Фестиваль “Французька весна” вже у Львові (події, локації)

Щороку у квітні в Україні настає «Французька весна». Під час цього фестивалю, який відбувається у багатьох українських містах, українці мають нагоду познайомитись із сучасною французькою культурою, а також з проектами, створеними у колаборації між митцями України та Франції.

Фестиваль триватиме місяць, тож ZAXID.NET уклав путівник головними подіями цьогорічної львівської «Французької весни».
Кіно

Документальний фільм «Українські записники» (UA&FR)

Фільм «Українські записники» складається з чотирьох частин, які були зняті у трьох країнах: Франції, Швейцарії та Україні. Кожен ракурс фільму торкається теми стосунків України та Європи. Серед героїв фільму: французький історик, який цікавився долею українських в’язнів часів Другої світової війни, українська гандболістка, швейцарські активісти, українські емігранти та їхні діти й онуки.

Вхід вільний.

10 квітня, 18:30; «Альянс Франсез», вул. Огієнка, 18а.

Довгі ночі короткого метра

Ніч із французькими короткометражками – це традиція «Французької весни» ще з 2004 року. Концепція проста – глядачам пропонується 6-7 годин, щоб насолодитися підбіркою найкращих французьких короткометражних фільмів. Особливий акцент програма робить на нових стрічках. Більшість фільмів з «Ночей» були представлені публіці на міжнародних кінофестивалях у Каннах, Клермон-Феррані, Нью-Йорку та Торонто. Фантастичні драми, комедії, анімаційні фільми – кожен знайде щось до душі.

Всі фільми демонструються мовою оригіналу з субтитрами. Детальна програма є на сторінці кінопоказу.

14 квітня, 23:00; «Планета Кіно», вул. Під Дубом, 7б.

Ретроспектива екранізацій французьких бестселерів

Програма «Роман з кіно» – це ретроспектива екранізацій французьких бестселерів. В рамках показів на великому екрані глядачі побачать історичні драми, детективні історії та мелодарми у найкращих традиціях французького кіно.

Детальна програма є за посиланням.

19 – 23 квітня, кінотеатр «Копернік», вул. Коперника, 9.

Музика

Джазовий концерт Domergue-Litvinyuk Project

«Domergue-Litvinyuk Project» зародився у серпні 2017 року на фестивалі «Voicingers» (Польща), під час спільної лабораторії французьких, польських та українських музикантів. Нарешті результати французько-української музичної колаборації зможуть оцінити українські слухачі.

Французька складова колективу – це мультиінструменталіст Ману Домерґ (вокал, мелофон) та Жан-Мішель Шарбонель (контрабас). Із ними зіграють відомі у Львові музиканти Анастасія Литвинюк (піаністка та співзасновниця джазового гурту ShockolaD) та один з найкращих джазових барабанників в Україні Ігор Гнидин (ShockolaD).

Квитки коштують 150 грн, купити їх можна онлайн.

5 квітня, 19:00; «Дзиґа», вул. Вірменська, 35.

Концерт Максима Зеккіні з нагоди сторіччя Першої Світової війни (1918 – 2018)

Максим Зеккіні – випускник Національних вищих консерваторій Ліона та Парижа. Він також є випускником престижної Академії Incontri col Maestro м. Імола (Італія) та є лауреатом численних міжнародних премій.

«Ідея вивчити цей репертуар з’явилась декілька років тому, коли я вперше розучував «Concerto» для лівої руки Моріса Равеля. Мене вразило те, що здається, ніби чуєш дві руки, коли насправді грають всього лише п’ять пальців. Ці твори розкривають величезні можливості лівої руки. Також, завдяки розташуванню пальців, натуральній гнучкості і потужному регістру низьких клавішних частот, він може навіть змусити зазвучати піаніно як оркестр. Я дуже щасливий мати змогу відкрити для себе беззаперечне поетичне багатство цього оригінального репертуару, що являється як віртуозним, так і видовищним», – каже Максим Зеккіні.

Квитки коштують від 70 до 110 грн.

16 квітня, 19:00; Львівська обласна філармонія, вул. Чайковського, 7.

Концерт гурту «La Mathilde»

La Mathilde – французький експериментальний колектив, який поєднав у собі шансон та рок-музику. Колектив родом з передмість Парижа з’явився у 2006 році та складається з п’ятьох музикантів: Елліот Сімон (акордеон), Жюльєн Ядчак (саксофон), Олів’є Булланже (гітара), Ерік Мендез (баси) та Гійом Пера (ударні).

В рамках свого європейського турне хлопці виступатимуть у Львові. Разом із ними зіграють вінницький гурт, що грає свінг і джаз-панк,
THE HYPNOTUNEZ. Квитки коштують 150-300 грн.

15 квітня, 20:00; FESTrepublic club, вул. Старознесенська, 24

Концерт творів маловідомих французьких композиторок Лілі Буланже та Сесіль Шамінад

Композиторки та піаністки творили ще у кінці ХІХ, на початку ХХ століття. Їхню творчість високо цінили сучасники, втім, у музичній історії їхні імена є маловідомими.

Твори виконають львівські музиканти. Вхід вільний.

26 квітня, 17:00; музей етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України , просп. Свободи, 15
Література

Зустріч з письменником Давідом Фоенкіносом та презентація українського перекладу роману «Ніжність»

Роман «Ніжність» вийшов у квітні в українському перекладі у «Видавництві Старого Лева». Його автор Давід Фоенкінос разом із братом Стефаном приїжджають до України на «Французьку весну», аби взяти участь у презентації свого культового роману. Вхід вільний.

Роман «Ніжність» отримав високу оцінку критиків, був номінований на всі основні літературні премії та отримав десять нагород. Його наклад перевищив один мільйон примірників. У 2011 році Давід Фоенкінос разом зі своїм братом зняв за цим романом однойменний фільм з Одрі Тоту в головній ролі. Книжка, як і фільм, стали культовими. Її перекладено на понад 30 мов, а у себе на батьківщині, у Франції, вона пережила десятки перевидань і досі залишається одним із лідерів продажу.

18 квітня, 16:30; Львівський академічний театр ім. Леся Курбаса, вул. Л. Курбаса, 3.

фото: Facebook

Історія «Ніжності» починається, коли Наталі цілує свого нудного колегу Маркуса – і цей поцілунок змінює всі їхні життя (фото ВСЛ)

Прем’єра драматичної поеми, присвяченої королеві Франції Анні Ярославні

Львівський поет Богдан Стельмах читатиме свою драматичну поему «На бранль до королеви Анни».

Вхід вільний.

25 квітня, 15:00; головний читальний зал, Наукова бібліотека, ЛНУ ім.І.Франка, вул. Драгоманова, 5.
Виставки

Виставка Марії Клименко «Трансцендентність»

Творчість Марії Клименко базується на суб’єктивному сприйнятті антропоморфних предметів. Людина пізнає свою сутність шляхом трансцендентного сприйняття. Автор, поєднуючи форму з естетичними та ідеологічними складовими, вдається до тем самотності, вибору, відчуження, відкриття істини у цьому хаотичному світі.

У роботах до цієї виставки художниця застосовує техніку клейового живопису, графіт та полотно.

Марія Клименко працює у сфері монументального живопису, графіки. Роботи зберігаються у приватних колекціях України, Франції, Бельгії, Німеччини, Польщі і Австрії.

«Альянс Франсез», вул. Огієнка 18а.

Документально-книжкова виставка «Франція та Україна: політика, культура та співпраця (1918 -1920)»

На виставці представлені франкомовні публікації 1918-1920 років, які ілюструють формування сучасної української дипломатії та розвиток історичних, наукових та культурних зв’язків України з Францією.

Дипломатичне представництво молодої незалежної Української держави видає газету «Франція і Україна». Завдяки діяльності українських дипломатів та діячів культури Україна стає предметом зацікавлення та ґрунтовних досліджень французьких істориків, мовознавців, літературознавців, політологів (Антуан Мартель, Жорж Люсіані та ін.), предметом ґрунтовних аналітичних роздумів журналістів (Жан Пелісьє). Франкомовна україніка 1917-1921 рр. є унікальним джерельним комплексом, багато пам’яток якого залишаються маловідомими в історіографії та широкому загалу.

Оглянути виставку можна упродовж квітня. Вхід вільний.

Наукова бібліотека ЛНУ ім.І.Франка, вул. Драгоманова, 5.
Театр

Вистава «Сьогодні вечері не буде» (UA&FR)

Постановка французького режисера Жюля Одрі за п’єсою іспанського драматурга Антоніо Аламо «Хворі» є своєрідною театральною версією нашумілого фільму Смерть Сталіна – адже дія розгортається 28 лютого 1953 року, коли Сталін востаннє вечеряв на своїй дачі в компанії своїх чотирьох міністрів. Вночі наступного дня його знайдуть паралізованим, і 5 березня він помре.

Жюль Одрі пропонує свою версію подій однієї славнозвісної ночі на дачі одіозного диктатора: без історичних реконструкцій, зате з фарсом, де «топ-менеджери» неіснуючої країни жартують як підлітки і п’ють вино, аж поки не стає моторошно.

Вистава створена на базі київського театру «Золоті ворота».

24 квітня, 19:00; театр ім. Леся Курбаса, вул. Леся Курбаса, 3,

фото: Facebook

Сцена з вистави «Сьогодні вечері не буде»

Вистава «Мій Роден»

Тридцять років у притулку для душевнохворих – така плата талановитої скульпторки Камілли Клодель за любов до геніального Огюста Родена.

Великий Роден повсякчас ніс у серці свою драму. Відтоді, як Камілла пішла від нього, його скульптури уже не сяяли ніжними почуттями. Його геній, колись розквітлий від цієї зустрічі, тепер дихав рівно, спокійно, без присмаку шаленої творчої пристрасті. Все найкраще, що він створив було тоді, коли поруч була вона. Саме з її імя’м він провів свої останні земні миті.

27 квітня, 19:00; театр ім. Марії Заньковецької, просп. Свободи, 26.

фото: Facebook

Прем’єра вистави відбулась у листопаді 2017 року (фото Анастасії Канарської,«Збруч»)

На головному фото: площа у районі Монмартр, Париж. Фото ZAXID.NET.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини