Вчора свій день народження відзначав українець, без якого Джобс не створив би комп’ютер

Любомир Романків
Любомир Романків

17 квітня 1931 року, народився винахідник і розробник магнітних носіїв, Любомир Романків.

У 1962 році Любомир Романків працював у всесвітньо відомій компанії IBM і першим у світі розробив магнітні головки, на які можна було записувати інформацію. Над цим же завданням ламали голову ще 9 інших компаній, втім, лише виходець з України мав суттєву перевагу – він один розбирався в хімічній інженерії, електрохімії та металургії одночасно.

Спочатку ці головки були завбільшки з квасолю. І команда Романківа працювала до тих пір, поки їх розмір зменшився до товщини однієї волосинки.

Це винахід зробив переворот в комп’ютерній індустрії і допоміг здешевити зберігання цифрових даних.

Любомир Романків
Любомир Романків

Першим користувачем технології був Стів Возняк. Він придбав маленький жорсткий диск, який IBM випустила на ринок. В результаті вони зі Стівом Джобсом отримали можливість зробити свій перший ПК – Apple-1.

Любомир Романків – автор і співавтор більш як 65 патентів. Народився на Львівщині у містечку Жовква (на той момент ЗУНР).

Любомир Романків
Любомир Романків

У березні 2012 року Романків введений в Зал національної слави США, є одним з десяти винахідників (разом зі Стівом Джобсом) удостоєним такої честі.

Любомир є активним діячем Пласта, зараз є Начальним Пластуном (головний пластун в світі), всебічно сприяє розбудові Пласту в Україні. Член президії Світового конгресу вільних українців.

Романків понад 70 років живе за кордоном, має канадське громадянство, але Україну називає найважливішою для себе країною. Як зізнається дослідник, кожну ніч він читає українську пресу і якщо новини погані, довго не може заснути.

27 вересня 2013 Любомир Романків став почесним громадянином своєї рідної Жовкви.

Любомир Романків
Любомир Романків

erhf]ywsЗвертаючись до молодих співробітників завжди підкреслює: «Виходьте за рамки і будьте непохитні. Своїм ентузіазмом до праці дивуйте інших».

Це гарна історія про українців, на яких дійсно варто рівнятися, пропоную поширити і привітати Любомира від усієї країни!

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини