Сьогодні урочисте відкриття відреставрованих фресок храму св. Петра і Павла

Святині Львова реставрують. 15 грудня – урочисте відкриття відреставрованих фресок у Гарнізонному храмі св. Апостолів Петра і Павла.

Як повідомив настоятель храму о. Степан Сус, у межах українсько-польського реставраційного проекту, який розпочався з 2015 року, відбувається відновлення фресок (360 м2 площі) склепіння вівтарної частини Гарнізонного храму свв. апп. Петра і Павла у Львові. Під час проведення робіт вдалося відкрити та врятувати ілюзіоністичні зображення авторства Франциска Григорія Екштайна. Ці роботи виконувала міжнародна команда спеціалістів з Академії мистецтв м. Кракова та м. Львова за фінансової підтримки парафії, окремих меценатів (2 100 000 грн), Міністерства культури і народної спадщини Польщі та Малопольського воєводства (700 000 злотих). Завдяки їхнім зусиллям можна знову побачити красу барокових картин та ефект ілюзіоністського малярства.

Гарнізонний храм св. ап. Петра і Павла запрошує усіх на урочисте відкриття відреставрованих фресок, яке відбудеться за участю представників Міністерств культури України і Польщі, українських і польських мистецтвознавців, високопосадовців, 15 грудня, о 11.00 год.

Довідка

Гарнізонний храм св. ап. Петра і Павла має 407 років. Перший камінь для будівництва цього храму був закладений 31 липня 1610. Будівництво тривало 30 років. У свій час храм мав найвищу вежу в місті. Тепер ця вежа нижча, бо з міркувань безпеки була трохи розібрана. Стінопис храму з 18 ст. Його зробили батько і син Екштейни. Це єдиний стінопис у місті Львові цих митців. Вони працювали в основному в Словаччині. До Львова їх спеціально запросили єзуїти для розпису храму.

Гарнізонний храм св. ап. Петра і Павла є пам’яткою архітектури національного значення № 338 та пам’яткою «ЮНЕСКО».

Джерело: ЛМР

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини