На Львівщині зацвіла долина диких тюльпанів

Дикі тюльпани розцвіли на Львівщині. Помилуватися дивом природи, розташованим лише за 40 кілометрів від Львова, запрошує туристів мандрівний проект «Персональний гід Львівщиною».

Про це розповіла керівник управління туризму та курортів облдержадміністрації Наталія Табака, пише Укрінформ.

«Долина диких тюльпанів знаходиться у маловідомому ландшафтному заказнику «Стариці Дністра», розташованому у Миколаївському районі. Окрасою його є цвітіння найбільшої в Україні популяції рябчика шахового, прозваного у народі «диким тюльпаном». Ця рослина занесена до Червоної книги України й Польщі», – зазначила Табака.

Українська видова назва «рябчик шаховий» вказує на специфічне забарвлення пелюсток, на яких темно-пурпурові цятки чергуються з білими у строгому порядку, наче на шахівниці. Схоже значення має і латинська назва meleagris (в перекладі – «цесарка»), яка порівнює строкатість квіток з цятками на пір’ї цього птаха. В Західній Європі цей вид відомий у культурі з 1519 року, де майже одразу набув широкої популярності. В 1600-1603 роках художник Якоб де Гейн-молодший зобразив рябчик шаховий на одному зі своїх натюрмортів.

Використовували колись і лікарські властивості цієї рослини.  Її цибулинки зцілювали від кашлю, лихоманки, абсцесу легень, мали жарознижуючу дію. З рослини виготовляли спиртовий настій і навіть вживали сирою. Проте сучасні біохіміки застерігають: у бульбоцибулинах рябчика виявлено отруйний алкалоїд імперіалін. У разі вживання їх у необробленому вигляді  можливі порушення кровообігу, судоми, блювота, а маленьким дітям загрожує навіть зупинка серця.

Найбільше рослин зосереджено поблизу села Надітичі Миколаївського району, де знаходиться 5-гектарний ботанічний заказник. Його видно навіть із вікна маршрутки, яка курсує до Дрогобича.

Зі Львова до долини диких тюльпанів можна доїхати за 50 хвилин власним авто, або трохи довше – маршрутним автобусом дорогами E471/М06 і Т1419. Автобуси відправляються з автовокзалу «Львів» у напрямку Нового Роздолу.

Крім долини диких тюльпанів, у цій місцевості – селі Верин – можна помилуватися велетенським віковим дубом, який має в діаметрі 8 метрів. За переказами, він «бачив» Богдана Хмельницького.

Також проект запрошує до найбільшого на Львівщині зоопарку в селі Меденичі та демонстраційну пасіку «Медовий блюз» у селі Луб’яна.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини