5 фактів про канатну дорогу на Високий замок

У Львові планують побудувати канатний витяг на Високий замок. Ще в грудні минулого року міська рада затвердила цей проект як інвестиційний. Невдовзі розпочнуться його громадські обговорення. Kava зібрала кілька фактів про проект.

1. Автори проекту канатної дороги на Високий замок – група архітекторів та громадських діячів, очолювана Ігорем Кузьмаком (компанія «Укрдизайнгруп»). Втілення – інвестор, якого буде визначено після проведення конкурсу. Вартість – наразі невідома. Передбачається, що будівництво канатки стане бізнес-проектом, відтак ані місто, ані держава коштами до проекту не долучатиметься.

2. Ідея побудови канатного витягу на Високий замок – не нова. Вперше її озвучив у 60-х рр минулого століття син Олекси Новаківського – Ярослав Новаківський (з 1957 року член Спілки архітекторів УРСР, член правління львівської філії Спілки у 1974–1982. 1961року очолив щойно створену планувальну майстерню № 2 інституту «Діпроміст». Депутат Львівської міської ради (1964—1973), обіймав посаду головного художника міста Львова (1964–1975) – вікіпедія).

3. Мета побудови у Львові канатної дороги на Високий замок – не лише розважити туристів. Це також і доступ до мандрівок на Високий замок маломобільних верств населення – мам з візочками, маленьких дітей, літніх людей, та навіть осіб з особливими потребами на інвалідних візочках. Досі такого типу прогулянки (про те, щоб вибратися на самий верх гори взагалі не йшлося) були їм фактично не доступні. Крім того, втілення проекту потягне за собою ремонт та облаштування доріг на під’їзді до Високого замку. І не тільки…

4. Станцію підйому хочуть спорудити у сквері на вулиці Підвальній, верхню станцію – на Високому Замку. Також передбачається станція середньої пересадки, де можна буде відвідати музей мініатюр. А на самому Високому замку буде можливість помилуватися макетом середньовічного міста. Другий етап будівництва повітряної дороги передбачає кінцеву станцію в район Підзамче, що біля фабрики повидла. Це дозволить відтягнути туристичні потоки з центру міста, призведе до віталізації ще й цієї частини Львова.

5. Однією з найбільших перешкод до втілення проекту є те, що район Високого замку входить в зону, що охороняється ЮНЕСКО. Проте досвід побудови канатної дороги в зоні ЮНЕСКО вже є: німецьке місто Кобленц мало подібну проблему і блискуче її вирішило. У Кобленці канатна дорога сполучає набережну Конрада Аденауера з фортецею Еренбрайтштайн. За умовами договору з ЮНЕСКО, канатна дорога, змонтована у 2011 році, мала бути тимчасовою і за 3 роки демонтованою. Та підключилося все місто, оскільки розвага стала ще й дуже зручним і швидким способом перетину річки Рейн, над якою пролітають кабінки. Відбулося опитування містян, 90 % яких висловилися за те, щоб канатну дорогу не демонтовували. І ось – вуаля. Місто – в ЮНЕСКО, канатка – в роботі, а громада разом з інвестором – компанією «Doppelmayr» – планують продовження будівництва повітряної дороги.

Джерело: lviv1256.com

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини