П’ятниця, 13-те: звідки страх і чи справді варто боятися

Страх перед тринадцяткою є лише древнім забобоном – але певні перестороги все ж є.

Багатьом людям властивий ірраціональний страх перед числом 13. У медицині такий страх називається тріскадекафобією.

Напередодні “чорної п’ятниці” – а саме так ще називають п’ятницю, 13-е, люди, що страждають на цю фобію, налаштовують себе на невдачі. Згідно із дослідженнями, кожен четвертий європеєць відчуває певний страх перед п’ятницею, 13-м.

Панічним настроям цього дня сприяють різноманітні повір’я та легенди та – Біблія. Кінець світу починається в 13-й главі одкровення Іоанна Богослова, а Ісус був 13-м серед своїх учнів і помер у п’ятницю. У казках часто є 13-а неназвана фея або 13-і двері, котрі не можна відкривати у будь-якому випадку.

Однак насправді тринадцятка не така вже й погана – негативне сприйняття числа 13 виникло лише в останні століття.

Богиня тринадцятки

Найстрашнішим є саме поєднання п’ятниці і тринадцятки. У язичництві п’ятниця присвячена Фреї, “колезі” римської Венери і грецької Афродіти зі скандинавської міфології. Як і Венера з Афродитою, Фрейя для давніх скандинавів була богинею кохання, сексу та родючості. Її день – саме п’ятниця, 13-е. Мабуть, у давні часи це був час світлої радості і веселощів.

Фрейя вважалась найбільш привабливою та бажаною богинею, також вона володіла чарівним намистом Брісінґамен, що підсилювало її привабливість. Брісінґамен Фрейя обміняла в чотирьох майстрів-гномів на ніч кохання. Крім того, Фрейя керує валькіріями. Ще ця богиня “відповідала” за родючість, врожай і жнива.

Фрейя і діва, і жона. Жоден чоловік – ані бог, ані смертний – не може не піддатися її чарам. До неї зверталися по допомогу у любові і сімейних стосунках, а також в питаннях сексу і чуттєвості. Як королева валькірій вона збирала душі померлих воїнів і супроводжувала їх в загробне життя.

Чорні і не тільки кішки

За міфами, у битві Фрейя керує колісницею, запряженою парою кішок розміром з левів. Фрейя вважалась покровителькою кішок.

Переляк перед чорними кішками – це ще й відгомін епохи, коли відьом (а насправді просто гарних жінок, цілительок та тих, які комусь “насоллили”) спалювали на вогнищах.  1484 року Папа Інокентій VIII сказав про кішок: “язичницькі звірі, що перебувають в змові з дияволом”. І саме з того моменту почалися переслідування невинних тварин.

Інквізиція вважала, що у кожної відьми є фамільяр – магічний помічник, наприклад, жаба, ворон тощо. Але особливою популярністю користувалися чорні кішки. Чому саме чорні? Можливо, саме тому, що чорний колір пов’язаний зі смертю, темрявою.

Фелінологи (науковці, що досліджують кішок) вважають, що чорні кішки і справді сильніше пов’язані із потойбіччям і чутливіші до погоди, ніж інші пухнастики.

Цікаво, що чорна кішка, яка перейшла дорогу, на материковій Європі вважається поганим знаком. А ось у Англії та Японії така зустріч навпаки – віщує радість. А ще колись чорна кішка вважалася символом анархізму.

Дурна слава і магія тринадцятки

П’ятниця, 13-е отримала дурну славу саме із приходом чоловічих, солярних (сонячних) культів, а пізніше і з поширенням християнства, коли жіноча хаотична магія витіснилася чіткими релігійними рамками священиків. Із “прокляттям” числа співпало і те, що Христос не розглядається як 13-й серед 12-и учнів, а до цього “чорного” числа зарахували Юду-зрадника.

Магічне число тринадцять грає важливу роль у окультних колах і не означає нещастя. На одному доларі зображений орел, який тримає 13 стріл і гілку із 13 листками, над його головою сяють 13 зірок, а його щит прикрашений 13 зірками. Це ніби символізує перші 13 штатів Америки, але більш правдоподібною є версія, що це – символи масонства.

Як пережити п’ятницю, 13-е

Страх перед тринадцяткою є лише древнім забобоном. Але кожному буде дано по вірі його. Якщо ви вірите, що у цей день вас переслідуватимуть нещастя, то так і буде. Якщо просто сприймати п’ятницю, 13-е як день закінчення тяжкого трудового тижня, у який можна розважитися, то так воно у буде. Не панікуйте, не піддавайтеся дурним думкам – і  у п’ятницю, 13-е у вас все буде гаразд.

Джерело: ТСН.UA

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини