Що найбільше вразило китайського тревел-журналіста на Львівщині (фото)

Минулого тижня на Львівщині побував тревел-журналіст із Китаю Артур Ченс, який вже відвідав більш ніж 180 країн світу.


Фото: Arthur Chance з фейсбук

В інтерв’ю ІА Дивись.info Артур Ченс розповів про свої враження від побаченого на Львівщині та про майбутню телепередачу, яку він приїде знімати про Україну вже у серпні разом із командою.

Розкажіть трохи більше про себе, чим займаєтеся у Китаї?

В Китаї я працюю тревел-журналістом та ведучим щотижневої серії телепередач про мандри та пригоди «Тур @Артур», яку запустили на Тревел Ченнел (ТСТС) у 2005 році. Загалом у Китаї є 60 телевізійних каналів і наш телеканал єдиний зі всіх каналів, які люди можуть безкоштовно дивитися. Взагалі в Китаї повністю все телебачення контролюється державою та немає приватних телевізійних каналів.


Фото: Arthur Chance з фейсбук

Чому вирішили приїхати в Україну?

Ця подорож присвячена створенню короткометражного кінофільму. В серпні я сюди обов’язково повернуся, але вже із телевізійною командою. Ми плануємо відзняти окремий репортаж, присвячений Україні, зокрема, Львову. Адже в Китаї дуже мало інформації про таку чудову країну як Україна та місто Львів. Навіть в Інтернеті неможливо почерпнути бодай-якоїсь інформації про Україну.

В скількох країнах Ви вже побували? Як дізналися інформацію про те, що можна приїхати сюди?

Україна – це 182 країна, куди я приїхав. Інформацію про те, що можна приїхати в Україну отримав через посольство, оскільки в Китаї тільки так це можна зробити. Тобто люди звертаються в певне посольство і держава дає контакти надійних осіб, які представляють державні органи. І так ми отримали контакти пані Наталії Табаки, якій дуже вдячні за організацію цього туру і фокусування, власне того, що потрібно для створення майбутньої телепередачі.


Фото: Arthur Chance з фейсбук

Зокрема, до наступного року я планую виконати план «Подорож довкола світу», відвідавши всі 247 країн та територій планети Земля.

Що будете знімати тут? Можливо, вже приглянули якісь кадри?

Виявляється, що Львів є містом-побратимом Китаю. Навіть не зважаючи на те, що ми одне від одного знаходимось за 7 тисяч миль. Для телешоу, яке буде, найцікавішим аспектом, який ми б хотіли показати, – це локальне місцеве життя, а саме: чим живуть люди, яка культура, історія цього краю.


Фото: Arthur Chance з фейсбук

Варто зазначити і те, що я вже встиг побачити, що для цього краю дуже важливим аспектом є релігія. Особливо зараз після розвалу Радянського Союзу, вже поспіль 27 років, ми повертаємося до теми релігії знову. У Львові є дуже багато церков і ці церкви відкриті для людей, що свідчить про те, що релігія тут живе.

Нас також цікавлять люди, які тут живуть, традиції, свята, фольклор та музика. Неможливо оминути також гастрономію та їжу, адже, цей досвід є одним із найцінніших, що я тут побачив. Зводиться все до того, що китайці, як більшість жителів світу, думали, що борщ винайшли росіяни та були переконані, що це взагалі російська страва.

В Китаї дуже мало інформації про таку чудову країну як Україна та місто Львів
Артур Ченс

Але насправді борщ – це автентична українська страва. Весь світ повинен це знати, в тому числі й жителі Китаю. Адже саме тоді, коли скуштуєш український борщ, починаєш розуміти, що порівнювати його із російським навіть не варто.

Фото: Arthur Chance з фейсбук

Що це буде, телешоу чи фільм?

Це буде телешоу. Протягом останніх 15 років я випустив більш ніж 500 епізодів своєї програми, відвідав 170 країн та територій, в тому числі найбільш екстремальні точки планети, такі як Арктична територія Норвегії та Антарктика. Саме тому я приїхав зараз сюди, адже люди дуже мало знають про таку країну, як Україна.

До того для людей була доступною лише інформація, яка містилась в одному абзаці про Львів, в основному, це була інформація про спадок ЮНЕСКО. Окрім цього більше нічого не було відомо.

Чому Ви вирішили приїхати саме сюди?

Дуже сильно змінилося ставлення та уява про Львів після того, як тут побував. Я зараз дуже хочу переконати телестудію зробити дві трансляції, – одну, присвячену Львову, а іншу – Україні, загалом про Київ та міста, які знаходяться на узбережжі Чорного моря.

Фото: Arthur Chance з фейсбук

Проблема полягає в тому, що люди, які заходять на канал YouTube і в пошук задають англійською мовою «Львів», роликів та кінофільмів про це прекрасне місто майже не знаходять. Так, їх є чимало українською та російською мовою, проте для іншомовних громадян складно залучати перекладача, до прикладу, із китайської на англійську, з англійської на українську і так далі.

Дуже поганий інформаційний вплив дають такі телеканали як Russia Today, ВВС, CNN. Це, так би мовити, всесвітньо відомі телемедіа, які транслюють інформацію про війну. Дуже багато моїх колег запитували, чи є якийсь ризик, оскільки в Україні дуже нестабільна ситуація
Інформація, яка є доступною для всіх пострадянських країн, є менш доступною для англомовних. Це треба виправляти, це буде певна промоція на каналі YouTube, щоби люди змогли більше дізнатися про українців.

Чи не боялися сюди їхати і чи знають китайці про війну в Україні?

Дуже поганий інформаційний вплив дають такі телеканали як Russia Today, ВВС, CNN. Це, так би мовити, всесвітньо відомі телемедіа, які транслюють інформацію про війну. Дуже багато моїх колег запитували, чи є якийсь ризик, оскільки в Україні дуже нестабільна ситуація. Казали навіть: «не їдь туди, там війна!». Дуже багато людей отримують негативну інформацію, але із тим потрібно щось робити.

Хочу відзначити, що перед тим, як приїхати в Україну, я звичайно перевіряв всю інформацію про населення та про внутрішню ситуацію в країні. А коли я прилетів до Києва, почував себе досить невпевнено, адже я не знав, як тут буде. Проте, вже через два дні моя думка повністю змінилася і я відчув себе в повній безпеці. Страх у людей виникає від браку інформації. Немає інформації і та зона, яка є невідомою, радше викликає страх.

Що Вас змусило змінити свою думку?

Показником тієї безпеки в країні для мене стало те, що по вечорах я бачив молодих, красивих жінок, які просто гуляли вулицями самі. Вони крокували і їх ніхто не супроводжував. Це знак того, що тут безпечно.

А тут у Львові ще більш безпечно, аніж у Києві. Для мене відчуття безпеки – воно відображається в обличчях людей, які, особливо тут у Львові, можна побачити скрізь.

Показником безпеки в країні для мене стало те, що по вечорах я бачив молодих, красивих жінок, які просто гуляли вулицями самі. Це знак того, що тут безпечно
Артур Ченс
Люди у Львові ходять всі задоволені, усміхнені та розслаблені. Про який страх можна після цього говорити?

Що найбільше вразило та сподобалося тут?

Мене особисто вже вразила глибока історія. Тут таке багате автентичне підґрунтя. З впевненістю можу сказати, що українська історія дуже сильно відрізняється від російської історії. Я вже тричі перед цим відвідував Росію і маю достатньо інформації про країну. Також я вже побував і Білорусі, в Польщі та Литві. І ці всі країни є відмінними від вас, оскільки Україна є унікальною країною, а особливо цей західний регіон.

Дуже багато красивих речей я побачив на Львівщині, особливо в гірській місцевості.

Фото: Arthur Chance з фейсбук

Якщо Київ – це історія політичного життя, політичних процесів, які відбуваються в країні, то у Львові твориться історія про стиль життя та саме життя як таке.

Можливо, це моє враження, але мені здається, що у Львові люди переймаються лише життям, насолоджуються ним та є далекими від політичних процесів, подій. Насправді, люди тут переймаються більше якістю життя.

Розмовляла Тетяна ЖИКАЛЯК

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини