Українці створили фоторедактор, який покращує фото за один клік

15 грудня на Product Hunt з’явився фоторедактор Photolemur. Він обійшов апаратний гаманець з підтримкою біткоінів і став продуктом №1 на майданчику. Як виявилося, Photolemur – український стартап. Технологію розробляють близько року, і цей продукт – вже друга ітерація фоторедактора.

Photolemur працює на базі штучного інтелекту – програма вдосконалює фотографії, робить кольори яскравішими, деталі чіткішими, вирівнює баланс кольору і насиченості. Загалом все, що можна виконати вручну у Photoshop або Instagram, тільки автоматично і за кілька секунд.

ШІ аналізує фотографію за об’єктами: небо, зелень, горизонт, особи, а також за гістограмою та різними даними фотографії (баланс білого, експозиція, шум, колір, і тд). Після цього до різних частин фото застосовуються різні набори алгоритмів поліпшення з різною силою. Жодна фотографія не обробляється однаково, підкреслюють розробники.

“У нас є окрема база бета-тестерів і професійних фотографів, а також дослідницький відділ, який працює над постійним поліпшенням алгоритмів. Всі нові фотографії та кейси додаються в базу. На їх основі алгоритми поліпшуються. І під час релізів, які ми робимо раз в 1-2 місяці, всі користувачі отримують оновлення з поліпшеним алгоритмом. Особлива увага акцентується на тому, щоб не зіпсувати фото (особливо ті, які вже й так є гарними та якісними)”, – заявили розробники.

Звичайно, оброблене фото буває неідеальним. Наприклад, на ньому можуть проявитися небажані ефекти, якщо під час зйомки було багато світла. Втім, це практично неминуче при непрофесійній обробці фотографій, зроблених на камеру середньостатистичного смартфона.

Основні функції редактора платні та коштують досить недешево: $30 з активацією продукту на одному пристрої або $50 – на п’яти пристроях. Але є і безкоштовна версія з обмеженим набором функцій, яка також непогано обробляє фотографії, але розміщує логотип стартапу на отриманому результаті.

Заснували стартап українці Дмитро Ситнік та Олександр Цепко. У ролі CMO виступає Назар Беген, який раніше обіймав аналогічну посаду в іншому українському стартапі Cliccky. На сьогодні в команді 15 чоловік.

Технологію, яка лягла в основу Photolemur, розробляли рік. Запуск першої версії відбувся в грудні 2016 року. Однак потім команда повністю переробила інтерфейс, і програмі провели перезапуск в квітні 2017-го.

“Протестувавши алгоритм на 1М + фотографіях, ми кардинально переробили технологію. Оскільки користувачі хотіли мати хоч якийсь контроль над штучним інтелектом, ми додали The Opacity Sider. І в листопаді цього року випустили Photolemur 2.2 Spectre. Зараз це 20% від того, що ми плануємо реалізувати (і можемо реалізувати з нашими технологіями)”, – кажуть в стартапі.

За словами засновників, у Photolemur немає інвесторів, проект розвивають на власні кошти. Всього в технологію вклали $1,5 млн.

Нагадаємо, раніше Олександр Савсуненко і Владислав Пранскевічус запустили безкоштовний онлайн-сервіс поліпшення фотографій Let’s Enhance. За допомогою нейронних мереж він дозволяє збільшити роздільну здатність зображень в чотири рази, мінімізуючи втрати в якості.

Джерело: ain.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини