Стереотип про Львів №1: русофоби, релігійні фанатики, зазнайки… бандерівці?

Це горді та самовпевнені бандерівці-сепаратисти, які за гроші стоять на Майдані, Євромайданами називають своїх дітей, винищують москалів і в лісах копають криївки… Часто саме так собі уявляють львів’ян жителі східних регіонів України. Щоправда, після того, як побувають у Львові, зізнаються, що все це неправда.

“Я приїхала до Львова у 2012-ому на навчання із Криму. Коли я сюди збиралась, родичі і друзі застерігали, що тут живуть бандерівці, що мені буде тут важко, що тут потрібно тільки українською говорити, інакше – мене у кращому випадку поб’ють. Але все було банальними вигадками. У Львові я провчилась чотири роки, і це були чудові роки. Я знайшла тут друзів, відкрила для себе інший Львів, де нормально реагують на російську мову, де живуть доброзичливі, приємні люди, де вміють гарно відпочивати, де тебе поважають не залежно від того, звідки ти і якою мовою розмовляєш”, – зазначила “Пошті” Валерія.

“Львів’ян вважають крайніми русофобами. Це, напевно, найбільш розповсюджений стереотип. Другий стереотип – львів’яни є фанатично релігійними людьми. Також вважають, що жителі Львова у багатьох випадках є зазнайками, бо в розмовах опираються на історію, яка часто не має безпосереднього стосунку до сучасних львів’ян, – розповідав свого часу “Пошті” львовознавець Ігор Лильо. – Йдеться про перший трамвай у Львові, першу гасову лампу… В Україні вони виникли саме у Львові, проте більшість цих подій відбулася в той час, коли місто належало Польщі чи Австро-Угорщині, тобто коли було частиною Європи, а не Радянського Союзу”.

Також львовознавець розповідає, що серед багатьох людей, які приїздять зі сходу України, існує стійкий стереотип, що львів’яни розмовляють якоюсь дивною говіркою, яку не можна зрозуміти, бо це несправжня українська мова.

“Усе залежить від того, як ставитися до тих стереотипів. Можна з ними, звісно, боротися, поклавши багато голів. Але, я думаю, значно краще повернути їх на свою користь. До прикладу, коли вам кажуть, що ви дуже консервативні, варто відповідати: “Так, бо ми – хранителі традицій”. Коли вас звинувачують у русофобстві, в такому випадку краще сказати: “Так, ви праві. Знаєте, ми тут такі кровожерливі, що заціловуємо росіян до смерті. Адже коли неможливо зупинити застілля, його треба очолити”, – зазначав “Пошті” Ігор Лильо.

Джерело: lviv.vgorode.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини