15 цікавих сіл України

Якщо ви вважаєте єдиними туристичними місцями України Львів, Київ та Одесу – то помиляєтесь! Бо чималі туристичні скарби заховані в українських селах. Ми підготували огляд 15 сіл, на які варто витратити час.

З’ясувалося, що чи не кожне українське село має свою унікальну і цікаву історію, а також має, чим похвалитися перед гостями і туристами. Тому насправді неймовірних місць для мандрівок в Україні набагато більше, ніж розповідає наша публікація.

Село Розгірче, Стрийський район (Львівська область)

Біля села розташоване заповідне урочище “Розгірче” та комплексна пам’ятка природи Відслонення Вигородського пісковика, де є руїни старовинного монастиря і печери Довбуша. На південно-східній околиці села — скельний монастир (або Печерний монастир), де вміщується цілий монастирський комплекс.

Також тут на річці Стрий проходить своєрідний маршрут для любителів рафтингу.

Село Кам’яне, Олевський район (на схід від села Рудня-Замисловицька) (Житомирська область)

Власне, це не зовсім село. А геологічний заказник державного значення. Серед лісу, наче хати, вишикувались вулицями величезні валуни. Серед них є “майдан” з кам’яною “школою” та “церквою”. Високі, з овальними боками, вкриті мохами величезні валуни розкидані всюди. Найцікавіший – камінь з “Божими слідами”, до якого навіть приставлена драбина для відвідувачів. Кам’яне ще звуть “українським Стоунхенджем”.

Село Іза, Хустський район (Закарпатська область)

В Ізі головне ремесло – лозоплетіння. З лози тут виготовляють будь-що – від меблів до сувенірів. Такі вироби екологічно чисті, міцні, красиві і оригінальні. А у сироварні “Бараново” можна посмакувати домашнім сиром. Ще одна місцева цікавинка – ферма оленів та страусів.

Село Колочава, Міжгірський район (Закарпатська область)

У цьому селі аж 10 цікавезних музеїв та 20 пам’ятників. Тут розташована єдина в Україні школа вівчарства, а ще “Птахопарк Потяга Швегана”, в якому біля 2 тисяч різних папуг та дивовижних голубів.
А ще у Колочаві — чудові гірські краєвиди, чисте повітря, мінеральна вода та гостинність місцевих мешканців. І озеро Синевир – неподалік.

Село Синевирська Поляна, Міжгірський район (Закарпатська область)

Найвідоміший туристичний об’єкт Поляни – озеро Синевир, яке є частиною Національного природного парку “Синевир”. У кінці літа тут неподалік від озера проводиться Всеукраїнський пісенно-мистецький фестиваль “На Синевир трембіти кличуть”. А ще це село займає 1-е місце в області за кількістю багатодітних матерів (станом на 2008 рік їх тут було 104).

Село Карпати, Мукачівський район (Закарпатська область)

Це мальовниче село славиться замком Шенборн, де є джерело молодості і Скеля Кохання, з якої відкривається краєвид на простори гір Карпат та на саме село. Також поблизу — відомі санаторії “Карпати” та “Перлина Карпат”. Славиться ця місцина також безліччю мінеральних джерел.

Село Дземброня, Верховинський район (Івано-Франківська область)

Одне з найвисокогірніших в Україні. У 2 годинах переходу від нього — вершина гори Вухатий Камінь. У Дземброні бере початок відомий серед любителів гір маршрут, що веде до Чорногірського хребта.

Село Актове, Вознесенський район (Миколаївська область)

Тут є унікальний природний комплекс Актівський каньйон (Малий Крим). Розташований там, де річка Арбузинка ділить каньйон навпіл, створюючи ландшафти, що мають особливу екологічну, естетичну та історичну цінність. Каньйон займає площу понад 250 га. Гранітні скелі сягають подекуди 30—50 метрів заввишки.

Село Підгірці, Бродівський район (Львівська область)

Підгірці відомі давньоруським поселенням – городищем Пліснесько, а також – Підгорецьким замком, монастирем василіан, чудотворним джерелом та Підгорецькою іконою Божої Матері.

Селище Підкамінь, Бродівський район (Львівська область)

Найвизначніший “мешканець” цього села — 16 метровий Камінь. Це унікальна пам’ятка природи — скелястий велетень, розташований на високому узгір’ї на північно-східній околиці селища. А в глибині Рожаницької гори, на схід від Каменя, дві печери із слідами людської діяльності. Навпроти Каменя, на пагорбі, височить монастир “Походження Дерева Хреста Господнього”. А на цвинтарі є каплиця, в якій були поховані представники роду Цетнерів, та поховання монахів-домініканців.

Село Опішня, Зіньківський район (Полтавська область)

Опішня знана гончарською майстерністю. Саме тут народжуються глиняні макітри, глечики, барильця, таємниці виготовлення яких передаються суворо від покоління до покоління сотні років. Тут є також Національний музей українського гончарства й Інститут керамології.

Село Струсів, Теребовлянський район (Тернопільська область)

Струсів вабить пам’ятками архітектури: тут є колишній палац графа Ґолуховського (Струсівський палац) в стилі ампір (XVIII ст.) і печерна церква з вівтарем, витесаним у камені, та з коморою, в стінах якої були викуті келії для монахів. У XVIII ст. поверх тієї церкви поставили нову монастирську церкву св. Миколая, а у 1880-их її перетворили на латинський костел св. Станислава.

Село Бакота, Кам’янець-Подільський район (Хмельницька область)

Це затоплене село, розташоване за 55 км від залізничної станції Кам’янець-Подільський. За княжих часів тут була столиця Пониззя. А у 1981 році через будівництво Новодністровської ГЕС мешканців виселили в сусідні міста, а село повністю було затоплене водою.

Навколо Бакоти неймовірні краєвиди. А ще – залишки скельного монастиря, який був заснований у XII-XIII ст. на місці язичницького капища. Найбільше Бакота сподобається любителям активного наметового відпочинку. Тут існує своєрідний унікальний мікроклімат подібний до ялтинського.

Село Мезин, Коропський район (Чернігівська область)

Мезин може похвалитися розташованою біля себе археологічною пам’яткою пізнього палеоліту – це Мезинська стоянка. Археолігчні знахідки з цього місця тепер – по всьому світу. Також це село є центром Мезинського національного парку, створеного в 2006 році для охорони природи тутешніх покритих лісом деснянських висот, прозваних “Мезинською Швейцарією”.

Село Розтоки, Путильський район (Чернівецька область)

Поблизу села знаходиться одна з перлин Карпат – ландшафтний заказник “Буковинські водоспади”. Тут трохи в стороні від річки Черемош, за течією її притоки Смугарів розташований цілий каскад водоспадів. Протягом 2-х кілометрів, змінюючи один одного, чергуються відразу сім водоспадів – кожен зі своєю індивідуальністю і неповторною красою: Кобер, до 3,5 метра у висоту. Зовсім поруч набагато більш високий Сич – до 10,5 метра. Далі йде Нижній Гук, ще через кілометр — Ворота, потім Середній Гук, а за ними, найвеличніший Великий Гук, замикає каскад наймальовничіший Верхній Гук. І звичайно, усі водоспади – в обрамленні природи неймовірної краси.

Нагадаємо, що це тільки 15 з понад 27 тисяч українських сіл. І якщо врахувати, що мандри у глибини нашої країни коштуватимуть значно менше, ніж найдешевша путівка на іноземний курорт, залишається побажати усім нам туристичної наснаги, вдалих поїздок і яскравих вражень.

Джерело: raketatravel.com

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини