Як виглядав Львів в кінці ХІХ ст. і сьогодні

Львів змінювався упродовж усієї своєї історії і продовжує змінюватись зараз. У місті зникають і з’являються будинки, вулиці і мікрорайони.

ZAXID.NET вирішив порівняти фото Львова кін. XIX – поч. XX ст. з сучасними, аби зрозуміти, які зміни стались у центральній частині міста упродовж останніх 100-120 років.

Щоб порівняти фото, скористайтесь повзунком на фото, рухаючи його вправо чи вліво.

***

На проспекті Свободи будівля Галицької ощадної каси (сьогодні музей етнографії) за 12о років майже не змінилась. Лише уважний читач знайде декілька відмінностей між історичною (1894 року) та сучасною фотографіями. Майже не зазнав змін будинок №17, де колись був Празький кредитний банк (1912 р).

Значно цікавіший вигляд в кінці XIX ст. мала площа Галицька. Сьогодні львів’яни вже звикли до п’ятиповерхової будівлі «Ощадбанку» на вулиці Галицькій, 21. Але до 1907 року на цьому місці стояв інший будинок. Теперішній «Ощадбанк» був зведений щойно у 1910 році.

А ось такий вигляд мав проспект Свободи на початку XX століття і так центральна вулиця міста виглядає сьогодні.

Площа Ринок. Дерев було трохи більше. А от перехожих так само багато, як і сьогодні.

1894 р. Площа Міцкевича (колись Марійська площа) без пам’ятника Адаму Міцкевичу. До речі, пам’ятник польському поетові з’явився тут у 1904 році.

Проспект Шевченка (колись – вулиця Академічна) і знаменита Шкоцька кав’ярня. Сьогодні тут готель «Атлас Делюкс».

А на цьому історичному фото кінця XIX ст. відсутній готель «Жорж». Насправді будівля праворуч – теж була готелем. «Жорж» у тому вигляді, якому його звикли бачити львів’яни та гості міста з’явився у 1900 році. Кам’яниця №15 на площі Галицькій на розі із проспектом Шевченка була збудована в 1872 році для Галицького акціонерного іпотечного банку.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини