Правозахисники закликали не розпалювати ворожнечу до ромів у Львові

Львівські ЗМІ повідомляють про ініціативу містян “Ловці” – спільноту, що організовуватиметься для перешкоджання ромам, “які грабують людей”. Правозахисники називають заклики до такої самоорганізації небезпечними та дискримінаційними. 

Про це йдеться на сайті фонду “Відродження“.

Активісти спільноти збиратимуться по кілька осіб та патрулюватимуть вулиці міста, фотографуватимуть і ловитимуть “на живця” ромів, оточуватимуть їх та викликатимуть поліцію, повідомляють ЗМІ. Ініціаторами руху виступили “звичайні львів’яни, яким набридло те, що відбувається в місті з представниками ромів”. Також, як заявляють активісти, для тих, хто постраждав від ромів, існуватимуть спеціальні спільноти у соцмережах, щоб сповіщати про напади.

Правозахисники наголошують, що такі заклики “боротьби зі злочинністю з боку ромів” є небезпечними. “Серед іншого, небезпечним і неприпустимим є залучення засобів масової інформації та соціальних мереж для масового розповсюдження повідомлень та закликів до насильства за етнічною ознакою. Це посилює негативні стереотипні ставлення до ромів, створює напружену та ворожу атмосферу в громадах, принижує людську гідність та провокує дискримінацію стосовно ромської національної меншини”,  – наголошує директорка Ромської програмної ініціативи Міжнародного фонду “Відродження” Ольга Жмурко.

Водночас, у фонді наголосили, що почуття захищеності членів місцевих громад є важливим спільним інтересом і закликали розвивати недискримінаційні підходи до забезпечення громадської безпеки.

Згідно з моніторингом Коаліції “Про дотримання прав національних меншин в Україні”, з 2016 року до теперішнього часу представники ромської національної меншини зазнають порушень своїх прав частіше за інших громадян України, а саме – через розпалювання національної, міжетнічної ворожнечі та ненависті, приниження національної честі та гідності. Про це повідомив у своїй заяві щодо антиромських настроїв голова Коаліції Володимир Кондур.

“За статистичними результатами експертів Коаліції з 2016 року, згідно зі заявами представників ромської громади, відкрито 7 кримінальних справ за ст.161 КК України, але жодна справа, яка на сьогодні знаходиться у провадженні Національної поліції України не передана до судового розгляду, а прокуратура намагається такі справи незаконно закрити та надати іншу кваліфікацію злочинам. Особливо відчувають це на собі представники ромської меншини з Закарпатської, Одеської, Харківської, Львівської областей”, – наголосив він.

Спостерігається стабільне порушення прав ромської меншини в доступі до отримання документів що підтверджують громадянство України, порушуються права ромських дітей в доступі до якісної освіти, додає Кондур.

Раніше мешканці Львова поширювали у Facebook заклики до самосуду над ромами. Як зазначав Центр інформації про права людини, такі заклики є мовою ворожнечі, вони спонукають до дискримінації за ознакою національності, що є правопорушенням за статтею 161 КК України (“порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії”).

Джерело: humanrights

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини