Несподівано: На заробітчан «повісять» новий податок

Українці, котрі працюють за кордоном, мають сплачувати внески до Пенсійного фонду України. Ці відрахування зараз добровільні.

Про це заявив Микола Шамбір, заступник міністра соціальної політики України. «Ми уклали урядові угоди з Португалією, Іспанією та РП. Українці, котрі працюють там офіційно, відраховують внески до Пенсійного фонду. Але угоди не можуть вирішити питання повністю, оскільки багато людей працюють неофіційно. Крім цього, трудові міґранти є й в інших країнах. Ігнорувати страхування не варто, бо свого часу заробітчани претендуватимуть на українську пенсію», — зазначив він.

У рамках пенсійної реформи український уряд прагне залучити до пенсійного страхування все працездатне населення. Заробітчанам пропонують добровільно оформлювати угоди на такі внески. У законодавстві передбачені кілька можливостей для сплати: укласти добровільну угоду з Пенсійним фондом на території України; почати сплачувати внески з-за кордону й упродовж року оформити відповідну угоду; підприємство може самостійно платити внески за свого працівника-українця.

Мотивацією для відрахувань буде збільшення трудового стажу, необхідного для призначення пенсії. Згідно з законопроектом про пенсійну реформу, особам, котрі матимуть менше 15-ти років стажу, пенсію не платитимуть. Призначать лише державну соціальну допомогу. З 2028 року для отримання пенсії за віком (у 60 років) треба буде мати 35 років страхового стажу.

Джерело meest-online.com

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини