19 стінописів Львова, які варто побачити (фото)

Іноді здається, що знаєш місто, поки не починаєш його відкривати із іншої, незвичної сторони…

Lviv WallKing покаже місто крізь призму вуличного мистецтва.

Вуличне мистецтво та графіті — чи є їм місце поміж старовинних будівель та історичних пам’яток? Давайте дізнаємося!

Розпочинаємо з пл. Старий Ринок і рухаємося в сторону Підзамче…

“Спектр”

Стінопис був створений у 2017 році в рамках фестивалю муралів ‘Lviv WallKing’.

Автор малюнку: Андрій Савчишин, молодий художник, що тільки розпочинає свою творчість на великих поверхнях.

Тема стінопису перетинається із циклічністю в житті. Зокрема, автор зобразив пружинку-іграшку, яка встигла не так давно побувати на піку популярності і тепер, по суті, забута. З іншої сторони, зображено руки — фрагмент відомої, класичної фрески.

вул. Чорноморська, 3

“Споглядання”

Стінопис був створений у 2017 році в рамках фестивалю муралів ‘Lviv WallKing’.

Автор: Taras Arm.

Художник заклав ідею співіснування в одному просторі та важливості помічати один одного у таких умовах, знаходити компроміс. Малюнок виконаний в притаманній авторові техніці із використанням образу птаха, як засобу більш зрозумілому для глядача.

вул. Сянська, 4

“Точка фокусування”

Стінопис був створений у 2017 році в рамках фестивалю муралів ‘Lviv WallKing’.

Автор: Dilk.

Автор підіймає питання самоідентифікації особистості. Обличчя персонажа, зображеного на малюнку, ховається під площинами (алюзія на візуальний шум), якому так легко піддається кожен. Головне послання — спробуйте знайти себе в потоці непотрібної інформації.

вул. Сянська, 9

“Взаємодія”

Стінопис був створений у 2017 році в рамках фестивалю муралів ‘Lviv WallKing’.

Автор: Feros.

Автор зображає постать людини та дерево, які тісно переплітаються, створюючи загальний образ. Постать людини у цьому муралі символізує дерево, постає перед нами як індивідуальність та виступає синонімом особистості. Для художника дерево перестає бути окремим об’єктом, набуває властивостей оточення та стає частиною саду. Таким чином автор проводить аналогію між містом та людиною, яка є її невід’ємною частиною.

Художник проводить паралелі між великим і малим, підкреслюючи взаємозв’язок об’єктів та їх вплив один на одного. Незначний вплив людини може мати великі й непередбачувані ефекти будь-де в іншому місці та в інший час. Саме так у даному малюнку генерується зв’язок, у якому людина є частиною міста, місто частиною країни, як країна частиною світу.

вул. Кн. М. Удатного, 4

Сходи бібліотеки ім. Л. Українки

В 2015 році на запрошення керівництва бібліотеки команда художників прикрасила сходи. Кожен художник розмалював свою частину у власному стилі.

Цікавий формат та спосіб сприйняття малюнків.

Автори: Arm, Trice, Cash, Alien, Feros, Feno, Krab.

вул. Мулярська, 2а

“Ідея”

Цей диптих було створено в 2015 році в рамках урбаністично-культурного фестивалю «Майстерня міста-2015». Кожна ідея з чогось починається. Художники зобразили цей початок у вигляді точки, від якої розповсюджуються лінії, площини, форми, текстури та інші образи, що символізують необмежений потенціал, до якого може розвинутися будь-яка ідея.

Автори: KickitArt Studio (Taras Arm, Keno, Dilk)

вул. Мулярська, 3

Арт-об`єкт

Малюнки створенні в рамках графіті-фестивалю «Алярм». Подія відбувалася вперше у Львові в 2015 році і передбачала створення графіті-полотна за участю кількох десятків художників зі всієї України та перетворення кількох інженерних споруд в місті на вуличні мистецькі об`єкти. Організатори фестивалю надали усі поверхні споруди для творчості кількох художників — Андрій Горбаль(Луцьк), Микита Осередько (Viska) та Дмитро Ткаченко (Tabu). Абстрактні образи покликані розвивати у глядача фантазію та власну інтерпритацію побаченому.

пл. Св. Теодора

Абстрактна композиція

Стінопис був створений у 2014 році в рамках групового показу EUROPEJSKA FUNDACJA KULTURY MIEJSKIEJ & Brain Damage Gallery, що проходив у Парижі, Берліні, Батумі, Львові, Києві, Мінську, Любліні та Стокгольмі. Автор згадує період, коли створювався малюнок. « — Це був тривожний час, початок війни з Росією, усі навколо про це говорили. І я подумав, я повинен створити дещо дуже позитивне для кожного у Львові.»

Автор: Бартек Свьонтецький (Pener).

пр. В. Чорновола, 29

Львівська вулична галерея

Львівська вулична галерея — це новий формат показу вуличного мистецтва на вулицях Львова. Галерея покликана налаштувати діалог між вуличними художниками та мешканцями міста, дати можливість художникам показати власну творчість на високому рівні, а перехожим оцінити сучасне мистецтво. Експозиція буде постійно змінюватися та генерувати нові ідеї і концепції.

Галерея створена у 2015-му році в рамках урбаністично-культурного проекту «Майстерня міста», який, в свою чергу, став можливим завдяки плідній співпраці Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ та Львівської міської ради.

вул. Замарстинівська, 29

“Дитячі ігри”

Стінопис був створений у 2017 році в рамках фестивалю муралів ‘Lviv WallKing’.

Автор: Keno.

Торець будинку “дивиться” на дитячий садок, тому автор вирішив звернутися до теми дитячих іграшок, що втрачають свою актуальність в умовах великої кількості ігрових пристроїв. Актуальна тема для локації та чудовий образ у міському середовищі.

вул. Гайдамацька, 4

Мистецька взаємодія

Малюнок створений в рамках проекту «Ревіталізація Підзамче». Це були перші кроки співпраці міської влади та вуличних художників у 2013 році.

Поєднання стилів за класичним графіті-принципом.

Автори: Feros, Arm, Mate, Nais, Viska.

вул. Жовківська, 2

“Дерево”

Малюнок створено в рамках урбаністично-культурного фестивалю «Майстерня міста-2016» («Вуличне мистецтво для дітей»). Метою, яку поставили перед собою учасники проекту, є покращення умов простору, де проводять час наші діти. Адже оточення сильно впливає на розвиток, свідомість, настрій та формування особистості.

Автор: Метелін Денис (Prime).

вул. Б. Хмельницького, 93

Перший стінопис

Малюнок створено в рамках проекту «Ревіталізація Підзамче» у 2013 році. Перший спільний проект міста та вуличних художників. Перша цеглина у фундаменті подальшої плідної співпраці. По суті, це перший мурал у місті в плані вуличного мистецтва. Перші сміливі експерименти на стіні. За принципом графіті-поєднання — кожен художник працював в своєму стилі, створюючи свою частину, вписуючи її в загальну композицію. Не обійшлося і без графіті-шрифтів, які розмістилися внизу композиції.

Автори: Arm, Rust, White, Tonek, Nais, Pedro, Feros, Dilk, Keno, Viska.

вул. Підзамче, 4

Кіт на стіні

Малюнок створенний в рамках урбаністично-культурного фестивалю «Майстерня міста-2016» і називався — «Вуличне мистецтво для дітей».

Автор малюнку — Андрій Присяжнюк (And) із Луцька. Традиційно для себе та спеціально для дітей, зобразив стильного кота.

вул. Донецька, 22

Графіті фестиваль — The MARVELous day `15

Графіті-полотно створене в рамках графіті-фестивалю — «The MARVELous Day» у 2015-му році та присвячений Дню народження художника і Сум — Marvel, що завітав тоді до Львова у гості. Фестиваль відбувався взимку і це було справжнє випробування для учасників. Навпроти стіни — дитячий садок, а збоку – школа. Керівництво обох закладів надихнулося малюнками і вирішили запросити художників попрацювати у їх навчальних просторах у майбутньому.

Учасники події — Feros, Tabu, Open, Dilk, Feno, Def, Mank, Marvel, Arm, Rain, And, Saint, Sid, Weak, Saint, Viska, Wkar, Кущ, Martyr, Alien, Ash.

вул. К. Скидана

Соціальна гравітація

Автор: Сергій Радкевич (Львів).

Стінопис був створений у 2017 році в рамках фестивалю муралів — ‘Lviv WallKing’.

Образи малюнку асоціюються із спортивними змаганнями та гравітацією. Цим поєднанням автор звертає увагу на тему умов гри в соціумі та їх дотримання. Деколи важко переступити через себе, розуміючи, що ти обрав певну роль в суспільстві і тепер повинен дотримуватися правил гри.

вул. Жовківська, 49а

Птахи

Ще один проект реалізований в рамках «Ревіталізація Підзамче» у 2014-му. Художники вирішили зобразити птахів у власній техніці та в одинаковій палітрі.

Учасники — Dilk, Mate, Keno, White, Arm, Tabu, Brat, Viska.

вул. Я. Остряниці, 26

Свобода

Розпис «Свобода» було народжено у співпраці 5 художників (Тарасом Arm, Володимиром Keno, Віталієм Dilk, Сергієм Feros та Дмитром Tabu).

Робота з’явилася в 2014 році завдяки перемозі проекту у конкурсі, проведеному ініціативою «Інститут міста».

вул. Заводська, 39

Галерея під відкритим небом «Фарбований лис»

Територія заводу «РЕМА», де перебуває «Фарбований лис», поступово перетворюється на галерею під відкритим небом. По всій території заводу можна знайти малюнки від вуличних художників.

вул. Заводська, 31 (РЕМА)

Джерело: unexploredcity.com

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини