Львівський різдвяний стіл: історія та традиції

“В різдвяній кухні основні впливи – українські та польські. Це дві нації, які проживали у Львові і які трепетно ставляться до Різдва. Наприклад, поляки в нас перейняли кутю, а ми у них перейняли традицію оселедців”, – розповідає гастрономічний експерт Клубу Галицької Кухні Всеволод Поліщук.

Наприклад, місцевою родзинкою став оселедець з цедрою, характерний саме для Львівщини. Щоправда раніше оселедець не був таким популярним на різдвяних столах як зараз, бо був імпортним і досить дорогим. Його везли або з Гданська, або це були дунайські оселедці.

Ще одна типова різдвяна страва для Галичини – пісні голубці. Традицію готувати голубці з гречкою та грибами започаткували у XV-XVI ст.

“У нашому рецепті ці гриби смажилися у великій кількості олії, і в один момент вона підпалювалась, тому гриби виходили як вуглики і мали відчутний запах диму”, – додає гастрономічний експерт Всеволод Поліщук.

Але є різдвяна страва, яка є спільною для всієї України, це – кутя.

“На сході її інтерпретують, як хочуть, бо туди можуть додавати рис, пшоно чи ще щось. У нас це, як і тисячу років тому, – пшениця”, – додає Всеволод Поліщук.

Гастрономічний експерт Клубу Галицької Кухні вважає, що своїм різноманіттям різдвяних традицій та страв Галичина завдячує зв’язкам із кухнями сусідніх країн.

“Кухня центральної та східної України в основному комунікувала із двома іншими – російською та французькою, яка у ХІХ столітті стала для Росії мало не своєю. Наприклад, вінегрет – це інтерпретація однієї із французьких страв під російську кухню”, – розповідає Всеволод Поліщук.

Джерело: BBC Україна

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини