10 найкращих ресторанів Львова, до яких хочеться повернутися

Смачні місця міста Лева з особливою атмосферою. На 1+1 завершився показ серіалу Догори дриґом про пригоди львів’ян в Одесі. Сподіваємося, що стрічка спонукнула вас ближче пізнати і місто Лева, і Південну Пальміру. Якщо ви раптом пропустили цей гумористичний серіал, можете переглянути всі 12 серій на сайті 1plus1.ua. Дивіться та надихайтеся на подорожі Україною!

Львів точно матиме чим вразити, зокрема гастрономічно. Тут міститься найбільша кількість ресторанів і кафе на душу населення в Україні.

Наразі ж підказуємо, які заклади міста Лева не залишать вас байдужими, – ділимося власними враженями.

НА БАМБЕТЛІ

Адреса: пл. Ринок, 29.

Особливість: меню, читання якого покращує настрій; безліч інтер’єрних дрібничок, які хочеться розглядати; поціновувачів кави втішить її широкий вибір.

У затишному пасажі на площі Ринок можна засісти «На бамбетлі». До слова, бамбетлею на Галичині звали лаву, на яку клали сінник і на ній спали, заразом вона часто виконувала функцію скрині.

Вмостившись на такій лаві з подушками, можна смакувати різними наїдками та напоями, розглядаючи ретро-речі на стінах, читаючи напрочуд веселе меню-газету та серветкові записки відвідувачів, що «ховаються» в шухлядках столиків. Атмосфера тут п’янка, як і запечена груша у вині, полита шоколадом.

Або ж, за гарної погоди, можна обрати собі місце на терасі, загорнутися в плед (він же «коцик»), смакувати духмяною кавою чи пряним глінтвейном – вибір цих напоїв у цій кав’ярні приємно вражає.

DOCTOR FAUST

Адреса: вул. Вірменська, 14.

Особливість: місце, позбавлене пафосної «львівськості».

Заклад запам’ятовується не лише смачними стравами та їх гарною подачею, а й містичною атмосферою, що в ньому панує. Тут можна скуштувати як і щось вишукане, так і більш традиційне, наприклад пироги з картоплею та сиром, капустою, м’ясом та грибним соусом.

DOCTOR FAUST – гарне місце для побачення. Вам можуть запропонувати невеличку залу «для романтичних зустрічей», де запалять свічки та частуватимуть смакотами закладу.

ПСТРУГ, ХЛІБ ТА ВИНО

Адреса: вул. Братів Рогатинців, 49.

Особливість: сюди йдуть за духмяним хлібом та смачною фореллю.

Радимо здійнятися на другий поверх закладу, сісти за підвіконня та скуштувати страви, якими славиться цей заклад. Серед них – форель із печі (по-гуцульськи «пструг»), що тане в роті, а також канапки – шматочки хліба, який випікають у стінах цієї кнайпи, із різноманітними намазками. І пам’ятайте – порції тут доволі великі.

View this post on Instagram

#пструг #wineandbread #weekend

A post shared by Sofiia Khrystyna (@sofiia_khrystyna) on

ШАМПАНЕРІЯ Х&Х

Адреса: вул. Лесі Українки, 29.

Особливість: місце, що розширює уявлення про хот-доги; приємно дивує поєднанням простоти та вишуканості у меню.

Не здивуємося, якщо після відвідин цього закладу хот-доги стануть однією з ваших найулюбеніших страв. Шампанерія Х&Х пропонує гостям хот-доги з цікавим поднанням інгредієнтів та різноманітними ковбасками, а особлива подача полегшує їх смакування. Саме тут можна сміливо замовляти хот-дог і келих шампанського, до якого додають милий комплімент – свіжу полуницю.

У меню закладу також знайдете хачапурі та устриці. Ось таке, на перший погляд, поєднання непоєднуваного. А втім, це і є родзинка Шампанерії.

РЕСТОРАЦІЯ БАЧЕВСЬКИХ

Адреса: вул. Шевська, 8.

Особливість: відчуєте себе найвищою «сметанкою»; гарне місце і для романтичних побачень, і для родинних зустрічей.

Багате меню, вражаюча подача, вишукана атмосфера та приєне обслуговування і при цьому незахмарні ціни. Погодьтеся, такі ресторації зустрічаються нечасто.

Повернутися сюди хочеться з кількох причин. По-перше, Ресторація Бачевських пропонує різноманітні страви галицької, єврейської, європейської кухонь. По-друге, тут декілька особливих зал. Найпопулярніша – Оранжерея, де гості опиняються серед зелені, співу пташок і споглядають на небо крізь скляную стелю. По-третє, з 8:00 до 11:00 ранку тут чекає безлімітний шведський стіл зі стравами до сніданку, десертами та напоями.

Певно, ви вже здогадалися, що цей заклад украй популярний. Тож рекомендуємо резервувати столик.

TANTE SOPHIE

Адреса: вул. Друкарська, 6А.

Особливість: французький прованс; сині двері ресторації, що стали популярним місцем для фотографувань.

Цей заклад закликав нас ароматом, що доносився далеко за межі його стін. Це місце для цінувальників затишку, вишуканості, французької кухні та й загалом тих, хто перебуває у пошуках незвичного. Меню пропонує і равлики, і жаб’ячі ніжки, і низку інших гідних уваги страв. До прикладу, добре смакують равіолі, начинені пюре з пасерованого часнику. Подають їх під соусом із равликами, Пармезаном і горішками. А ще незабутній післясмак ликає трояндовий лимонад.

ВЕРОНІКА

Адреса: вул. Лесі Українки, 29.

Особливість: місце сили для прихильників солодкого.

Цей ресторан-кондитерську називають «солодкою візитівкою Львова». Вкрай важко не спокуситися на смаколик, дивлячись на вітрини з кондитерськими «витворами» тутешнього виробництва. Та як кажуть, «найкращі свята – ті, що відбуваються всередині нас». Тож чому б не влаштувати собі маленьке солодке свято?

ПЕРША ГРИЛЬОВА РЕСТОРАЦІЯ М’ЯСА ТА СПРАВЕДЛИВОСТІ

Адреса: вул. Валова, 20

Особливість: усіх гостей на вході зустрічає кат, інтер’єр прикрашено середньовічними знаряддями катувань, грає класичка музика, і це, мабуть, найкращий м’ясний ресторан у Львові.

Один з найвідоміших закладів міста працює у дворику Бернардинського монастиря, вхід у дворик – ліворуч від Костьолу Святого Андрія Первозванного. Інтер’єр – завжди похмурий та затемнений, дерев’яні меблі, грає симфонічна класична музика, і увагу відвідувачів привертають знаряддя катувань та усіляких середньовічних покарань, які тут стоять на кожному шляху. Частина меню присвячена саме катуванням – за що, як, за якими правилами відбувалася та чи інша сувора процедура.

Але інтер’єр – все ж таки вторинне. Основа меню – страви галицької кухні (подані тут у охайній, негострій і нежирній варіації), але головне, за чим біля входу у ресторан вишукуються черги – це м’ясо. Готують його просто перед вами, у залі, на величезному мангалі. Курятина, яловичина, ягнятина, свинина, для струнких панянок – форель. Порції величезні, салати і гарніри точно беріть один на двох. Хочете гострих вражень – попросіть ката зробити з вами селфі і провести екскурсію по “експонатах”.

CENTAUR

Адреса: Площа Ринок, 34

Особливість: найкращий сирник у Львові та кава, яку цінує сам львівський мер

Заклад харчування у цій будівлі працював ще у 1840х роках, Кентавром же його нарікли у 1970х, коли з боку вулиці Краківської на рівні другого поверху з’явився горельєф кентавра роботи скульптора Богдана Романця.

У Кентаврі знаходиться надзвичайна колекція меню першої половини ХХ ст. – вона цікава не тільки гастро-ентузіастам, але й усім, хто цікавиться мистецтвом, адже до створення меню у ті часи долучали граверів та художників. Інтер’єр закладу, меблі, посуд (мабуть, це найгарніші горнятка та тарілки у місті) – все дихає атмосферою респектабельного Львова початку минулого століття.

Меню Кентавра – це різноманітна кава з найсучаснішими засобами заварювання, переконливі десерти, поживні сніданки, найкращий у Львові сирник.

Невеличний секрет: у Кентаврі любить починати свій день Андрій Садовий.

КОРКИ ТА КРИХТИ

Адреса: вул. Л. Українки, 27

Особливість: безлімітні смачні сніданки для тих, хто не встиг до Бачевських

Меню цього відносно молодого львівського закладу тримається на двох “китах” – вині та закусок до нього. Тож іти сюди треба саме за цим – рекомендуємо обирати “сети”. Нам до вподоби сет з фуа-гра до будь-якого білого сухого вина, та м’ясні деко та салати з м’ясом до червоного.

Також про Корки та крихти варто згадати, якщо ви хочете поживно та смачно снідати – а до Бачевських вже черга на вулицю (це дуже розповсюджений сценарій). У Корках та крихтах сніданки (з вином!) теж безлімітні, подаються з 8:00 до 11:00 і коштують 120 грн. для дорослих і 60 грн. для дітей.​

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини