10 речей, які не можна пропустити у Львові

Дворик по вул. Глібова, 15 © Олена Фролова

Якщо Ви зупинились у Львові транзитом, чи з якихось інших причин у вас немає досить часу щоб побачити усю красу Львова, ми пропонуємо Вам зробити 10 речей, які дадуть вам відчуття справжнього львовомана.

1. Оглянути місто з ратуші

Панорама центру Львова з Ратуші © Сергій Степаненко

Для мешканців та гостей міста піднятись на Ратушу – це “погляд на казку”.
Тут можна помилуватися краєвидами древнього міста, помріяти, загадати бажання…
Оглядовий майданчик на ратуші відкритий з 1851 року. Ще тоді львів’яни піднімались на вежу, щоб подивитись на чудовий краєвид всієї центральної частини Львова.
Для того, щоб потрапити на оглядовий майданчик, вам доведеться подолати 408 сходинок.
Сучасна ратуша має прямокутну форму. Це чотириповерхова будівля з внутрішнім подвір’ям і триярусною квадратною вежею заввишки 65 м.
Також усі бажаючі можуть подивитися на роботу механізму одного з найстаріших в Україні годинників.
Йому понад 160 років і він родом з Відня.

Адреса: Львівська міська рада — пл. Ринок, 1 (4 поверх). Години роботи: щоденно з 9.00-17.00.

2. Спробувати смак живого львівського пивa

В музеї Львівської пивoвapні © stejka.com

Львівське — найстаріший бренд українського пивa, що випускається з 1715 року Львівською бpoвapнею.
Львівське пивo було знане у Європі. Особливо цінувались «Bawar», «Pоrtеr Іmperial», «Exportowе» за їх високі смакові якості. І сьогодні «Львівське» пивo не зраджує своїм традиціям, тому варять його за традиційним рецептом, що практично не змінювався за всі 300 років існування марки. Скуштувавши цей чудовий хмiльний напій, можна доторкнутись до славного минулого міста Лева. А зануритись в історію виготовлення та споживання бурштинового напою ви можете в львівському музеї пивoвapіння.

3. Піднятись на замкову гору

Доріжка на Високому Замку © allkarpaty.com

Неспішна прогулянка по вулиці Кривоноса і парку “Високий Замок” приведе вас до Замкової гори, піднявшись на яку вашому оку відкриється неймовірний краєвид міста. Вдивляючись у вулички, ви зможете відшукати все нові і нові привабливі куточки Львова, які варто побачити. Оглядовий майданчик знаходиться на висоті 413 метрів над рівнем моря. Це штучний курган, насипаний в 1869—1900 роках польською громадою міста на честь 300-ліття Люблінської унії. Окрім цього, Замкова гора або гора «Високий Замок» являє собою комплекс пам’яток: парк “Високий замок”, заснований в 1835 році; городище давньоруського міста Львова (пам’ятка археології національного значення); грот і скульптури левів (пам’ятки архітектури національного значення), і власне рештки Високого замку, який був збудований в XІІІ ст. під керівництвом Галицько-Волинського князя Лева на Замковій горі. Замок, що повторював обриси вершини гори, у плані мав форму сильно витягнутого прямокутника із чотирма вежами на кутах. Уже наприкінці XІІІ – початку XІV замок перебудовується в камені. Закладення кам’яного, так званого Високого замку, в 1362 за традицією приписується польському королю Казимиру III, що захопив Галицьку Русь. У 1869 майже повністю знищені залишки старої фортеці були розібрані. Зберігся лише фрагмент південної кам’яної стіни з бійницями, що обгороджувала в’їзд на територію замку.

Адреса: Парк “Високий замок” – вул. М Кривоноса

4. Потрапити на міське свято

Фестиваль пивa у Львові © ufest.in.ua

В цьому чудовому місті Вас ніколи не залишить відчуття свята, коли б Ви його не відвідали: взимку, навесні, влітку, восени – у будь-яку пору року можна насолодитись неповторним дійством одного з численних фестивалів Львова – фестивальної столиці України. А фестивалів у Львові понад 50 і на будь-який смак! Відкрийте для себе Львів «Джазовий», чи «Шоколадний», чи «Кавовий» і ви поринете в атмосферу радості та свята.

5. Спробувати львівської чоколяди

Один з експонатів Національного Свята Шоколаду © lviv.depo.ua

Історія шоколаду почалась у Львові ще за часів Середньовіччя, й тепер разом з пивoм та кавою він є одним з головних гастрономічних скарбів, що здатний привабити гостей міста давніми традиціями. Ще у 19 столітті шоколад зі Львова експортувався до всієї Європи. Разом з шоколадом місто подарує вам емоції та почуття, народжені у Львові.
І це не тому, що ми вирощували кращі какао боби чи володіли надзвичайними технологіями, просто наші кондитери зуміли вкласти у кожну зроблену цукерку, кожну плитку справжнього шоколаду маленький, але завжди найсолодший шматочок рідного Львова!

6. Скуштувати львівської кави

Фото з міського свята “На каву до Львова”

Історія кави по-львівськи розпочалася у кінці 18 століття, з приходом австріяків, які і відкрили для львів’ян усі тонкощі кавоваріння, створюючи у місті численні цукерні та кав’ярні, де заможні мешканці міста могли скуштувати і насолодитися цим напоєм. Кава ставала все популярнішою у різних колах суспільства, і дуже скоро увесь Львів захвopiв кавоманією.
Пройшло чимало часу, а любов до кави не зникла: львів’яни так і залишились справжніми поціновувачами кави, а у львівських кав’ярнях можна відчути багатий смак кави. Та що там смак! Тут через філіжанку з чорним терпким напоєм, передається уся історія Львова.

7. Почути львівських сурмачів

Львівські сурмачі

Сурмачi до нашого мiста “прийшли” у XIV столiттi з розвитком магдебурзького права. Коли у Львовi склали привiлейовану громаду, то одним з атрибутiв мiського самоврядування стала справа сурмача.
На сьогоднішній день цю традицію відновили. Кожен гість міста може почути сурмачів, варто лишень стати навпроти головного входу в Ратушу о певній годині (пл. Ринок 1)
• Будні дні – о 12.00
• Вихідні дні – з 9.00 – 21.00 (кожну годину)

8. Поблукати двориками Львова

Італійський дворик © skyscrapercity.com

Львівські дворики – це загадкові лабіринти, в яких хочеться блукати знову і знову; варто зробити десять кроків від центральної площі великого міста, і тебе вже оточують інші час та реальність; тут відчуваєш себе шукачем скарбів і ніколи не знаєш наперед, що ти зустрінеш: напіврозбитий вітраж чи таємничий замурований портал, забуті розписи чи різьблені гвинтові сходи…

Адреса: вул. Князя Лева, 2

9. Сфотографуватись з найвищим пам’ятником міста

Фігура Сажотруса на даху Дому легенд © frend.org.ua

Пам’ятник сажотрусу розташований на даху старовинної будівлі по вулиці Староєврейській, 48. Циліндр, що під пахвою в сажотруса, порожній і без верху, в декількох метрах є труба, в яку безпосередньо по сходах влазить відвідувач ресторану і кидає всередину циліндра монетки. Монетка через отвір в капелюсі падає у пристосовану нижче водостічну трубу і по ній скочується в скриню з «коштовностями». На літній терасі, під час метання монет, відвідувачам видають парасольки і попереджають заздалегідь, що буде йти “грошовий дощ”.

10. Відшукати львівських левів

Сплячий лев при вході до Порохової вежі

Яких звірів у Львові найбільше? Зрозуміло, що левів: грізних, усміхнених, сплячих… Є навіть крилаті леви та лев з двома тулубами. У кожного з них своє власне історичне місце у затишку львівських вулиць
І хтозна, а може, все місто існує тільки в їх уяві…Якщо ж ви все-таки наважились на їх пошуки, то ось вам від нас маленька підказка 🙂

Підказка:
1. пл. Ринок, 1
2. пл. Ринок, 14 «Венеційська кам’яниця»
3. пл. Ринок, 4, «Чорна кам’яниця»
4. вул. Руська, 4
5. вул. Руська, 8
6. вул. Руська, 20
7. вул. Підвальна, 4
8. пл. Галицька, 10
9. вул. кн. Романа, 6
10. вул. Галицька, 11
11. пл. Катедральна,1
12. пл. Катедральна, 2
13. пл. Ринок, 25
14. пл. Ринок, 28
15. пл. Ринок, 31
16. пл. Ринок, 38
17. вул. Вірменська, 7 (брама)
18. пр. Свободи, 12 (Віденська кав’ярня)
19. вул. Січових Стрільців, 2
20. вул. Університетська, 1 (Львівський національний університет імені Івана Франка)
21. пл. св. Юра, 5 (собор св. Юра)
22. вул. Чупринки, 50-52
23. вул. Коперника, 27
24. Високий замок

За матеріалами: touristinfo.lviv.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини