Невідоме Різдво, або де і коли народився Ісус?

Людство вже понад півтори тисячі років користується системою відліку часу «від Різдва Христового», запропонованою ченцем зі Скіфії Діонісієм Малим. Ми так звикли до «канонічної» дати і місця народження Христа, навіть не припускаючи, що воно може приховувати цікаві факти.

 

Ісус, найймовірніше, народився у Вифлеємі. Але в якому?

Вифлеєм, розташований поблизу Єрусалиму, кожне Різдво приваблює сотні тисяч паломників. Проте на Святій Землі є ще один Вифлеєм, який, як вважає частина експертів, може бути справжнім місцем народження Ісуса.

Про Вифлеєм, що знаходиться на палестинських територіях, в декількох кілометрах від Єрусалиму, ми співаємо в колядках, а євангелісти Марко та Лука, називають його місцем народження Ісуса Назаритянина.

Другий Вифлеєм, маловідомий, який, щоб відрізнити від першого називають Галілейським, знаходиться на півночі Ізраїлю, поблизу Назарета – міста, де Ісус провів своє дитинство, і з яким він асоціюється в Біблії. Євангелісти пишуть про нього, «Ісус з Назарету», а не «з Вифлеєму» – підкреслюють прихильники теорії, що Ісус народився в Галілеї.

Дискусії про те, який з двох Вифлеємів є місцем народження Ісуса тривають вже не один рік. Проте, деякі історики вважають, що жодне з цих двох міст не може претендувати на це звання, оскільки, на їхню думку, критичний аналіз Нового Завіту підводить до висновку про те, що Ісус, найймовірніше, народився в Назареті.

Про те, що Ісус народився у Вифлеємі, який називали Юдейським (щоб відрізнити його від Галилейського), пишуть лише два євангелісти – Марко і Лука. Натомість Іван та Матвій не згадують про Вифлеєм.

Як зазначає Реза Аслан – відомий американський богослов і автор бестселера про життя Ісуса «Зилот: Життя і часи Ісуса з Назарета», авторів Євангелій більш цікавили символічність подій, ніж їх правдивість.

Вифлеєм відіграє важливу роль в біблійному оповіданні, бо Ісус, який повинен був стати єврейським месією, відповідно до старозавітних пророцтв, мав походити з роду царя Давида, і народитися у Вифлеємі Юдейському. Тому, – каже Аслан – Марко і Лука свідомо вирішили ввести неправдиву інформацію, щоб підкреслити, що Ісус є Месією, передбаченим пророками.

Олію у вогонь підлив ізраїльський археолог Авірам Ошрі, який після кількох років досліджень в Вифлеємі Галілейському прийшов до висновку, що власне це місто треба вважати справжнім місцем народження Ісуса.

«Більш логічно, що Марія в кінці вагітності їхала на ослі з Назарета до Вифлеєма Галілейського, відстань між якими всього сім кілометрів, ніж до другого Вифлеєму, який знаходиться у 150 км [від Назарета]», – зазначив він в інтерв’ю для американського радіо NPR.

«Виявлені під час розкопок руїни великої, багато прикрашеної церкви візантійського періоду свідчать про те, що це місце, незважаючи на те, що тут жили євреї, мало велике значення для ранніх християн», – підкреслив Ошрі на сторінці ізраїльського Департаменту старожитностей, й на підставі цього факту зробив висновок про те, що ранні християни вірили – Вифлеєм Галілейський – це місце народження Месії.

Ошрі також додав, що немає археологічних доказів того, що Вифлеєм Юдейський існував у часи Ісуса. Сучасна церква Різдва Христового була побудована тільки у IV столітті, коли імператор Костянтин оголосив християнство релігією Римської імперії.

Хоча теорія була відома протягом багатьох років, і число її прихильників серед богословів і археологів зростає, проте нічого не вказує на те, що святкування Різдва перенесуть до Вифлеєму в ізраїльському кібуці в Галілеї. Бо, власне, до базиліки Різдва Христового у Вифлеємі, побудованої відповідно до християнської традиції над гротом, де Марія народила Ісуса, в цю пору року поспішають тисячі паломників.

Коли народився Христос: у грудні, квітні чи, може, у листопаді?

Євангеліє не містить жодних вказівок щодо дати народження Ісуса. Вже близько 200 року Климент Олександрійський, один з отців церкви, скептично відгукувався про тих, хто намагається точно визначити не тільки рік народження Ісуса, але навіть день. Цей же автор зазначав, що у його часах були поширені такі відмінні думки про дату народження Ісуса, як 19 квітня, 20 травня або 17 листопада. Відповідно святкування Різдва залежало від місцевої традиції.

Дата 25 грудня (тобто 7 січня за юліанським календарем), що вперше згадується в опублікованих у 204 р. «Коментарях до книги пророка Даниїла» іншого видатного отця церкви Іполита Римського, отримала визнання щойно у другій половині ІІІ століття. Проте, все вказує на те, що вона не пов’язана з якимось історичними переказами, а з’явилася на підставі богословських припущень. У тих часах вважали, що Христос помер на хресті 25 березня. Також вважалося, що у той самий день, за багато років до цих подій, Діва Марія отримала звістку від ангела про майбутнє народження Сина Божого. Відповідно, додавши до цієї дати дев’ять місяців богослови й отримали дату 25 грудня.

«Чому у Євангеліях не вказано точної дати народження Ісуса? Відповідь дуже проста. Для першого покоління його учнів, дата народження не мала якогось особливого значення. Власне тому про обставини народження Христа згадують тільки Лука і Матвій, а два інші євангелісти – Йоан і Марко починають свою розповідь від початку проповідницької діяльності їх вчителя. Перші християни очікували на другий швидкий прихід Христа, тому особливо не замислювалися над подробицями його дитинства. Щойно під кінець ІІ ст., коли стало зрозуміло, що на прихід Спасителя доведеться чекати довше, християни почали більше цікавитися моментом його приходу на світ. Однак свідків цих подій тоді вже давно не було серед живих, а їхні спогади дуже швидко почали обростати легендами», – зазначила польський історик, професор Ева Віпшицька.

Та які б таємниці не приховувало Різдво, де б не народився Ісус і коли б це не сталося – у квітні чи грудні, потрібно пам’ятати, що це всього лише символи. Головний сенс цього свята – зовсім не обряди, колядки чи наїдки. Він незмінний впродовж багатьох століть – це любов. Любов Бога до людей, любов матері до дитини, любов до ближнього…

Джерело: zik.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини