Львівське метро: мрія чи прихована реальність містян?

Ви коли-небудь чули про існування львівського метро? Ні, значить ви точно мало знаєте про місто! Виявляється, воно існує більш, як півстоліття (!) і це, здається, не жарт. Пояснюю, чому…

Де взялась тема статті?

Буквально вчора-сьогодні натрапила на цікавий сайт Львівського метрополітену. Так-так, саме його – дуже переконливо написано. Прочитавши, спершу, признаюсь, не зрозуміла про що йдеться взагалі…Після півгодини часу читання контенту, картина трішки вималювалась, – справа в тому, що один доволі непростий собою розробник сайтів створив і присвятив інтернет-сторінку фантом-ідеї львівського підземного транспорту)

Це все, звісно, чудово, якби не одна “майже непомітна” вивіска (якщо говорити, сильно применшуючи), на яку звернула увагу сьогодні. Насправді, не зауважити дуже важко – повідомлення про те, що незабаром відбудеться відкриття нової станції Львівського метрополітену, скажемо так, зупинило не лише мене на вулиці. Загалом, дивіться самі.

Так я вирішила повернутись до історії з метро у Львові й пошукати більше інформації…

Коли вперше заговорили про метро?

Знаєте, історії на сайті про існування метро захоплюючі) Наводжу приклад: “Львівський метрополітен – вид рейкового позавуличного транспорту Львова. Еволюціонував від ідеї підземного трамвая, який почав будуватися в місті наприкінці 1980-х років. У 1990-х обговорювалася можливість зведення класичного метрополітену. З початком 2000-х їй на зміну прийшла ідея легкого метро за системою “Радан”.”

А й справді, якщо вірити українській ” Вікіпедії”, в, не такі вже й далекі, 60-ті роки ХХ століття, виникла ідея побудувати мережу транспортного сполучення для громадських перевезень під землею. Однак, йшлось тоді про трамвай.

Якщо не переповідати енциклопедію дослівно, можна узагальнити: аж через 12 років з’явився проект першої черги підземного будівництва (на карті траєкторію позначено синім кольором). Нагадую, мова досі йде саме про ТРАМВАЙ.

Вже у 1989 році розпочались перші роботи під землею. Однак, через невеликий відрізок часу проект просто ” тріснув” у прямому сенсі слова. Здавалося б, прорахували різні деталі: і рівень ґрунтових вод знайшли як знижувати і, загалом, спланували всі дії…Першу шахту розмістили на задньому дворі Палацу Потоцьких – через підземні роботи в фундаменті будівлі утворилась тріщина; мешканці сусідніх будинків теж скаржились на схожу ситуацію. Але, за основною версією головуючого будівництва, в міста просто не вистачало грошей – криза.

Цілком можливе пояснення, якщо врахувати, що “на вулиці” були 80-ті…

На цьому, історія львівської “підземки” завершується…

В 2008 році мережею починає ширитись міф про “жахливі, неприпустимі речі”, які витворяють працівники львівського метрополітену з російськими гістьми у місті. Зокрема, такий собі користувач torshirsky в блозі описує всю, досі невідому(!) історію будівництва “підземки” та, навіть, назви станцій: що де є, що на кожній відбувається. З історії, яку описує, вже “пан Анонім”, це не метро( якщо забуваєш на мить, що його взагалі немає), а справжня система нищення росіян – їх і варять, і палять, і катують…повний набір, одним словом.

На жаль, обшукавши всі можливі інтернет-ресурси, та, порозпитувавши різних осіб, більше нічого про це метро за період 2008 року не вдалось знайти…

Проте, в час загострення російсько-українських відносин спогад про метро знову “виплив” назовні. Наскільки мені вдалось з’ясувати, львів’яни “по пам’яті” розповідають про цікавий репортаж ЗМІ Росії про дитину, яку “розп’яли” у львівському метро. Підтвердження таких легенд, щоправда, теж немає.

Єдине, що досі можна знайти, це сюжет-розповідь від імені жінки-переселенки з Слов’янська, дитину якої українські військові, нібито, розsп’яли на дошці оголошень (однак і це пізніше виявиться непідтвердженою вигадкою).

Наші люди завжди любили гумор, але…

Через деякий час з’являються нові версії розміщення 13-ти станцій львівського метро. Виробник – така собі “Фофудья”. До слова, одне з зображень розмістилось і на “офіційному” сайті “західної підземки” з історією про інтернет-меми (версія в чорно-червоних тонах).

Коли створили сайт метрополітену?

Вже через рік (дата приблизна – відколи інформація з’явилась в перших ЗМІ) ми чуємо про створення офіційного порталу метро у Львові. Вже там дізнаємось що підземна “залізниця” існує, раптом, понад півстоліття й користується неабиякою популярністю…Найкращі технології, яким б, навіть Європа заздрила: “Потяги Львівського метро мають оновлений дизайн, салони вагонів обладнано зручними та практичними в експлуатації сидіннями. Вмонтовані кондиціонери створюють необхідний комфорт та відповідну температуру всередині вагона”, – коли пишу, просто сльози на очах, як це красиво звучить:)

Особливо актуальними є розділ про легенди – їх містяни дуже люблять. Для прикладу, потяг з 300 тоннами золота, який нацисти Третього рейху просто сховали “в нікуди”…Або ж теорія про те, що кліп відомого музиканта Майкла Джексона на одну з пісень створювали просто на одній із станцій саме метро у Львові…

Сайт, до речі, користується неабиякою популярністю й досі – там, навіть, оновлюється матеріал (особисто мені сподобалось про “тунель на Шувар”). Насправді, матеріалу там дуже багато. Відомо й автора – приватний розробник, який вирішив працювати “сам на себе”.

Зрозуміло, що вся історія про львівський метрополітен – вигадка – ідеальна, фантастична історія про підземну транспортну систему. З іншого боку, Львів, по суті не є мегаполісом, – хоч є багато скарг на наземний транспорт, – будівництво просто неможливе. Однак, особисто мені ніяк не дає заспокоїтись цей величезний банер – невже портал втратив популярність і необхідна нова ” хвиля слави”? А, можливо, хтось собі робить непогану рекламу, як розробник? Наразі це тримають в таємниці…

Але досить оптимістично звучить текст: “Незабаром відкриття нової станції Львівського Метрополітену”..:)

Джерело: Львівські

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини