10 цікавих скель та каньйонів України, про які ви не знали

Мальовничі скелі, гори і печери України та як до них дістатися.

Зазвичай від самої думки про скелі виникає асоціація з Карпатами. Проте, Україною розкидано чимало геологічних пам’яток різного походження, про які мало хто знає. Це мальовничі місця, де часто переплітаються природні та рукотворні дива. Тут буде цікаво не лише альпіністам, а й тим, хто хоче відпочити в дикій природі та поспостерігати за незвичними панорамами рідного краю.

ТСН. Туризм підготував список із 10 скель, які розташовані в різних куточках України.

Кам’яна Могила

ФОТО www.flickr.com/Vladyslav Nesterov

Національний історико-археологічний заповідник Кам’яна Могила розташований у Запорізькій обл. Поруч з валунами та скелями протікає річка Молочна.

Площа Кам’яної Могили близько 1,6 га, а висота сягає 12 метрів. Кількість плит – близько 3 тисяч.

Брили, які ми бачимо тепер, це закам’яніле дно древнього Сарматського моря. В численних гротах розташовані наскельні малюнки або петрогліфи. Найстаріші датуються XXIV тисячоліттям до н.е., а наймолодші – Х-ХІІ століттям. Це єдина пам’ятка в світі з художніми залишками настільки різних часів. Деякі написи схожі на шумерські. Такі ж знаходили в Месопотамії та на берегах річки Євфрат. Існують і інші теорії походження петрогліфів.

Окрім малюнків, у гротах були знайдені барельєфи та кам’яні скульптури.

Науковці вважають, що Кам’яна Могила могла бути святилищем стародавніх племен, а також місцем зберігання важливої інформації різних часів.

Навколо скельного пагорба розташовано багато скульптур найрізноманітнішої форми.

Поблизу Кам’яної Могили є музей, де зберігаються археологічні знахідки місцевості. Тут є стародавня кераміка, інструменти праці, залишки плит із різними написами та зображеннями.

Комплекс із кам’яних брил цікавий тим, що зберігає багато таємниць. Існує чимало гіпотез стосовно його виникнення та використання. Тут можна прогулятись та зробити атмосферні фото на фоні незвичної для України пам’ятки просто неба.

Заповідник працює з 9:00 до 18:00. Вартість входу до заповідника – 20 грн, до музею – 15 грн. Можна взяти екскурсію музеєм, пагорбом та загальну, вартістю від 100 грн за групу.

Маршрут. Потрібно їхати до м. Мелітополь, а потім до смт Мирне. Вартість квитка на поїзд Київ – Мелітополь – від 95 грн. Вартість квитка на автобус Київ – Мелітополь – від 450 грн. Від Мелітополя до Мирного ходить рейсовий автобус. З селища до заповідника близько 20 хвилин ходьби.

Скелі МОДРуБ.

Фото © —www.flickr.com/Евгений Белан

Скелі МОДРу належать до геологічних пам’яток загальнодержавного значення. Розташовані в центральних районах міста Кривий Ріг Дніпропетровської області. Тому дістатись сюди буде просто.

Скелі розташовані в долині річки Інгулець та займають площу близько 62 га. Вони періодично змінюються мальовничими схилами. Звідси відкривається чудова панорама на річку. Висота найвищої скелі  – 28 метрів.

Вертикальні площини скель привертають увагу альпіністів. Одним із найвідоміших місць є Скеля Орлине Гніздо з невеличкими гротами. Під час конкурсу “7 природних див України” місцевість отримала відзнаку “Один із найкращих природних об’єктів країни”. Звідси можна зробити чудові фото.

Вважається, що місцеві гроти та печери виникли в результаті добування руди в давнину уличами і скіфами.

У місці, де в р. Інгулець впадає Саксагань розташована Човнова станція. Також тут є два мальовничих парки: Парк імені Федора Мершавцева і Комсомольський. Хто поїхав сюди з сім’єю чи коханою людиною, може прогулятись та зробити фото. Це не єдині парки міста, загалом їх більше п’яти.

В околицях міста є кар’єри: ті, які працюють, чи затоплені. Деякі з них грандіозних розмірів. Це ще один цікавий пункт для промислового туризму.

Оселитися можна в готелях. До того ж, численні будинки розташовані на березі річки, тому охочі можуть домовитись з місцевими жителями про оренду кімнати. Велика частина долини р. Інгулець не обжита, її оточують ліси та луги, це чудове місце, щоб розбити наметове містечко.

Маршрут. Проїхати можна залізницею, з Києва вартість квитка – від 142 грн. Вартість квитка на автобус Київ-Кривий Ріг – від 360 грн.

Бузький Гард

Фото © —www.flickr.com/Ecocenter Екоцентр

Національний природний парк “Бузький Гард” розташований у Миколаївській обл. на берегах річок Південний Буг, Велика Корабельна та інших.

Мигійські пороги – низка порогів у межах парку, які розташовані на річці Південний Буг. Одне з небагатьох місць в Україні, що підходять для рафтингу та інших видів водного спорту. Щороку літом сюди приїжджають сотні туристів для відпочинку та спуску річкою. Назва походить від найближчого селища Мигія. Також варто відвідати великий та малий млин Скаржинського. В селищі діє кілька готелів та кафе.

Тут можна зайнятись альпінізмом. На невисоких скелях особливо зручно буде тренуватись новачкам. Охочі зможуть найняти інструктора та взяти в оренду спорядження.

Шанувальники пасивного відпочинку зможуть орендувати навіс чи альтанку, щоб милуватись каньйоном, порогами та навколишньою природою. В спеціальних місцях можна розвести багаття та приготувати страви просто неба.

В Бузький Гард можна потрапити через 12 пропускних пунктів, які вказані на сайті заповідника.

Парк –  це чудове місце для сімейного відпочинку. Можна прогулятись спеціальними туристичними маршрутами: самостійно або найняти екскурсовода.

Найбільш розвинений пункт – місто Первомайськ. Тут є автовокзал, міська залізниця, низка готелів та кафе, аптека та лікарня.

В с. Грушівка розташована база відпочинку. Вартість двомісного номера розпочинається від 360 грн за добу. Тут є всі умови для комфортного відпочинку з сім’єю чи друзями, можна зайнятись рафтингом. До селища їздить місцевий транспорт  з Первомайська.

В межах ландшафтного парку Гранітно-степове Побужжя є місце для кемпінгового містечка. Тут маса місць для прекрасних фото на фоні скель, каньйону та недоторканої природи. В паркові різноманітна фауна та флора.

Перед подорожжю зв’яжіться з адміністрацією та уточніть деталі перебування.

Вартість розбиття намету 10 грн/добу з 1 людини. Місце на стоянці для авто – 10 грн/доба. Вартість екскурсії для групи до 10 людей – 100 грн. Оренда навісу чи альтанки – 50 грн/доба.

Маршрут. До Первомайська ходять автобуси та потяги з більшості обласних центрів. Дістатись залізницею з Києва до Первомайська буде коштувати – від 147 грн. Квиток на автобус Київ-Первомайськ – від 260 грн.

Скелі Дениші-Тригір’я

Фото © —www.flickr.com/Lyudmila Rukosueva

Скелі та каньйон розташовані на берегах річки Тетерів неподалік однойменних сіл у Житомирській області.

Скелі мають висоту до 25 метрів. Сюди щороку приїздять альпіністи, щоб випробувати свої сили. Причому тут тренуються, як досвідчені скелелази, так і початківці. Варто відзначити, що до скель приїжджають гості не тільки з України, періодично тут проводяться змагання.

На території селища Дениші працює санаторій. Тут лікують та проводять профілактику різних залоз, печінки, нирок, жіночих органів та іншого. Охочі можуть пройти 12-денний курс оздоровлення на берегах мальовничої річки за досить прийнятними цінами. Також є пропозиції на вихідні дні.

В санаторії можна зняти номер на добу, вартість двомісного – від 160 до 240 грн.

Охочі можуть жити в палатках біля скель, розводити багаття та рибалити в Тетереві. В річці водиться багато видів риби. Місцеві жителі активно займаються рибальством.

Пам’яткою місцевості є руїни замку Терещенків. Від нього залишилось декілька стін, вежа та фундамент, проте навіть зараз можна оцінити його минувшу велич. Розташований він на протилежному березі річки від селища Дениші. Дістатись можна через міст. Від скель це приблизно півгодинна прогулянка.

Маршрут. Село Денищі розташоване неподалік Житомира. З залізничного вокзалу та автовокзалу міста сюди ходять місцеві маршрутки. З Києва до Житомира зручно дістатись автобусом, вартість квитка – від 60 грн.

Урочище Кам’яне Село

Фото © —www.instagram.com/vlad_chu

Кам’яне село – це скупчення величезних валунів різної форми, що розташовані в лісі біля села Рудня-Замисловицька. Цій місцевості надано статус геологічного заказника з площею 15 га.

Селище Рудня-Замисловицька – надзвичайно мальовниче, тут протікає річка Перга. Через неї прокладений дерев’яний місточок. Деякі будинки залишені і збереглись в старовинному вигляді, тому подорож сюди, ніби маленький крок у минуле.

Назву валуни отримали через схожість із селом, яке загубилося в лісі. Деякі нагадують хати, церкву та школу. Також тут є шкільний майданчик. Є брили, що розміщені в певній послідовності. Припускається, що в давнину їх пересували, проте, яким чином, залишається загадкою.

Ходять легенди, що тут колись була битва Бога з темними силами. Після перемоги він ішов  одним із каменів та залишив слід, який є і тепер. До цього валуна прикладена драбина, щоб кожен міг його побачити. Вважається, що слід володіє цілющими властивостями.

Існує ще ціла низка легенд складених про дивовижну місцевість.

З наукової точки зору кам’яні брили – це залишки від стародавніх гір, які розсипались з плином часу. Менш ймовірна теорія говорить, що валуни були принесені льодовиком.

Їжу та напої під час подорожі варто брати з собою, оскільки інфраструктура тут нерозвинена. В заказникові може погано працювати мобільний зв’язок.

Маршрут. Селище Рудня-Замисловицька розташоване в Олевському районі Житомирської області. З Києва можна дістатись залізницею до Олевська, вартість квитка – 230 грн. Вартість квитка на автобус Київ-Олевськ – від 210 грн.

Буцький каньйон

Фото © —www.flickr.com/ruta / рута

Буцький каньйон розташований в околицях смт Буки, Манківського району на 800 метрів нижче греблі Буцької ГЕС, яка не працює. Він має довжину 2,5 км, а висоту близько 30 метрів. Каньйоном тече річка Гірський Тікич.

Буцький каньйон є місцем відпочинку місцевих жителів, а також численних туристів. Сюди приїжджають любителі водних видів спорту для сплавів на байдарках, каякінгу та рафтингу. Також скелі приваблюють альпіністів.

Охочі можуть розбити палатку та жити  просто неба. В Гірському Тікичі можна купатись та рибалити. Місць для пікніка, а також щоб погуляти вздовж скель та зробити фото з чудовою панорамою тут вистачає. Біля Буцької ГЕС є каскадний водоспад та остатки старовинного млина.

Деякі гранітні брили вважаються обробленими людиною. Вони за своєю формою нагадують британський Стоунхендж, однак абсолютно не досліджені.

Маршрут. З Києва потрібно їхати до Маньківки. Вартість квитка на автобус – від 120 грн. З райцентру до Буків ходить місцевий транспорт.

Гайдамацький Яр

Фото © —www.instagram.com/misha_soncev

Місцевість розташована на околиці села Буша Ямпільського району. Поряд із селом розташований історико-культурний заповідник “Буша”. Археологічні знахідки навколо селища свідчать, що тут були поселення ще від часів трипільської культури.

Гайдамацький Яр – це урочище з численними скелями, печерами, валунами та багатою історією. Наймальовничіші скелі в лісистій місцевості – це “Гриб”, “Мамонт”, “Баран”, “Двійнята” та “Гайдамацька” з печерою. Також тут є камінь Івана Гонти.

Урочище славиться своїми таємними підземеллями, де ховались козаки під час війни з поляками. В скелях є вирізані місця для дозорних.

В заповіднику “Буша” був віднайдений унікальний скальний храм V—XVI ст. Про витоки його створення нічого невідомо. Найцікавішим тут є барельєф, аналогів якому немає. На ньому зображено дерево з півнем, поруч людина що молиться та оленя. Над людиною можна побачити квадрат, який віддалено нагадує рамку чи телевізор. На протилежній стіні навпроти квадрата є заглиблення в скелю такої ж форми.

На території заповідника діють музеї: археології, етнографії, подільської кераміки та Музей оборони Буші. Вони створені на основі досліджень та знахідок зроблених тут.

Неподалік розташована ратуша XVI століття, це залишок від замку Речі Посполитої.

Поруч на пагорбі є могутні кам’яні хрести старовинного козацького кладовища.

В Гайдамацькому Яру ви можете побачити чимало скульптур. Деякі з них стародавні. Інші з’явились нещодавно, через проведення тут щорічного фестивалю кам’яної скульптури.

Маршрут. Автобусом потрібно їхати до міста Ямпіль. Квиток на автобус Київ-Ямпіль – від 260 грн. Звідси ходить місцевий транспорт. Залізницею потрібно їхати до смт Вапнярка. Залізничний квиток з Києва коштує від 145 грн. З Вапнярки ходить рейсовий автобус до м. Ямпіль, вартість близько 60 грн.

Бакота

Фото © —-www.flickr.com/frequent-flyer

В межах Національного природного парку “Подільські товтри” є місцевість під назвою Бакота. В перекладі з давньослов’янської означає бажане, прекрасне місце.

До затоплення низин гір Дністровським водосховищем, 1981 року, тут розташовувалось містечко Бакота. Місцевість надзвичайно багата археологічними знахідками. Під час підводних досліджень було знайдено кілька курганів та інших пам’яток різних часів.

Скелі тягнуться вздовж Дністра 120 метрів і утворюють Бакотський каньйон. Найвища точка Біла гора має висоту 130 метрів. Неподалік скеля Курник, яка виділяється серед інших і нагадує голову. З нею жителі навколишніх сіл пов’язують різні легенди.

Релігійна пам’ятка місцевості – Бакотський скельно-печерний монастир. Витесаний у печерах на висоті 70 м над водосховищем. Перші згадки про святиню в літописах припадають на 1362 рік. Він вважається одним із найстаріших на Україні і довгий час був важливим осередком релігійного життя в середньовіччі. Окрім печер та келій тут розташовано 19 скельних гробниць.

Фото © —www.flickr.com/Роман Кіцюк

Для охочих жити в наметі та готувати їжу на вогнищі тут є галявини з персональним пляжем. Як альтернативу можна орендувати трейлер. Здаються в оренду човни, катамарани та скутери. Є облаштовані стоянки для автомобілів. Варто зазначити, що ціни цілком демократичні.

На березі Бакотської затоки є бази відпочинку, де ви можете орендувати кімнату, рибальський будиночок чи будинок на воді. Одна база пропонує лазню на дровах, водні атракціони для дітей, тюбінг, а також спортивний майданчик та відкритий басейн. Ціни тут на різний гаманець. Бази відпочинку починають працювати від 1 травня і 1 червня. Перед поїздкою заздалегідь зв’яжіться з адміністрацією.

Територія Бакотської затоки величезна. Якщо ви хочете потрапити до баз відпочинку, то потрібно їхати з Кам’янця-Подільського до Колодіївки – маршруткою о 12:30. До Скельного монастиря маршруткою в напрямку Старої Ушиці. Варто зауважити, що до монастиря доведеться йти пішки близько 5 км.

Маршрут. До міста Кам’янець-Подільський залізничний квиток з Києва коштує від 105 грн. Квиток на автобус Київ – Кам’янець-Подільський від 230 грн.

Печера Атлантида

Фото © —www.instagram.com/maremagic

Печера Атлантида розташована  в долині річки Збруч, неподалік села Завалля. Входить до комплексу “Подільські товри”. Це єдина на Поділлі печера з триповерховою будовою.

Розміри проходів в печері коливаються від 1 до 5 метрів. На перетині поверхів печери є зали що сягають висоти 12 м.

В печері живуть летючі миші та “ростуть” геліктити або кам’яні квіти. На стелі помітні кристали. Також тут є мінеральні утворення: сталактити і сталагміти. Вона має досить химерний вигляд.

До печери водять екскурсії, про які варто домовлятись заздалегідь. До того ж, потрібно мати змінний одяг, взуття та ліхтарик. Печера не підготовлена до туризму і не освічується. Проте місце по своєму унікальне і варте уваги.

Навколо розташовані великі скелі і відкривається чудова панорама. Місцевість розташовані на окраїні села, поряд протікає мальовнича річка тому охочі можуть розбити наметовий табір.

Село Завалля розташоване в Кам’янець-Подільському районі Хмельницької області. Дістатись сюди можливо з районного центру.

Скелі Довбуша

Фото © —www.flickr.com/vataha.online

Скелі Довбуша – це група скельних залишків висотою до 80 метрів. Розташовані в урочищі Бубнище за 3 км від однойменного села.

Скелі названі на честь ватажка опришківського повстання Олекси Довбуша. Вони є унікальною пам’яткою історії та природи в Україні.

Час активного використання та створення печер, зрубів та сходів припадає на X–XIIстоліття. Імовірно тут було язичницьке святилище. Вирубані кімнати та проходи мають досить правильні геометричні форми.

В печерах є видовбаний колодязь, який слугував резервуаром для дощової води. Велика частина древньої забудови вціліла, тому цілком можливо уявити життя яке протікало тут у сиву давнину.

Лісистою місцевістю та поміж скель в’ється стежка Довбуша, якою буде цікаво пройти з екскурсією. Один з цікавих моментів туру, це прохід через Чортову ущелину, який не всім дається просто. Тут можна зробити масу панорамних фото. Про екскурсії потрібно домовлятись заздалегідь.

Маршрут. Село Бубнище розташоване в Івано-Франківській області. Звідси можна взяти екскурсію. Також екскурсійні тури пропонують з Львова та Івано-Франківська. Найбільш зручно до одного з міст приїхати залізницею. Квиток на потяг Київ – Львів коштує від 125 грн. Квиток на потяг Київ – Івано-Франківськ коштує від 130 грн.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини