Цікаві факти про дощ, яких Ви точно не знали

Дощ у Львові © Наталя Павлова

Про дощ все давно відомо: з чого він складається, звідки береться та чому буває сильним. Та більшість з людей навіть не уявляє, наскільки багато існує незвичайних і цікавих фактів, з ним пов’язаних.

Дощ © Yasya Yakovenko
Дощ © Yasya Yakovenko

Цікаві факти про це звичне явище.

Дощ став причиною появи прогнозів погоди по радіо. Якось американський співвласник радіостанції потрапив під дощ, і він заснував нову рубрику прогнозу погоди, в якій розповідалось про дощ кілька разів на добу.

У дощу немає запаху. Запах, що ми відносимо до аромату дощу, насправді виділяють актин і ціанобактерії. Речовина, що надає дощу запах, називається геосмін.

Приблизно один зі ста мільйонів людей страждає алергією на дощ. Будь-який вплив води на шкіру викликає почервоніння, набряки, а потрапивши під дощ такі люди можуть померти.

Всі фрази Гідрометцентру про дощ мають конкретний зміст. Наприклад, при фразі «короткочасний дощ» то мається на увазі, що тривалість дощу буде не більше 3:00. Фраза «без істотних опадів» зовсім не означає, що дощу не буде, це означає, що дощ випаде не більше 0,3 літра на квадратний метр. Фраза «очікується дощ» означає тривалість дощу не менше половини доби.

Гра дартс з’явилася через дощ. Якось лучників на змаганні застав дощ. Вони перебрались у кнайпу і почали кидати укорочені стріли в мішень на стіні.

Дощ © Andriy Ignatov
Дощ © Andriy Ignatov

В Україні найвологішими є Карпати, Кримські гори, захід та північний захід країни.

Португалія – дощ у цій країні є поважною причиною не виходити на роботу. Також під час дощу багато власників бутиків оголошує про розпродажі, що так і називаються «Розпродажі дощу» чи «Дощові ціни»

На Кубі дощі йдуть близько полудня, а в Таїланді – тільки вночі. У м. Пара зливи кожен день йдуть в один і той же час, тому місцеві жителі звіряють по них годинник.

У посушливій Бостсвані люди вітаються словом «пулу», що означає «дощ». Національна валюта в країні теж називається «дощ».

Великобританія – у XVII столітті у був прийнятий закон про дощ, за яким синоптика страчували за неправильне прогнозування дощу.

Мешканців Уганди не злякаєте громом, тому що в країні дощ з грозою йде плизько 250 разів на рік.

США – в містечку Уайнсберг (штат Огайо) 29 липня кожного року неодмінно йде дощ, це триває протягом 100 років.

Місто Черапунджі, що в Індії – саме дощове в світі. За рік там випадає 26 460 мм дощу.

Гаваї – на горі Вай-Але-Але дощі йдуть до 350 днів у році.

Чилі – у деяких частинах пустелі Атакама дощу не було 400 років.

У Сан-Франциско з метеостанції повідомляють про дощ зі ступенем ймовірності, наприклад, 4/6. Просто там 10 місцевих метеорологів голосують за те, буде дощ чи не буде, а результат оголошують слухачам в такому «відносному» вигляді.

Дощ © vk.com
Дощ © vk.com

Людина може залишитися під дощем абсолютно сухою, якщо знаходиться в пустелі. Насправді дощі в пустелі бувають, але про дощ неможливо дізнатися, оскільки краплі просто не долітають до землі, випаровуючись під впливом гарячого повітря.

Розмір дощових крапель – від 0,5 до 6-7 мм. Краплі з діаметром більше 6-7 мм розбиваються у процесі падіння з хмар на менші краплі, тому навіть при сильній зливі діаметр крапель не перевищить 6-7 мм.

Найважчі градини вагою 1 кг випали в м. Гопалгандж 14 квітня 1986. Тоді загинуло 92 людини.

Кислотність звичайного дощу – рН 5,6. Якщо рівень кислотності нижче, то дощ називають кислотним. При рН дощу 5,5 бактерії гинуть, а при 4,5 гинуть комахи, земноводні і риби.

Земні дощі складаються з води. В минулому на Марсі також йшли водяні дощі.

На Венері йдуть сірчанокислотні дощі, тому що її хмари складаються в основному з сірчаної кислоти. Але ці опади не долітають до поверхні, випаровуючись через високу температуру.

Дощ © vk.com
Дощ © vk.com

Сліди дощу, що йшов приблизно 2,7 мільярда років тому, були виявлені на шматку вулканічного туфу в Південній Африці.

На сьогодні можна штучно влаштувати дощ. Частинки сухого льоду скидають з літака прямо на купчасті хмари. В хмарі вуглекислота обволікається водою і падає як сніжинка, при падінні нагріваючись і перетворюючись в дощ. Таким способом, можна боротися з посухою або розсіювати хмари.

Найбільш дощові місця планети відчувають нестачу води взимку. Після сезону дощів наступає настільки посушлива зима, що жителям доводиться купувати воду в інших містах.

Щорічно на землю проливається 519 000 км3 дощу (де кожен км3 – це мільярд тонн води).

За матеріалами з мережі Інтернет

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини