Як в Львові малювали Рацлавицьку панораму в 1893 році

Напевно кожному цікаво було б поспостерігати за творчим процесом появи якогось художнього шедевру. Сьогодні в читачів нашого видання буде така можливість. Адже нам вдалось розшукати світлини 1893 року, коли в Львові художники Ян Стик, Войцех Коссак за допомоги Тадеуша Попеля, Людвика Боллера, Теодора Аксентовича, Зигмунта Розвадовського, Володимира Тетмаєра, Михайла Сошанського, Вінцента Водзиновського малювали Рацлавицьку панораму.


Фрагмент “Рацлавицької панорами”, 1923-1926 рр.


Вхід до павільйону “Рацлавицької панорами”, 1928 рік

Дане полотно зображує битву під Рацлавицями від 5 червня 1794 року періоду повстання Тадеуша Костюшка. Це одна з найбільших панорам і одна з небагатьох, що була збережена і не порізана на фрагменти заради повернення коштів.


Ян Стика зображає Тадеуша Костюшко для Рацлавицької панорами. Фото 1893-1984 року http://cyfrowe.mnw.art.pl/

Ідея появи цього унікального художнього твору належала художникові Янові Стиці, який намалював приблизно 30% полотна, решту виконав Войцех Коссак.


Войцех Коссак малює Рацлавицьку панораму, 1894 рік

Розміри панорами вражають, а це якщо бути точним 150 м на 15 м. Спеціально для створення панорами з Бельгії було привезено десять рулонів полотна для вітрил розміром 10 м на 15 м. Потім їх зшили разом на спеціальному металевому каркасі, виготовленому фірмою Gridl з Відня. Лише для ґрунтування полотна, уявіть собі використали аж 750 кг фарби!


Група малярів у студії, що працюють над “Рацлавицькою панорамою”: Ян Стика, Вінцент Водзіновський, Войцех Коссак, Тадеуш Попель та інші. Фото 1893-1984 року http://cyfrowe.mnw.art.pl/

Підготовка до початку створення шедевру тривала два роки, а це 1892-1893. Картину офіційно замовила міська рада Львова. Завершено було картину у 1894 році.


Павільйон “Рацлавицької панорами”, 1930 рік

Урочиста презентація “Рацлавицької панорами” відбулась на Загальній крайовій виставці у Львові.


Павільйон “Рацлавицької панорами” у Вроцлаві. Фото ttps://www.wroclaw.pl

З 14 червня 1985 року вона експонується у спеціально збудованому приміщенні міста Вроцлава.

Джерело: Фотографії старого Львова

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини