10 найбільших перемог українських спортсменів у 2017 році

Еспресо пригадує найвидатніші досягнення українських спортсменів у 2017 році

Василь Ломаченко, бокс

Переміг кубинця Гільєрмо Рігондо у бою дворазових олімпійських чемпіонів

Бій Василя Ломаченка проти Гільєрмо Рігондо був одним з найочікуваніших поєдинків 2017 року у світі. 9 грудня вперше в історії професійного боксу на рингу зійшлися два дворазових олімпійських чемпіони.

Проте конкурентного поєдинку не вийшло. Точніше, Ломаченко нічого не дозволив зробити Рігондо. Українець домінував впродовж усіх шести раундів, які тривала зустріч. У перерві перед сьомою трихвилинкою кубинець відмовився від продовження бою, зіславшись на травму.

Таким чином, Ломаченко втретє у 2017 році захистив титул чемпіона світу у другій напівлегкій вазі (до 59 кг) за версією Всесвітньої боксерської організації (WBO). При цьому два попередні суперники також достроково здалися українцеві. В квітні капітулював американець Джейсон Соса, а у серпні – колумбієць Мігель Маррьяга.

Еліна Світоліна, теніс

Виграла 5 престижних турнірів WTA та стала 3 ракеткою світу

Українка Еліна Світоліна у 2017 році увірвалася до світової тенісної еліти та переписала усі можливі національні рекорди.

Наша тенісистка цього сезону виграла 5 престижних турнірів Жіночої тенісної асоціації (WTA) у Торонто, Римі, Стамбулі, Дубаї та Тайбеї.

Світоліна стала першою українкою, яка зіграла на підсумковому турнірі WTA за участю восьми найсильніших тенісисток світу. Крім цього, Еліна у вересні піднялася на першу сходинку світового рейтингу – так високо українок там раніше ніколи не було.

Лише за 2017 рік Світоліна заробила $3,3 млн, а загалом за кар’єру поповнила свій рахунок на $7,4 млн. Це дозволяє тенісистці впевнено утримувати звання найбагатшої спортсменки України.

Дарья Білодід, дзюдо

У 16-річному віці виграла дорослий чемпіонат Європи

Дарья Білодід у свої 16 років мала б змагатися серед юніорів. Але українка у своєму юному віці досягла такого рівня майстерності, що не має рівних й серед дорослих.

Вигравши усі можливі титули у своїй віковій категорії, Білодід створила сенсацію на чемпіонаті Європи у Варшаві увазі до 48 кг.

Незважаючи на те, що лише вдруге у житті змагалася на дорослому рівні, вона здобула золоту нагороду. У фіналі 16-річна школярка здолала титуловану росіянку Ірину Долгову.

До перемоги Дарью привів її батько та тренер – Геннадій Білодід – теж у минулому відомий дзюдоїст, дворазовий чемпіон Європи.

Юлія Левченко, легка атлетика

Стала віце-чемпіонкою світу зі стрибків у висоту

У 2017 році в українському спорті з’явилася ще одна зірка світового рівня. 19-річна стрибунка у висоту Юлія Левченко здивувала усіх ще у липні – на молодіжному чемпіонаті Європи. Вона виграла змагання з кращим показником сезону на континенті – 1,96 м.

Тож українка їхала на чемпіона світу в Лондон як одна з фавориток. Цей статус Левченко не просто виправдала, а встановила нове особисте досягнення – 2,01 м – та здобула срібну нагороду.

Ця медаль виявилася для збірної України єдиною на цьому чемпіонаті світу.

Олександр Усик, бокс

Нокаутував німця Марко Хука та вийшов до півфіналу Всесвітньої боксерської суперсерії

9 вересня Олександр Усик зустрівся із Марко Хуком з Німеччини. Боксером, який шість років домінував у важкій вазі (до 91 кг) та прагнув повернути собі титул WBO.

Проте, зробити це Хуку виявилося не до снаги. Українець впевнено контролював хід поєдинку та примусив рефері зупинити поєдинок у 10 раунді після своєї чергової атаки.

https://youtu.be/orJsh7djHkU

Усик виграв технічним нокаутом та вийшов до півфіналу WBSS, де 27 січня 2018 року проведе у Ризі об’єднавчий бій проти чемпіона світу Всесвітньої боксерської ради (WBC) Майріса Брієдіса з Латвії.

Крім цього, Усик у 2017 році виходив на ринг у квітні у поєдинку проти американця Майкла Хантера та виграв у нього одноголосним рішенням суддів.

Жіноча збірна України з біатлону

Виграла срібло чемпіонату світу з біатлону у естафеті

Чемпіонат світу у австрійському Хохфільцені склався для збірної України не найкращим чином. Майже до самого фінішу турніру вона залишалася без нагород.

Але у жіночій естафеті звання однієї з найкращих команд світу жіноча збірна України підтвредила. Ірина Варвинець, Юлія Джима, Анастасія Меркушина та Олена Підгрушна фінішували у гонці 4х6 км другими.

https://youtu.be/L3GyRUCjb3c

Срібло для нашої команди на фінішній прямі в боротьбі з командами Франції та Чехії вирвала Підгрушна. Та й загалом, минулий сезон видався вдалим для жіночої естафетної збірної. У загальному заліку Кубку світу українки фінішували третіми.

Анна Музичук, шахи

Отримала звання віце-чемпіонки світу з шахів

Анна Музичук стала вже третьою українкою, яка взяла участь у матчі за світову шахову корону. До неї за найпрестижніший жіночий шаховий титул грали Анна Ушеніна на Марія Музичук, яким вдалося виграти чемпіонат світу.

Анні Музичук у фінальному матчі світової першості у Тегерані протистояла китаянка Тань Чжунь. У партіях з класичним контролем часу шахістки переможниці не виявили. Доля титулу вирішувалася на тай-брейку, де суперниці змагалися у білці та рапіді – дисциплінах у яких Анна Музичук є найсильнішою у світі.

Але, цього разу вправнішою виявилася Тань Чжунь, яка стала новою чемпіонкою світу, залишивши українку зі срібною медаллю.

Олександр Хижняк, бокс

Став чемпіоном світу та Європи серед аматорів

Олександр Хижняк гучно заявив про себе ще у 18-річному віці, коли виграв молодіжний чемпіонат світу-2012. Потім він став одним із лідерів клубу “Українські отамани”, після того, як його залишило золоте покоління наших боксерів на чолі з Василем Ломаченком та Олександром Усиком.

https://youtu.be/PV25bJzIG2Y

2017 рік став для Хижняка найуспішнішим у кар’єрі. Спочатку він у червні виграв у категорії до 75 кг чемпіонат Європи, який відбувався у Харкові. А у вересні став у Гамбурзі чемпіоном світу.

Хижняка, який демонструє атакувальний видовищний бокс, вже зараз називають готовим професіоналом. Але залишати любительський ринг він не поспішає. Метою Олександра є олімпійське золото Токіо-2010.

Олег Верняєв, спортивна гімнастика

Став чемпіоном Європи у багатоборстві, вправах на брусах та володарем Кубка світу

Цього сезону Олег Верняєв знову зібрав цілу колекцію медалей. Найбільшого успіху він досягнув на чемпіонаті Європи у Румунії. Там українець здобув золото у найпрестижнішому виді програми – багатоборстві та своєму коронному виді – вправі на брусах. Також на рахунку Верняєва бронза у опорному стрибку.

Крім цього, українець став у Монреалі віце-чемпіоном світу на брусах та переміг у загальному заліку Кубка світу.

Наступний сезон Верняєв пропустить через хронічні травми та операції на плечі та нозі. Але потім повернеться, щоб здійснити свою мірю – поміняти срібло Ігор-2016 у багатоборстві на звання абсолютного чемпіона Олімпіади-2020.

Ольга Харлан, фехтування

Повернула собі титул чемпіонки світу з фехтування на шаблях

Ольга Харлан ще у 18 років досягла найбільшої вершини у спорті та стала олімпійською чемпіонкою Пекіну-2008 у командних змаганнях.

Потім Харлан перетворилася на найкращу шаблістку світу й у індивідуальному заліку. Справжнього розквіту українська фехтувальниця досягла у 2013 та 2014 роках, коли двічі поспіль виграла чемпіонат світу у особистих змаганнях. Та потім потрапила у чорну смугу. Найвища сходинка п’єдесталу Харлан ніяк не підкорялася.

І от нарешті у 2017 році українка повернула собі звання найкращої шаблістки планети. Вона виграла своє третє індивідуальне золото чемпіонату світу.

https://youtu.be/on5bLe3bn9E

Джерело: espreso.tv

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини