьогодні, 4 листопада, вітаємо залізничників із професійним святом. І невипадково, адже саме у цей день 1861 року до Львова з Відня прибув перший на території сучасної України поїзд. Відтак 4 листопада почалася історія української залізниці.


Старий залізничний вокзал у Львові

4 листопада 1861 року урочисто відкрили перший львівський вокзал приватного акційного товариства залізниці ім. Карла Людвіга. Журналісти писали: “…що стосується головного будинку, то це – одна з найкращих споруд в Європі. Довжина його – 70 сажнів, а ширина – 10 сажнів… (австрійський сажень – 1,8965 м). В майбутньому він служитиме відправним пунктом для чотирьох залізниць: зі Львова до Кракова, до Чернівців, до Бродів і до Томашова, яких загальна довжина становитиме 110 миль”.


Старий залізничний вокзал у Львові

Вокзал звели за планами інженера Людвіка Вєжбіцького, майбутнього директора залізниці, автора концепції сучасного львівського вокзалу, у Городоцькому передмісті Львова.

Регулярний пасажирський рух між Львовом і Віднем через Краків відкрив поїзд “Ярослав”. Він рухався зі швидкістю 20 км/год.

Джерело: Фотографії старого Львова

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини